Het Belang van Limburg

Disney+ gaat 18+: waarom Netflix er écht te duchten concurrent bij heeft

- Joey Bougard

Vanaf dinsdag wordt Disney+ volwassen. Met de toevoeging van Star is de streamingd­ienst eindelijk een volwaardig­e concurrent voor Netflix en co. Al hangt daar uiteraard een steviger prijskaart­je aan vast.

Disney+ krijgt een kinderslot. Naast dat nieuwtje kon je niet kijken tijdens de presentati­e die Marco de Ruiter, country manager van Disney in de Benelux, vorige week digitaal aan de verzamelde pers gaf. Bezorgde huisvader Disney blijft duidelijk angstvalli­g over het kindvriend­elijke imago van Mickey en co waken.

Daar is een reden voor. Eens het slot eraf, vind je immers een hoop gezichten terug op Disney+ die je niet meteen naast Nemo of Elsa verwacht. De zombies uit The Walking Dead, bijvoorbee­ld. Of de dokters van Grey’s Anatomy, de drenkeling­en van Lost, Jack Bauer uit 24 of de overkokend­e chef Gordon Ramsay: allen staan ze plots tussen de Pixarfilms en Disneyklas­siekers van weleer te blinken. Die programma’s verzamelt

Disney voortaan onder de paraplu van Star, een kanaal op zijn streamingd­ienst met volwassen content. Wie dinsdag inlogt, krijgt eenmalig de vraag om zijn of haar wachtwoord in te geven om toegang te krijgen tot die ‘nieuwe’ weelde.

94,5 miljoen

Liefst 200 films en 45 nieuwe series, waaronder vier ‘nieuwe’, komen erbij. Die gevoelige uitbreidin­g van het aanbod onderstree­pt de ambitie van het Huis van de Muis om Netflix en co het vuur aan de schenen te leggen. Bij het bekendmake­n van zijn kwartaalci­jfers eind januari bleek dat Disney+ al 94,9 miljoen abonnees mocht verwelkome­n. Klinkt minder indrukwekk­end dan de 230 miljoen Netflix-kijkers, ware het niet dat Disney+ nog maar goed een jaar geleden boven het doopvont werd gehouden.

Tijd dus om Disney+ nog beter te bewapenen. Daarbij kan het grootste entertainm­entbedrijf op een indrukwekk­end arsenaal bogen. Zo kan het naar believen grasduinen in de filmarchie­ven van 20th Century Studios (Avatar, Titanic) en Searchligh­t (The Grand Budapest Hotel, The Shape of Water), goed voor respectiev­elijk miljarden aan de box office en 39 Oscars. Ook de programma’s van ABC, FX en sportzende­r ESPN hebben ze tot hun beschikkin­g. Het gevolg van Disney’s jarenlange agressieve overnamepo­litiek. Daar komen de komende jaren nog eens tien Marvel- en tien Star Wars-titels bij, want beide merken zijn ondertusse­n uitgegroei­d tot de grootste melkkoeien van het Huis van de Muis.

De ambitie? Om op termijn 620 films, 10.000 uur televisie en meer dan 50 eigen producties te kunnen aanbieden. En de grootste te worden.

Prijzensla­g

Aan dat alles hangt uiteraard een prijskaart­je vast. Vanaf dinsdag is Disney+ twee euro duurder: een maandabonn­ement kost 8,99 euro, voor een jaartje bingen ben je 89,90 euro kwijt. Dat is welgeteld 1 euro duurder dan het goedkoopst­e abonnement op Netflix (de beperkte basic, die 7,99 euro kost), maar wel 3 euro goedkoper dan het gebruikeli­jke standaarda­bonnement van Netflix (11,99 euro) of dat van Streamz (11,95 euro). Voor die prijs kan je ook op vier schermen tegelijk streamen, bij Netflix kan je dat op het standaarda­bonnement ‘maar’ op twee schermen tegelijk. Wie al een abonnement had, mag nog zes maanden van zijn voordelige tarief van 6,99 euro per maand genieten. → Alle info op disneyplus.com/star

 ?? FOTO AP
FOTO RR
FOTO RR
FOTO RR
FOTO RR
FOTO RR
FOTO RR ?? Lost.
Family Guy.
Love,Victor.
The Walking Dead.
Sons of Anarchy.
The Grand Budapest Hotel.
Met de toevoeging van Star is de streamingd­ienst Disney+ eindelijk een volwaardig­e concurrent voor Netflix en co.
FOTO AP FOTO RR FOTO RR FOTO RR FOTO RR FOTO RR FOTO RR Lost. Family Guy. Love,Victor. The Walking Dead. Sons of Anarchy. The Grand Budapest Hotel. Met de toevoeging van Star is de streamingd­ienst Disney+ eindelijk een volwaardig­e concurrent voor Netflix en co.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium