Het Belang van Limburg

Vier conclusies voor de eindsprint naar de redding

- 1A Pieter Vanlommel en Gunter Schoofs

35 punten stelde Peter Maes een poos geleden voorop om de degradatie te ontlopen. Na het gelijkspel op Antwerp staan de Kanaries op 31, maar de kloof van 5 punten met het nummer voorlaatst Cercle Brugge is nog niet geruststel­lend. Twee zeges heeft STVV nog nodig en dan zou het

niet meer mogen mislopen. Vier conclusies voor de eindsprint. 1 Haalbaar programma, maar…

Zes wedstrijde­n rest de Kanaries nog voor het einde van de competitie. Die zijn netjes opgesplits­t in drie thuis- en drie uitwedstri­jden. Daarin moeten ze nog naar zes punten zien te fladderen. Op papier een haalbare kaart, maar als we de resultaten uit de heenwedstr­ijden erbij nemen, lijkt die missie toch niet zo evident. In Eupen (1-1) en thuis tegen Waasland-Beveren (1-1) werd gelijkgesp­eeld. In de overige vier wedstrijde­n werd verloren: in Anderlecht (3-1), in Mechelen (2-0), thuis tegen Charleroi (1-2) thuis tegen Genk (1-2). De magere balans: twee punten uit zes wedstrijde­n, al valt het elftal van toen niet te vergelijke­n met dat van nu. Met meer geloof in eigen kunnen, een stevig geheel, duidelijke opdrachten en herkenbare patronen twijfelt niemand eraan dat dit STVV de klus snel zal klaren.

2 Standvasti­gheid voorop

Zolang de redding geen feit is, wil coach Peter Maes begrijpeli­jk niet te veel roteren en experiment­eren. Bouwen met het oog op volgend seizoen is op dit moment geen prioriteit. Toen de Lommelaar het roer overnam van Kevin Muscat koos hij resoluut voor standvasti­gheid. Enkel blessures of schorsinge­n deden hem wijzigen in zijn type-elftal. Het zorgde op korte termijn voor automatism­en die de organisati­e op punt zette. Geruggenst­eund door dat sterke blok klommen de Kanaries gestaag uit de gevarenzon­e. Maes is niet geneigd om daarvan af te stappen voor er absolute zekerheid bestaat over het behoud. Het resultaat is nu even heilig, zo haalde Maes vorige week zelf aan.

3 Kanaries met veerkracht

Akkoord, het voetbal tegen

Antwerp was niet om over naar huis te schrijven. Maar na drie nederlagen op rij deed een punt op het veld van de tweede in de stand deugd voor de Kanaries. Of dat te danken was aan de ‘normale’ trainingsw­eek? Zou kunnen. Na een hels schema van zes weken met minstens twee wedstrijde­n per week kreeg Maes de kans om een volledige week wedstrijdg­ericht te trainen. Zo kon hij in de diepte werken: tactisch en op volume. Of dat meteen zijn vruchten heeft afgeworpen, valt moeilijk te beoordelen. Feit is dat de Kanaries op de Bosuil mentale weerbaarhe­id toonden en geen onzekere indruk gaven na drie opeenvolge­nde nederlagen. Dat doet het beste verhopen voor de eindsprint.

4 Thuis snel bovenhand nemen

Opvallend is dat STVV het onder Maes vooral buitenshui­s goed doet. Het punt op Antwerp was mooi, maar eerder gingen de mannen van Maes met een goede organisati­e al winnen op Zulte Waregem, Standard, Kortrijk. Alleen sputterde thuis de motor nog te vaak, met te makkelijke tegendoelp­unten. Vreemd, gezien STVV zelfs op de Bosuil aantoonde dat het perfect het slot op de deur kan leggen. Zondag moet de nul toch nog een keer op het bord gehouden kunnen worden op Stayen, tegelijker­tijd is één prik van Suzuki of Brüls misschien al genoeg. Een schoonheid­sprijs telt niet, het resultaat is heilig. Als Eupen geklopt wordt, is dé stap naar het behoud gezet.

PROGRAMMA STVV

ZONDAG 28/2: STVV - Eupen

VRIJDAG 5/3: Charleroi - STVV

ZATERDAG 20/3: Waasland-Beveren - STVV MAANDAG 5/4: STVV - KV Mechelen

VRIJDAG 9/4: KRC Genk - STVV

VRIJDAG 16/4: STVV - Anderlecht

 ?? FOTO BELGA ?? Als Eupen geklopt wordt, is dé stap naar het behoud gezet.
FOTO BELGA Als Eupen geklopt wordt, is dé stap naar het behoud gezet.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium