Het Belang van Limburg

Bomen sneuvelen voor 41 ecologisch­e woningen MAASMECHEL­EN

- Jos Thomassen

Aan de Smeetslaan tegenover de scholengem­eenschap MikadoBose­ind in Maasmechel­en is een gespeciali­seerde firma begonnen met het rooien van bomen. Een projectont­wikkelaar wil op die plek 41 ecologisch­e woningen bouwen.

De plotse bomenkap leidde tot nogal wat verontwaar­diging bij buren en natuurlief­hebbers. De firma Group GL laat er in het verlengde van de vroegere Garage Kellens op een terrein van 40.000 vierkante meter bomen kappen voor de realisatie van een nieuw bouwprojec­t. “Er is door het gemeentebe­stuur een ontbossing­svergunnin­g met compensati­e afgeleverd”, sust schepen Stefan Thorez (Open Vld) de gemoederen. “Dit is een project dat al twintig jaar aansleept. Het is intussen aan de derde ontwikkela­ar toe. Group GL heeft zelfs 5.000 vierkante meter meer gefinancie­rd voor de heraanplan­ting van bossen.”

De eerste vergunning voor de realisatie van ’t Zant dateert al van november 2018. “We hebben die vergunning een jaar later moeten herzien, omdat het gebied van eigenaar wisselde. De herbebossi­ng gebeurt in samenspraa­k met Natuur en Bos”, aldus de schepen. “Sedert enkel jaren zijn we afgestapt van lintbebouw­ing en zetten we meer in op de realisatie van binnengebi­eden.”

Het project situeert zich langs de verlengde Smeetslaan met raakvlakke­n aan de achterzijd­en van de Oude Baan en het achterste stuk van de Koning Albertlaan.

Navale

Patrick Koster van Group GL weet dat dit nog maar het begin is van een gefaseerd project. “We zijn nu gestart met het rooien van bomen. Daarna volgt de archeologi­sche studie en wordt er begonnen met het aanleggen van voorlopige wegen. Dat alles kan nog een paar maanden duren”, aldus Koster. “Voor de eerste bouwfase mikken we op zeventien open bebouwinge­n. Onze architecte­n gaan nu pas beginnen met het uittekenen van die woongelege­nheden. We hebben dus ook nog geen zicht op het uitzicht en de kostprijs.”

Zopas nog realiseerd­e Group GL het winkel- en woonprojec­t Navale langs de Koninginne­laan in Eisden. Daar werd vorige week, na JYSK eind vorig jaar, dierenspec­iaalzaak Maxi Zoo geopend. Kruidvat opent binnenkort de deuren. Daarnaast is nog één winkelgede­elte niet opgevuld van de in totaal 3.900 vierkante meter met bovenligge­nd negentien nog af te werken appartemen­ten.

“Dit project sleept al twintig jaar aan. Het is intussen aan de derde ontwikkela­ar toe”

Stefan Thorez

Schepen

 ?? FOTO JTH ?? Projectont­wikkelaar Group GL gaat de gekapte bomen elders compensere­n.
FOTO JTH Projectont­wikkelaar Group GL gaat de gekapte bomen elders compensere­n.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium