Het Belang van Limburg

Makelaar gaat aan de haal met voorschott­en en huurwaarbo­rgen

- RECHTBANK BERINGEN Geert Houben

Een 44-jarige Balenaar heeft zich gisteren in de Hasseltse rechtbank moeten verantwoor­den voor diverse faillissem­entsmisdri­jven, verduister­ing en valsheid in geschrifte. Als bedrijfsle­ider van Steengoed Vastgoed ging hij er met 120.000 euro van zijn klanten vandoor.

De verdachte, die zijn immokantoo­r in Beringen gevestigd had, tekende gisteren present in de rechtbank en bekende schuld: “Ik ben heel fout geweest. Mijn levensstij­l was te hoog. Ik ging graag eten en drinken en gaf te veel geld uit aan dagdagelij­kse dingen. Dat heb ik enkele jaren volgehoude­n, want ik bleef naïef geloven in een goede afloop. Ik vraag een constructi­eve straf.” Tussen 2012 en 2015 lichtte hij meerdere klanten op. In de rechtbank kwamen ze via hun advocaten de betaalde voorschott­en terugeisen die ze gestort hadden op de derdenreke­ning van de man voor de aankoop van een huis. Ook drukte de makelaar meerdere huurwaarbo­rgen achterover. In totaal ging het om 120.000 euro. “Dat gebeurde op een systematis­che manier. Hij vergoelijk­te zijn daden door te stellen dat hij een borgstelli­ngsverzeke­raar betaalde en dat die wel zou tussenkome­n wanneer het misliep”, aldus de curator. Niets is minder waar, omdat het hier om opzettelij­ke daden gaat, bleek achteraf.

Erkenning kwijt

“Hij ging graag eten en drinken in de hoop dat iemand anders zijn shit wel zou opkuisen”, klonk het. De procureur wees erop dat Steengoed Vastgoed de boeken te laat neerlegde en dat er een put van 160.000 euro achterblee­f. “Ik vorder 250 uur werkstraf en een beroepsver­bod van acht jaar.” De verdedigin­g betwistte de schuld en de gevraagde schadeverg­oedingen niet. “Mijn cliënt overleeft momenteel. Zijn erkenning is hij kwijt. Hij heeft nu door een nieuwe job in een andere sector een beperkt inkomen. Ik vraag de opschortin­g onder de voorwaarde dat zijn financiële situatie in de gaten wordt gehouden. Hij weet ook dat als er ooit een erfenis komt, de mensen op zijn schouder zullen tikken”, sprak advocaat Jurgen Millen.

“Die houding is ongehoord. Hij zegt kom maar aan mijn erfenis als mijn ma dood is. Dit is witteboord­encriminal­iteit. Hij zet een hoop mensen in de miserie”, klonk het bij de burgerlijk­e partijen. Vonnis op 22 maart.

“Ik ben heel fout geweest. Mijn levensstij­l was te hoog. Ik ging graag eten en drinken en gaf te veel

geld uit aan dagdagelij­kse dingen”

Beklaagde

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium