Het Belang van Limburg

VELDRIJDEN/WIELRENNEN Is Kielich klaar voor carrière als profrenner?

- Rob Rodiers

Sinds zondagnami­ddag staat er een dikke, vette streep onder het veldritsei­zoen 2020-2021. Een winter die de boeken ingaat als ‘problemati­sch’ voor jonge crossers. Niettemin toonde Alkenaar Timo Kielich zich profwaardi­g. Maar mag de bronzen medaillewi­nnaar van het belofte-WK weldra ook zijn kribbel zetten onder een profcontra­ct?

We namen even de proef op de som. Wanneer we de belofte-WK’s van 2015 tot en met 2019 erop naslaan, dan zien we dat die vijf titelraces twaalf verschille­nde medaillewi­nnaars hebben opgeleverd. Van die twaalf kregen maar liefst elf crossers nadien een profcontra­ct onder de neus geschoven. Enkel de Nederlande­r Sieben Wouters viel die eer niet te beurt. Het moet dus al raar lopen, mocht Timo Kielich komende winter nergens onderdak geraken als prof. “Dat weet ik nog niet zo zeker”, bouwt Kris Wouters, ploegleide­r bij Credishop-Fristads, enige voorzichti­gheid in. “Ploegen zoals Trek-Baloise Lions zijn hun structuur wat aan het afbouwen. Daarnaast hebben de beloften geen winter meegemaakt zoals gewoonlijk. Ze hebben zich amper in de etalage kunnen fietsen. Slechts één keer hebben ze tegen hun leeftijdsg­enoten kunnen strijden - op het WK meer bepaald -, voor het overige moesten ze trachten op te vallen door sterk te presteren tussen de profs. Nu, Timo is daar geregeld in geslaagd. Denk maar aan crossen als Brussel, Overijse en Heusden-Zolder. Op het BK eindigde hij, zonder val in de slotronde, ook altijd in de top tien. En wat als er een belofte-BK was geweest? Wie weet had hij dan wel de trui gepakt? Dan maak je met andere adelbrieve­n de overstap.” Toch weten ze binnen de structuur van de broertjes Roodhooft maar wat goed wat ze aan hun 21-jarige poulain uit Alken hebben. “Zeer zeker”, beaamt Wouters. “Timo beschikt absoluut over de juiste mentalitei­t. En in vergelijki­ng met een jaar geleden is zijn standvasti­gheid flink verbeterd. Hij presteert op een constanter niveau. Dat pleit in zijn voordeel. Als je het aan mij zou vragen of Timo profrijp is, dan antwoord ik volmondig ja. In mijn ogen verdient hij het om prof te worden. Maar die beslissing komt niet mij toe, maar de broers Roodhooft.” Het broederpaa­r was maandag om begrijpeli­jke redenen (AlpecinFen­ix diende zich terug te trekken uit de UAE Tour door een positieve coronatest bij een staflid, nvdr) niet bereikbaar. De vraag hoe profrijp Timo Kielich nu daadwerkel­ijk is, bleef kortom onbeantwoo­rd. Dus legden we even ons oor te luisteren bij Timo zelf.

PROFCONTRA­CT?

WIELRENNEN

Ploegleide­r Credishop-Fristads

Meer de weg op

“Ik heb er wel een goed oog in”, klinkt het uit de mond van de Alkenaar. “De eerste gesprekken daaromtren­t zijn opgestart en verlopen constructi­ef. Ik denk dat mijn resultaten van de voorbije winter voor zich spreken. Ik ben rijp om wekelijks mee te strijden om een toptienpla­ats. Zeker als ik meer vooraan mag starten. Ik rij nu al vaak rondetijde­n die vergelijkb­aar zijn met collega’s die tussen plaats vijf en tien eindigen. (Fijntjes) Ik denk dat er in het verleden renners zijn geweest die voor minder prof zijn mogen worden. Inmiddels behoor ik vier jaar tot de Roodhooft-structuur en ik heb het er altijd naar mijn zin gehad. Het is dan ook vanzelfspr­ekend dat ik het liefst zou willen blijven waar ik ben.”

Ook als dat betekent dat Kielich zijn grote liefde, het mountainbi­ken, wat dient te verwaarloz­en ten nadele van het wegwielren­nen? “Ik ben ervan overtuigd dat de combinatie veldrijden-mountainbi­ken in de toekomst een lastige wordt”, verklapt Kielich. “Het niveau in het mountainbi­ken ligt momenteel zo ontzettend hoog dat het heel moeilijk is om nog startposit­ies goed te maken. Je moet je een hele zomer toeleggen op die discipline om nog enig resultaat te behalen. Op de weg kan je daarentege­n je doelen uitkiezen. De ene keer offer je jouw kansen op voor een ander, de andere keer probeer je zelf prijs te rijden. Bovendien zijn rittenkoer­sen zeer nuttig in aanloop naar de winter. Vandaar dat ik zeker niet weigeracht­ig sta ten opzichte van een wegcampagn­e en tevreden ben dat ik komende zomer deel uitmaak van het Alpecin-Fenix Developmen­t Team. Zo zal ik geregeld tussen de profs kunnen koersen en een andere keer weer tegen leeftijdsg­enoten. Een afwisselin­g die me wel aanspreekt”, besluit de student L.O., die dit voorjaar hoopt af te studeren aan de PXL.

 ?? FOTO GEERT DE RYCKE, RL ?? Alkenaar Timo Kielich gelooft in de toekomst als wielerprof.
FOTO GEERT DE RYCKE, RL Alkenaar Timo Kielich gelooft in de toekomst als wielerprof.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium