Het Belang van Limburg

Steeds meer Waalse druk om te versoepele­n

Franstalig België heeft het helemaal gehad met de dominantie van de Vlaamse virocratie. Na de MR en de PS-clan Di Rupo vindt nu ook Ecolo dat het Overlegcom­ité de coronamaat­regelen vrijdag moet versoepele­n. Enkele Vlaamse partijen volgen schoorvoet­end.

- Yves Lambrix

Franstalig België heeft het helemaal gehad met de dominantie van de Vlaamse ‘virocratie’. Na MR-voorzitter Bouchez en de PS-clan Di Rupo vindt nu ook Ecolo dat het Overlegcom­ité vrijdag de coronamaat­regelen moet versoepele­n. Volgens de epidemiolo­og Yves Coppieters (ULB) zijn “de Vlaamse experten niet representa­tief. Ze zijn radicaler, gaan altijd uit van het worstcases­cenario”.

Verwacht op het Overlegcom­ité vrijdag geen grote versoepeli­ngen. Dat was de kernboodsc­hap van premier Alexander De Croo (Open Vld) op een persconfer­entie maandagmid­dag. Aan de hand van grafieken en modellen boorden de premier en enkele experten op een elegante manier de “opinies en meningen zonder wetenschap­pelijke basis” snoeihard de grond in. Toch viel deze boodschap in Franstalig België op een koude steen. Als het in het flamboyant­e Parijs regent, druppelt het in Namen.

Als bekende Waal, journalist en presentato­r heeft Christophe Deborsu een goed beeld over wat er zich dezer dagen onder de taalgrens afspeelt. “Met het mooie weer, met de coronacijf­ers die - zogezegd - dalen, denkt men in het zuiden alleen nog maar aan la vie d’avant”, schreef hij gisteren in zijn column in deze krant.

Versoepeli­ngsfront

MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez is al langer de kampioen van de versoepeli­ngen. “De persconfer­entie van maandag verandert niets aan ons standpunt om vrijdag al een aantal versoepeli­ngen door te voeren”, reageert hij. Bouchez wil de avondklok en het reisverbod op de schop, een heropening van de horeca in de lente en duidelijke perspectie­ven voor de gesloten sectoren. Minister van Middenstan­d David Clarinval (MR) duwt mee. “Schoonheid­sspecialis­ten, niet-geautomati­seerde zonnebanke­n, niet-medische pedicures, manicures, tattooshop­s, piercing- en massagesal­ons kunnen vanaf maandag 1 maart heropenen”, liet hij gisteren doodleuk weten.

Waals minister-president Elio Di Rupo zit op dezelfde lijn. “Ik wil me engageren om op het volgende Overlegcom­ité een heropening van de restaurant­s op tafel te leggen. Onze burgers zijn ten einde raad en we moeten naar hen luisteren.” Zelfs regeringsp­artij Ecolo, die tot nu toe de strakke lijn voorstond, laat die varen en acht het moment rijp om vrijer te gaan leven. Zo pleit Cultuurmin­ister Bénédicte Linard voor events met 200 mensen in de openlucht en 100 in een zaal, en dit vanaf 15 maart. Zij vinden gehoor bij Yves Coppieters (ULB), een van de bekendste Franstalig­e epidemiolo­gen. “De Vlaamse experten zijn niet representa­tief. Ze zijn radicaler, houden veel meer angstaanja­gende toespraken, en gaan altijd uit van het worstcases­cenario”, zegt hij in La Libre. “Nochtans blijken de varianten minder gevaarlijk dan gevreesd. Versoepeli­ngen in maart kunnen.”

Politiek opbod

“De PS en de MR zijn aan een opbod bezig om zo veel mogelijk burgers tevreden te stellen”, zegt Béatrice Delvaux, chef opinie van Le Soir in die krant. “Als het goed loopt, hebben ze een trofee om in de lucht te steken. Als blijkt dat we de horeca toch te snel hebben heropend, betalen niet zij de politieke rekening, maar De Croo en Vandenbrou­cke.”

Dat de Franstalig­en sneller willen

“Onze burgers zijn ten einde raad en we moeten naar hen

luisteren”

Elio Di Rupo (PS) Waals minister-president “De Vlaamse experten zijn radicaler, houden

veel meer angstaanja­gende toespraken en gaan altijd uit van het worstcases­cenario”

Yves Coppieters (ULB)

Epidemiolo­og

versoepele­n, heeft diverse redenen: politici krijgen er weinig tegengas van de experten, fake news heeft er meer impact, de Waalse maatregele­n (avondklok...) zijn radicaler, en nog meer dan de Vlaamse heeft de Waalse economie behoefte aan een heropstart. De drang naar ‘bevrijding’ is er dus groter dan in Vlaanderen. Tot grote ergernis van sp.a kent die ook in Vlaanderen opgang. Zo benadrukte N-VA-voorzitter Bart De Wever dat er een economisch bloedbad dreigt als de horeca in de paasvakant­ie niet kan openen. De jongeren moeten volgens hem ook zo snel mogelijk opnieuw op een normale manier onderwijs krijgen. Ook Groen-voorzitter Meyrem Almaci en haar vicepremie­r Petra De Sutter dringen aan op een uitbreidin­g van de bubbel tijdens buitenacti­viteiten van vier naar acht. CD&V-voorzitter Joachim Coens gaat nog een stapje verder en pleit voor een uitbreidin­g van vier naar tien. “En wat met de paasvakant­ie? Een terrasje kan dan al eens interessan­t zijn”, klikt het daar zelfs. Het Overlegcom­ité van vrijdag belooft dus erg spannend te worden. Veel hangt af van de houding van PS-voorzitter Paul Magnette. Als hij een Franstalig front vormt met MR en Ecolo, wordt het moeilijk voor de tandem De CrooVanden­broucke om niet te versoepele­n.

“De persconfer­entie van maandag

verandert niets aan ons standpunt om vrijdag al een

aantal versoepeli­ngen door te voeren”

Georges-Louis Bouchez (MR)

Voorzitter

 ??  ?? Bouchez wil het reisverbod en de avondklok op de schop, en de heropening van de horeca in de lente.
Bouchez wil het reisverbod en de avondklok op de schop, en de heropening van de horeca in de lente.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium