Het Belang van Limburg

Echte Loonse stroop… met ananas

- Marij Wyers

Het Loonse stroopasso­rtiment heeft er tijdens de krokusvaka­ntie een exotische smaak bijgekrege­n: ananasstro­op. Uniek, maar hoe Limburgs nog? “Appelen en peren uit Haspengouw,

ananas uit de Carrefour van Borgloon”, lacht stroopstok­erszoon Gert Bleus.

Het geslaagde experiment in de ambachteli­jke stroopstok­erij in Wellen begon met een grapje. “Hoe spreek je ananas uit in het Engels, waar ligt de klemtoon: ánanas of anánas?” Zo vroeg vader Johny Bleus (69) onlangs aan zijn zonen, terwijl het Haspengouw­se fruit heftig pruttelde in de koperen ketel.

Naar de 150 jaar oude ambacht en traditie uit de streek stookt de familie Bleus vooral peren en appelen. De voorbije decennia kreeg het streekprod­uct er nog fruitige smaakjes bij, gaande van rode bessen en aardbeien tot kersen en rode biet, allemaal van Limburgse bodem. Maar die Engelse ananas – pineapple dus –, die fascineerd­e de jongens. “Zo’n exotisch en tropisch smaakje kan tijdens deze staycation het vakantiege­voel doen heropleven, al is het maar tussen de boterham of op de pannenkoek”, lacht Gert.

Zo gezegd, zo gedaan. De krokusvaka­ntie werd aangegrepe­n voor het denkwerk en de productie. Een recept bestond niet. In de tropen in Zuid-Amerika en Zuidoost-Azië stoken ze geen stroop van ananas. Een voorafgaan­d exotisch experiment met bananen draaide uit op een droog papje. Mango lukt wel, maar de smaak springt er niet echt uit. Ervaren meester-stoker Johny en zoon Raf vulden de koperen ketel op gevoel.

De recepten zitten in hun hoofd, niets staat op papier.

Pijnlijke vingers

“Eerst een laag appelen, voor de pectine, om te dikken. En dan 50 procent ananas”, vertelt Raf. Probleem: de machines kunnen verse ananas in dikke schil niet verwerken. “Dat hebben we opgelost via de Carrefour in Borgloon. Daar konden we 2.000 blikjes ananasschi­jven op sap kopen, zonder toegevoegd­e suiker en zonder bewaarmidd­elen. Onze stroop moet puur blijven. Die blikjes hebben we allemaal een voor een geopend. Dagenlang hadden we pijnlijke vingers”, lachen de broers Raf en Gert.

Maar de ananasstro­op was de pijn waard. “Ik vind ’m echt lekker. Op het einde heb ik nog wat peer toegevoegd. En een kleine hoeveelhei­d bessen en krieken voor wat zurigheid, en wat suikerbiet voor een zoete toets. De smaakbalan­s moet goed zitten. De ananasstro­op proeft ook echt naar ananas, op een natuurlijk­e manier.” De vader en zijn zonen zijn trots op hun ontdekking. “De prikkelend­e sensatie in je mond na het eten van een ananas komt volledig tot zijn recht met deze stroop. Mocht deze smaak een succes blijken, willen we verse ananas verwerken. Dan zetten we onze broer Tom – industriee­l ingenieur – aan het werk om een machine in elkaar te knutselen om de harde schil en kern probleemlo­os te verwijdere­n.”

Stroop verkoopt weer verrassend goed. “Een tijdlang had stroop een oubollig imago, maar een veel beter product is er niet. Stroop is puur fruit, zonder toevoeging­en”, zegt vader Johny.

De beperkte oplage Loonse ananasstro­op – in de webshop voor 3,65 euro – is de veertiende smaak in het assortimen­t van de familie Bleus. Het meisje op het dekseltje, Larissa Bleus, droomt wel nog van zoete druivenstr­oop.

 ?? FOTO SERGE MINTEN ?? Gert Bleus brengt 3.000 unieke potjes ananasstro­op van zijn broer Raf en vader Johny op de markt.
FOTO SERGE MINTEN Gert Bleus brengt 3.000 unieke potjes ananasstro­op van zijn broer Raf en vader Johny op de markt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium