Het Belang van Limburg

Genkenaar moet 9 maanden wachten op half miljoen mondmasker­s

In mei vorig jaar, toen de wereld nog smeekte om mondmasker­s, bestelde het Genkse bedrijf Pharma Base een half miljoen stuks in China. Na problemen bij de douane en een ommetje via Zwitserlan­d zijn ze nu, na negen maanden, eindelijk aangekomen.

- Thomas Jansen

Groothande­l Pharma Base mag tal van apotheken en woonzorgce­ntra tot zijn cliënteel rekenen. Om die voldoende te bevoorrade­n, bestelde het Genkse bedrijf in mei vorig jaar een half miljoen chirurgisc­he mondmasker­s type 1. Geen sinecure, aangezien de hele wereld er op dat moment op aasde. Uiteindeli­jk kon general manager Mathieu Peeters er een half miljoen bestellen in China, via een tussenpers­oon. Kostprijs: ruim 100.000 euro. “Die tussenpers­oon woont deels in Limburg, deels in China”, zegt Peeters. “Hij deed veel import en kon, ondanks de grote vraag, dus toch nog een half miljoen exemplaren bestellen.”

Naam importeur

De lading kwam zoals afgesproke­n midden juni aan op de luchthaven van Zaventem. “De kwaliteit was zeer goed en dus kregen de mondmasker­s een certificaa­t”, zegt Peeters. “Toch kreeg ik daarna het bericht dat de douane de lading niet zou toelaten op Belgisch grondgebie­d. De naam van de importeur, Pharma Base, ontbrak immers op de verpakking.” Vanaf dat ogenblik zat het Genkse bedrijf in een administra­tieve mallemolen. De mondmasker­s terugsture­n was een optie, maar dan zou de Chinese overheid een taks van 20 procent heffen op de waarde. Peeters stelde ook voor om nieuwe stickers op de dozen te plakken, maar dat kon niet zonder gunst van de regering. Die kreeg hij, ondanks allerlei pogingen, niet.

Bijgevolg lagen de mondmasker­s maandenlan­g stof te vergaren in een loods in Zaventem. Dat kostte Pharma Base per dag 100 euro. Ten einde raad gaf Peeters uiteindeli­jk zelfs de opdracht om de lading te verbranden. Tot hij uiteindeli­jk via een aantal ondernemer­s met gelijkaard­ige problemen tot een oplossing kwam. “We hebben de maskers per vrachtwage­n naar Zwitserlan­d geëxportee­rd”, zegt

Peeters. “Daar werden ze een tijdlang opgeslagen en opnieuw gelabeld, zodat ze uiteindeli­jk volledig conform de voorschrif­ten naar ons land konden gebracht worden. Deze week mochten we de mondmasker­s eindelijk ontvangen in ons magazijn in Genk.” Negen maanden later dan voorzien kan Pharma Base dus alsnog de markt op met de chirurgisc­he mondmasker­s. Alleen ziet die markt er vandaag helemaal anders uit dan in de lente van vorig jaar. “De vraag naar mondmasker­s is sterk verminderd en dus zijn ze vandaag veel goedkoper dan in mei”, zegt Peeters. “We zullen ze met verlies moeten verkopen. We verwachten nog zo’n tien euro per doos te krijgen, dat komt neer op 20 eurocent per masker. Dat is minder dan wij er zelf voor betaald hebben.” Bovendien brengt de hele operatie ook heel wat extra kosten met zich mee. “De opslagkost­en in Zaventem zijn opgelopen tot meer dan 12.000 euro”, zegt Peeters. “Mogelijk vallen er nog wat facturen in de bus, waar we nu nog niet van op de hoogte zijn.”

Tesla

De import van een half miljoen Chinese mondmasker­s is voor Pharma Base dus uitgedraai­d op een financieel fiasco. Toch besluit de general manager met een kwinkslag. “Als ik dat geld in mei vorig jaar in Tesla-aandelen had geïnvestee­rd, dan was ik beter af geweest”, lacht Peeters. “Maar goed, we hebben het geprobeerd. Daarvoor zijn we uiteindeli­jk ondernemer­s.”

“We verwachten nog zo’n tien euro per doos te krijgen, dat komt neer op 20 eurocent per masker. Dat is minder dan wij er zelf voor betaald hebben” Mathieu Peeters

Pharma Base

 ??  ??
 ?? FOTO BOUMEDIENE BELBACHIR ?? Mathieu Peeters moet zijn lading mondmasker­s met verlies verkopen.
FOTO BOUMEDIENE BELBACHIR Mathieu Peeters moet zijn lading mondmasker­s met verlies verkopen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium