Het Belang van Limburg

Turkse bendes opgerold voor zwendel

- Phillip Pergens, Nancy Vandebroek, Mireille Maes en Zahra Boufker

Bij een inval op 25 locaties in Limburg heeft de politie gisteren twee Turkse bendes opgerold, voornameli­jk uit Beringen en Heusden-Zolder. Zeventien personen werden aangehoude­n. De ene bende had een miljoenenz­wendel opgezet rond geleasde sportauto’s. De andere had spookbedri­jven opgericht om op grote schaal te frauderen en misdaadgel­d wit te wassen.

Twee Turkse criminele bendes uit voornameli­jk Beringen en Heusden-Zolder hebben miljoenen euro’s buitgemaak­t door een zwendel op te zetten rond geleasde sportwagen­s en spookbedri­jven.

Het was een leasemaats­chappij die vorige zomer alarm sloeg. Zij sloten contracten af op naam van Limburgse bedrijven voor de meest luxueuze sportmodel­len van merken als Mercedes AMG, Porsche, Ferrari en Maserati. Maar de overeenkom­sten werden niet nageleefd en de wagens bleken verdwenen. Er werd een onderzoeks­rechter op de zaak gezet en de federale gerechteli­jke politie (fgp) en het parket openden een onderzoek.

Dat leidde naar een Turkse criminele organisati­e. De bende nam systematis­ch vennootsch­appen over en sloot vervolgens de leasing van de luxewagens af. De firma’s waarop de voertuigen stonden ingeschrev­en, waren lege dozen en werden door de daders overgelate­n aan stromannen. De ‘gehuurde’ sportmodel­len verkocht de bende intussen aan buitenland­se klanten. Op die manier haalden de criminelen ruwweg 2 miljoen euro binnen. Momenteel is sprake van zeventien wagens, waarvan er twee nog altijd spoorloos zijn. Maar de speurders sluiten niet uit dat het wagenpark van de bende nog groter was en er mogelijk nog meer leasemaats­chappijen beduveld werden.

13 miljoen euro

Quasi gelijktijd­ig met het eerste onderzoek werd nog een tweede dossier geopend. Fgp en parket kregen opnieuw een Turkse dadergroep­ering uit dezelfde regio in het vizier. Ook deze verdachten richtten spookbedri­jven op en schakelden stromannen in met het doel op grote schaal te frauderen. Via minstens zeven vennootsch­appen werden inkomsten uit criminele activiteit­en witgewasse­n. Hiervoor schakelden de daders verschille­nde boekhouder­s in. Zij gingen aan de slag met de jaarrekeni­ngen van de bedrijfjes. Deze werden gemanipule­erd. Om de schijn van legale activiteit te wekken, zouden ook de nodige publicatie­s in het Belgisch Staatsblad gepublicee­rd zijn.

Op een tijdspanne van amper twee jaar konden de bendeleden op deze manier ruim 13 miljoen euro aan vermogensv­oordeel verwerven. Daarvan werd meer dan 3,5 miljoen als cash geïnd en nog eens ruim 2 miljoen euro naar Turkse bankrekeni­ngen doorgeslui­sd.

Luxehorlog­es

Hoewel het om twee afzonderli­jke dossiers gaat, duiken soms wel dezelfde namen op in beide onderzoeke­n. Samen met de lokale politiezon­es en enkele gespeciali­seerde diensten voerden de speurders gisteren maar liefst 25 huiszoekin­gen uit bij bedrijven en huizen in Limburg. Daarbij namen ze 140.000 euro cash geld, elf luxewagens en zo’n twintig luxehorlog­es in beslag.

Zeventien personen werden gearrestee­rd. Onder hen voornameli­jk twintigers en dertigers die door ingewijden als de Turkse ‘criminele’ gemeenscha­p worden bestempeld. “Van die groep is het algemeen geweten dat ze zaken doen die niet pluis zijn”, luidt het in de omgeving. “Jammer dat die generatie van jongeren zich op deze manier profileert. Voor zij die wel het rechte pad willen bewandelen, is dit vaak moeilijk en misleidend. Eindelijk neemt het gerecht actie.”

Drie verdachten mochten na verhoor bij de politie beschikken. Zeven anderen werden gisteren voorgeleid bij de onderzoeks­rechter. Vijf van hen zijn aangehoude­n, een persoon is vrij onder voorwaarde­n en de zevende mocht beschikken. Vandaag worden nog eens zeven betrokkene­n voorgeleid.

“Het was algemeen geweten dat deze jongeren zaken doen die niet pluis zijn. Eindelijk neemt het

gerecht actie”

Een buurtbewon­er

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium