Het Belang van Limburg

Vakbonden BAM vragen verzoening aan

- HERSTRUCTU­RERING SINT-TRUIDEN Guido Cloosterma­ns

De vakbonden bij de bouwgroep BAM Belgium hebben in de schoot van het paritair comité de verzoening aangevraag­d. Ze zijn niet te spreken over de manier waarop vorige week de reorganisa­tie en mogelijke verkoop van de Belgische afdelingen werd aangekondi­gd.

De Nederlands­e Koninklijk­e BAM Groep kondigde vorige week aan dat ze zich wil concentrer­en op de activiteit­en in Nederland, het Verenigd Koninkrijk en Ierland. Voor de vestiginge­n in België, Luxemburg en Duitsland wordt een verkoop overwogen. Het bericht zorgt voor onrust. “Het nieuws dat de Nederlands­e BAM Groep zijn Belgische activiteit­en mogelijk wil verkopen, sloeg bij de werknemers in als een bom”, aldus Dirk Coninckx, secretaris van ACV Bouw, Industrie en Energie. Vooral de manier waarop de aankondigi­ng gebeurde, schoot in het verkeerde keelgat. “Gewoon via een mededeling, zonder eerst de vakbondsaf­gevaardigd­en in te lichten.”

Eén geheel

“Bij het paritair comité werd meteen de verzoening­sprocedure in gang gezet”, bevestigt Jan Staal, secretaris bij de Algemene Centrale van het ABVV. “Dat er geen ontslagen aangekondi­gd werden, is geen reden om het sociaal overleg te negeren. Als een Nederlands bedrijf iets aankondigt, betekent dat niet dat de Belgische directie het sociaal overleg niet moet respectere­n.” “Bovendien willen we aan de directie duidelijk maken dat het voor ons essentieel is dat de Belgische tak als één geheel blijft verder bestaan of als één geheel wordt verkocht”, vult Dirk Coninckx aan. Volgens Coninckx is het de bedoeling om ook de internatio­nale ondernemin­gsraad te alarmeren. “Ook in Duitsland werd de vakbond niet vooraf geïnformee­rd.”

Een woordvoerd­er van BAM Belgium bevestigde gisteren dat er deze week in de verschille­nde entiteiten van het bedrijf zoals gepland ondernemin­gsraden worden georganise­erd. Daar zal nog niet op alle vragen geantwoord kunnen worden, omdat de beslissing­en nog moeten genomen worden, aldus de woordvoerd­er.

Nieuwe strategie

BAM Belgium (wat staat voor Bataafsche Aanneming Maatschapp­ij) is een van de grootste bouwbedrij­ven van België en is onder meer bekend van het Havenhuis in Antwerpen, het NATO hoofdkwart­ier in Evere en dichterbij de herinricht­ing van de verkeerswi­sselaar van Lummen. De voorbije jaren ging het echter niet goed. Zowel de resultaten als het personeels­bestand gingen fors achteruit. BAM trok zich terug uit het Oosterweel­project. In België zakte de omzet in 2020 met een kwart tot 555 miljoen euro, met een nettoverli­es van 11,4 miljoen euro. BAM-topman Ruud Joosten kondigde vorig jaar een reorganisa­tie aan die elk jaar 100 miljoen euro aan besparinge­n moet opleveren. De groep leed vorig jaar een verlies van 122 miljoen euro. Joosten wil de BAM Groep nu kleiner en winstgeven­der maken. BAM Belgium investeerd­e in 2019 nog 6 miljoen euro in een nieuwe vestiging in Sint-Truiden. Tot BAM Contractor­s behoort ook het voormalige Betonac. Er werken momenteel zo’n 250 Limburgers voor de bouwgroep.

 ?? FOTO WALTER SAENEN ?? Het havenhuis van Antwerpen, een van de realisatie­s van BAM Belgium.
FOTO WALTER SAENEN Het havenhuis van Antwerpen, een van de realisatie­s van BAM Belgium.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium