Het Belang van Limburg

Legendaris­che Daft Punk stopt na 28 jaar

De glimmende helmen mogen aan de wilg gehangen: na 28 jaar trekt Daft Punk er de stekker uit. Van achter hun vermomming vernieuwde het duo de techno en scoorden de Parijzenaa­rs miljoenenh­its als ‘Get Lucky’.

- Joey Bougard

De slotnoot van Daft Punk is geen laatste megahit of een knallend festivalop­treden geworden, wel een video. Via alle kanalen deelde het Parijse duo, dat bestaat uit Thomas Bangalter en GuyManuel de Homem-Christo, een acht minuten durend fragment uit hun film Electroram­a. Met aan het eind een pancarte die duidelijk maakt dat Daft Punk voorbij is: ‘1993-2021’. Nieuws dat door hun publiciste aan de muziekwebs­ite Pitchfork werd bevestigd, evenwel zonder een reden mee te geven voor de breuk.

Op zich mag dat nieuws geen verrassing zijn. Na het megasucces van hun vierde en laatste album Random Access Memories uit 2013 – toen al gezien als halve comeback – volgden er acht lange jaren van radiostilt­e. Slechts onderbroke­n door hits met R&B-ster The Weeknd en een documentai­re over de band. Waarin Bangalter en de Homem-Christo uiteraard niet in beeld kwamen: terwijl Daft Punk de hits als Get Lucky aan elkaar reeg, bleef het duo steeds anoniem. Hun Grammy’s voor album én nummer van het jaar haalden ze in 2014 keurig op in kostuum, met bijpassend­e helm.

Pukkelpop

Het is vooral met hun debuut Homework uit 1997 dat het duo muziekgesc­hiedenis schrijft. Een rollende en schurende technoplaa­t die het genre op zijn kop zet. “Hun invloed is groot, om niet te zeggen gigantisch”, zegt dj Kristof ‘Goldfox’ Claes, zelf een grote fan. “Zoveel artiesten hebben bij die plaat de mosterd gehaald.” Iets dat Kim Mathijs, bekend van djduo Ed&Kim en fan vanaf dag één, alleen maar kan beamen. “Ze maakten techno, maar durfden er ook disco, funk en rock door te smijten.” Da Funk en Around The World gaan de wereld rond, Daft Punk is gelanceerd. Er volgden legendaris­che dj-sets op onder meer I Love Techno. “Toen

nog niet met masker op”, zegt Mathijs, die hen verscheide­ne keren aan het werk zag. “Al stond ik toen heel dichtbij, en kon je ze toch niet zien. Enkel twee kopjes, verdoken achter podiumlich­ten en apparatuur.”

Daarna volgde het opstapje richting supersterr­endom met Discovery. Plots trad het duo op in hun robotpakke­n met iconische helmen, de dj-sets werden ingeruild voor indrukwekk­ende liveproduc­ties en knappe films, singles One More Time en Harder, Better, Faster, Stronger werden wereldhits. Daft Punk ging pop. “De marketingm­achine die erachter stak, was even geniaal als de muziek”, zegt Mathijs.

In 2006, op het toppunt van hun roem, landen ze met een indrukwekk­ende piramide op de wei van Kiewit. Dat leidt tot hevige discussies. Stonden ze daarboven echt in? En zo ja, waren ze niet gewoon een kaartje aan het leggen? “Ze hebben echt live gespeeld”, zweert Mathijs, die ook voor Pukkelpop werkt. Ontmoeten deed hij ze niet. “Niemand wist hoe ze eruitzagen. Ik heb me laten vertellen door programmat­or Eppo Janssen dat iedereen backstage klaarstond toen ze richting podium wandelden. Bleken de twee al lang in hun piramide te zitten, terwijl er twee stand-ins in hun pakken zaten.” (lacht)

Mysterie blijft

Of we Daft Punk moeten missen? “Een moeilijke vraag”, zegt Claes. “Mijns inziens konden ze nog weinig baanbreken­d aan hun oeuvre toevoegen. Maar dat ze hun plaatsje verzekerd hebben in de muziekgesc­hiedenis, staat buiten kijf.”

En het mysterie? Dat zal blijven, want de heren zullen niet meteen zonder masker opduiken. “Als je weet hoe een goocheltru­c werkt, is dat zo teleurstel­lend”, vertelde Bangalter in 2013 in een zeldzaam interview.

“Hun invloed is groot, om niet te zeggen gigantisch. Zoveel artiesten hebben bij hun debuutplaa­t de mosterd gehaald”

Kristof Claes

Dj Goldfox

 ??  ??
 ?? FOTO MATT SAYLES/INVISION/ AP COLUMBIA ??
FOTO MATT SAYLES/INVISION/ AP COLUMBIA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium