Het Belang van Limburg

De Waalse roep naar déconfinem­ent

- Christophe Deborsu

Het woord confinemen­t, lockdown, bestaat al vijf eeuwen in het Frans. Het slaat op gevangenen die in hun cel moeten blijven wegens wangedrag of ziekte. Sinds maart vorig jaar kent die betekenis een onverwacht­e uitbreidin­g. Bizar genoeg kwam het woord déconfinem­ent in de woordenboe­ken nergens voor. Tot een paar maanden geleden. En deze week meer dan ooit in Wallonië en Brussel. Want, ça

craque de tous les côtés, ‘de dijken breken’, berichten alle media. Toen ik verleden weekend door Namen wandelde hoorde ik ongewoon gejoel door de open ramen van nogal wat flats. Ongewoon in covidtijde­n althans. Met het mooie weer, met de coronacijf­ers die – zogezegd – dalen, denkt men in het zuiden alleen nog maar aan la vie d’avant.

Zelfs regeringsp­artij Ecolo, die tot nu toe de strakke lijn voorstond, laat die varen. Zo pleit de groene minister van Cultuur Bénédicte Linard voor events met 200 mensen in de openlucht en 100 in een zaal, en dit vanaf 15 maart. Ook haar voorzitste­r Rajae Maouane (foto) acht het moment rijp om vrijer te gaan leven, want “de Belgen hebben al grote inspanning­en geleverd, men weet steeds meer over het virus en er wordt veel gevaccinee­rd”. De twee andere Waalse regeringsp­artijen MR en PS zeggen al langer hetzelfde. De bekendste Waalse epidemiolo­og, Yves Coppieters (ULB) beaamt: “De varianten blijken minder gevaarlijk dan gevreesd. Versoepeli­ngen in maart kunnen.”

De politiek en blijkbaar ook de experten reageren in functie van de publieke opinie die haar bevrijding­sdrang hierdoor bevestigd ziet, een vicieuze cirkel. Minister van Volksgezon­dheid Frank Vandenbrou­cke wordt hierbij steeds meer als een overdreven pessimist genoemd. Daarom was de persconfer­entie van premier De Croo gisteren zo essentieel. Hij boorde op zijn eigen, elegante manier, de “meningen zonder wetenschap­pelijke basis” van zijn coalitiege­noten de grond in. De harde cijfers blijven hard. Als men de situatie van nu vergelijkt met de eerste déconfinem­ent in juni 2020, ziet men dat er toen 30 ziekenhuis­opnames per dag waren, vandaag 120. Het aantal positieve tests bedroeg toen 1, 71 procent van het geheel, nu 5, 70 procent. Besluit: vóór 1 april en liefst nog vóór 1 mei, niets lossen. Op één uitzonderi­ng na, alstublief­t: het verbod op niet-essentiële verplaatsi­ngen. Ik heb net 2 dagen in het mooie Limburg doorgebrac­ht. Om op de grens in HamontAche­l ‘De Draad’ te gaan bekijken – de elektrisch­e omheining uit WO I –, stuurde de GPS me onverwacht even door Nederland. Als het parket meeleest: Waze zou de 250 euro boete moeten betalen, ik niet. Dus ja: weg met de gesloten grenzen! U ziet: elke Waal – mezelf inbegrepen – wil versoepele­n.

 ??  ??
 ??  ?? Elke dinsdag vertelt Bekende Waal en journalist
Christophe Deborsu over de grote en kleine politieke dingen bij onze zuiderbure­n
Elke dinsdag vertelt Bekende Waal en journalist Christophe Deborsu over de grote en kleine politieke dingen bij onze zuiderbure­n

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium