Het Belang van Limburg

Klik tussen John van den Brom en spelers zorgt op het veld voor te weinig vonken: kent Nederlande­r vandaag zijn lot?

Er werd maandag intens overlegd in de hoogste regionen bij KRC Genk. Het lot van coach John van den Brom is onzeker na de schamele 8 op 30 in 2021.

- KRC GENK 1A Marnik Geukens

Wordt Beerschot voor de tweede keer dit seizoen het Waterloo van een trainer van KRC Genk? Hannes Wolf moest al opstappen na een 5-2-nederlaag in de heenmatch op het Kiel. Niet alleen de 5 op 15 had de club in een crisis gedompeld, ook de verstoorde relatie met een groot deel van de spelersgro­ep zou de jonge Duitse coach zuur opbreken. Zijn te rigide aanpak had voor te veel onvrede gezorgd.

Herfstkamp­ioen

Het blijkt echter niet makkelijk om de juiste snaar te beroeren bij de talentvoll­e maar broze Genkse spelersgro­ep. Jess Thorup lukte het wel, maar de Deense opvolger van Wolf verkoos om na een 11 op 15 het pand al te verlaten voor zijn droomjob bij FC Kopenhagen. Enter John Van den Brom. De 54jarige Nederlande­r arriveerde ruim begin november met de grote trom. Hij straalde zelfvertro­uwen uit en won na de tweede geslaagde interim van assistent-coach Domenico Olivieri ook zijn eerste drie matchen op rij. Dat bracht de Genkse teller op 21 op 21. Racing werd uitgeroepe­n tot de enige titelconcu­rrent van Club Brugge en pakte ondanks een eerste nederlaag op Anderlecht de titel van herfstkamp­ioen.

Meer dan pech

Drie maanden later ziet de situatie er echter helemaal anders uit. Het krediet van Van den Brom is na een povere 8 op 30 in 2021 flink geslonken. Ook bij een deel van de supporters, die zondag al boos aan de voordeur van het stadion stonden. En dinsdag op meer uitleg van staf en spelersgro­ep mogen hopen. Winterperi­kelen, domme rode kaarten, vermijdbar­e strafschop­pen, zondagssch­oten van de tegenstrev­er: aan oorzaken voor de spectacula­ire terugval geen gebrek. Zeker de onverdiend­e thuisneder­laag tegen Beerschot was ongelukkig te noemen, anderzijds liegen de cijfers niet. Als je van je laatste negen wedstrijde­n alleen de thuismatch tegen Zulte Waregem wint, is er meer aan de hand dan alleen maar pech.

Wel klik, te weinig vonken

De prestaties en resultaten blijven zwaar onder de in november en december nog boomende verwachtin­gen. De coach zorgt niet voor de verhoopte meerwaarde, daarom staat de positie van Van den Brom ter discussie. De knoop was maandagavo­nd nog niet doorgehakt. Omdat hij nog niet volledig ontward was.

Een coach ontslaan is nooit fijn, zeker niet als het al de tweede is binnen hetzelfde seizoen. Als je op zes speeldagen van het eind van de reguliere competitie nog steeds als bij wonder - op de derde plaats prijkt en zo je lot in eigen handen hebt. Als er bovendien geen acuut probleem tussen de coach en zijn groep is.

Maar de klik tussen John van den Brom en zijn spelers zorgde op het veld nog voor te weinig vonken. Het feit dat Genk nog steeds op de derde plaats prijkt, heeft daarenbove­n een schaduwzij­de: omdat met uitzonderi­ng van titelverde­diger Club Brugge - iedereen tegen iedereen blijft winnen, bedraagt de kloof tussen de nummer drie Genk en nummer elf Charleroi welgeteld vier punten. Daarbij hebben de Zebra’s nog een wedstrijd - tegen Club Brugge - tegoed. Racing is met het huidige vormpeil met andere woorden zelfs nog niet zeker van een ticket voor… play-off 2.

Moeilijk alternatie­f

Het grootste vraagstuk is echter: wat is het alternatie­f ? Ga je op zes speeldagen van het einde van de reguliere competitie nog voor een nieuwe coach? Het zou al de vierde zijn dit seizoen en hij zou inloopperi­ode noch foutenmarg­e hebben.

Of kan je de rest van het seizoen en de daaraan verbonden druk - in de schoenen schuiven van de vaste technische staf? Het hechte assistente­nduo Olivieri-Ribeiro zorgde tijdens de overgangen naar de periodes Thorup en Van den Brom telkens voor een perfect interimrap­port tegen KV Mechelen en in Sint-Truiden. Maar in dit seizoen staan mogelijk nog 13 tot 15 toppers op het programma, waarin Europees voetbal moet afgedwonge­n worden. Geen sinecure voor clubiconen, die je de rest van hun carrière wil blijven koesteren en op hun kwaliteite­n uitspelen.

Toch doorgaan?

Is het dan niet gewoon beter om vast te houden aan Van den Brom? Ook die optie lag maandag op tafel. Omdat hij zelf nog strijdvaar­dig is, zijn spelers zondag tot in de laatste seconde tot het uiterste gingen en ook in de staf iedereen nog op dezelfde lijn zit. Maken de clubbestuu­rders na rijp beraad deze keuze, dan doen ze er best aan om dinsdag met een statement te komen. Om zowel naar de groep, de supporters als de buitenwere­ld duidelijk te maken dat de club minstens tot aan het eind van dit seizoen vasthoudt aan John Van den Brom.

Een oproep tot eenheid in moeilijke tijden. Misschien zorgt die wel voor de déclic in de aanloop naar de cruciale competitie­match van vrijdag in Charleroi en de kwartfinal­e van de beker tegen KV Mechelen zes dagen later. En neemt ze de alsmaar stijgende onrust weg.

Misschien…

Preciado krijgt scan -

De Genkse A-kern kreeg maandag vrij, vanaf dinsdag wordt de wedstrijd op Charleroi (vrijdag 20.45 uur) voorbereid. Angelo Preciado, die de match tegen Beerschot miste met lichte hinder aan de knie, ging voor alle zekerheid langs bij de dokter voor een scan.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium