Het Belang van Limburg

Druk bezocht Hartjesbos opent deur voor Koesterhui­s

- Chris Nelis

Het Limburgse Hartjesbos is drie maanden na de opening al

druk bezocht. Het is een plek voor ouders die een kindje verloren dat te jong was voor een officiële erkenning. Bovendien geeft het bos aanleiding tot andere initiatiev­en, zoals plannen voor een Koesterhui­s.

Op de grens tussen Genk en HouthalenH­elchteren ligt het Hartjesbos, een plek die veel betekent voor ouders die een kindje verloren. Dat weet ook Teresa Ubachs, ambassadri­ce van het Hartjesbos, die zelf een kindje verloor. “Dit is een plek voor ouders van kindjes die voor hun 155ste levensdag zijn overleden”, zegt ze. “Dat betekent dat het kindje niet wordt ingeschrev­en in het officiële bevolkings­register. Het verlies van een kindje is al bijzonder zwaar om te dragen, maar dat het niet erkend wordt, zorgt voor een bijkomende psychische klap, zowel bij vrouwen als bij mannen. In het Hartjesbos kan je in alle rust een plek geven aan je verlies. We hebben gemerkt dat hier nood aan was. Ik krijg heel veel mails waarin dit initiatief wordt toegejuich­t. Het gaat dan vooral om mensen die hetzelfde hebben meegemaakt. Ik heb begrepen dat het bos nog verder wordt afgewerkt met een bankje en een bord. Dat zou de herkenbaar­heid ervan ook vergroten.”

Koesterhui­s

Shanti Van Genechten van de vzw’s Sterrenkin­deren en Kinderwens omarmt het Limburgse project. Ze is ervan overtuigd dat het Hartjesbos mensen helpt om negatieve gevoelens om te zetten in iets positiefs. Ook de Christelij­ke Mutualitei­t engageert zich om het probleem bespreekba­ar te maken en te erkennen. “We zitten momenteel in een verkennend­e fase”, zegt Anneleen Bollen van CM. “We moeten nog uitzoeken hoe we dit als mutualitei­t naar de praktijk kunnen vertalen.” Campus O3 in Genk gaat na of er een ‘Koesterhui­s’ geopend kan worden in de lokalen van de vestiging aan de Jaarbeursl­aan. “Zeg maar een huis voor lotgenoten. Dat zou dan vooral op vrijwillig­ers draaien”, gaat Teresa verder. “Daarnaast heeft het nieuws over de opening van het Hartjesbos ertoe geleid dat ik nu geregeld sessies mag geven aan studenten Verpleegku­nde over hoe ze best omgaan met mensen rouwen om het verlies van een ongeboren kind.”

Ondersteun­ing

Ten slotte liet het Wit-Gele Kruis een vroedvrouw opleiden om mensen die een kindje verloren mentale ondersteun­ing te bieden. “Klopt”, zegt Kathleen Vanholen, coördinato­r van het Vroedvrouw­enteam van het Wit-Gele Kruis. “Elke Knoops ondersteun­t gezinnen die hun kindje voor de geboorte verloren. Zij begeleidt ook haar collega’s. Ze zorgt vooral voor die eerste psychische hulp, die is heel belangrijk. Voor alle duidelijkh­eid: onze vroedvrouw­en zijn geen psychologe­n. Als we merken dat mensen te diep zitten, zullen we doorverwij­zen naar hulpverlen­ers die daarin gespeciali­seerd zijn.”

 ?? FOTO CHRIS NELIS ?? Volgens Teresa Ubachs en Shanti Vangenecht­en vinden heel veel gezinnen troost in het Hartjesbos. “We hebben gemerkt dat hier nood aan was.”
FOTO CHRIS NELIS Volgens Teresa Ubachs en Shanti Vangenecht­en vinden heel veel gezinnen troost in het Hartjesbos. “We hebben gemerkt dat hier nood aan was.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium