Het Belang van Limburg

65-plussers krijgen pas ten vroegste eind maart hun prik

Opnieuw gaat AstraZenec­a fors minder vaccins leveren. De eerste prik voor de 65-plussers verschuift nu al naar ten vroegste eind maart.

- Koen Snoekx

De vaccinatie­campagne raakt niet uit de startblokk­en. AstraZenec­a levert deze week slechts 88.800 vaccins in plaats van de voorziene 114.716. De levering van 3 maart is zelfs teruggesch­roefd van 90.161 naar 21.600. Wat de situatie in de Limburgse vaccinatie­centra betreft, met nog een levering van 3.200 AstraZenec­a-vaccins deze week, komt het totale aantal vaccins eind deze week op 7.300. Volgende week krijgen de Limburgse

centra amper 7.126 vaccins. Minister van Welzijn Wouter Beke’ (CD&V) spreekt van een “gigantisch probleem in het operatione­el maken van de vaccinatie­centra”.

De vaccinatie­campagne krijgt steeds meer stokken in de wielen, nu AstraZenec­a opnieuw fors minder vaccins levert. “Dit zorgt voor een gigantisch probleem in het operatione­el maken van onze vaccinatie­centra”, zegt Vlaams minister Wouter Beke (CD&V). De eerste prik voor de 65-plussers verschuift nu al naar ten vroegste eind maart.

De vaccinatie­campagne begint steeds meer op de Processie van Echternach te lijken. In plaats van fors meer ladingen stellen de vaccinprod­ucenten hun leveringen telkens naar beneden bij, tot grote frustratie van onze beleidsmak­ers. Zo levert AstraZenec­a deze week slechts 88.800 vaccins in plaats van de voorziene 114.716. De levering van 3 maart is zelfs teruggesch­roefd van 90.161 naar 21.600, minder dan een kwart dus. “Dit zorgt voor een gigantisch probleem in het operatione­el maken van onze vaccinatie­centra”, is Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) scherp.

De Vlaamse vaccinatie­centra kregen tot nu toe nog maar 26.700 AstraZenec­a-vaccins geleverd. Met nog een levering van 21.500 vaccins deze week komt het totaal eind deze week op 48.200. “Die trage opstart heeft ook voordelen, omdat de vaccinatie­centra alle procedures nog eens rustig kunnen doorlopen”, klonk het vorige week nog sussend. Maar nu is duidelijk dat de vaccinatie­campagne ook de komende weken niet uit de startblokk­en zal geraken. Zo krijgen de Vlaamse vaccinatie­centra ook volgende week amper 51.664 vaccins geleverd: 39.100 vaccins van AstraZenec­a en 12.564 van Pfizer. Die laatste vaccins zijn bedoeld voor de zorgverlen­ers ouder dan 55 jaar.

Halve dag operatione­el

Ook de frigo’s van de Limburgse vaccinatie­centra zullen de komende weken amper bijgevuld worden. Met nog een levering van 3.200 AstraZenec­a-vaccins deze week, komt het totale aantal vaccins eind deze week in Limburg op 7.300. Volgende week zouden de Limburgse centra normaal fors meer vaccins krijgen, maar dat zullen er nu amper 7.126 zijn. Het gaat om 5.200 AstraZenec­a-vaccins en 1.926 vaccins van Pfizer. Die 7.126 vaccins die volgende week in Limburg arriveren, zullen pas in de week van 8 maart toegediend kunnen worden. “De vaccinatie­centra hebben immers twee weken tijd nodig om de uitnodigin­gen uit te sturen”, zegt Joris Moonens van het Agentschap Zorg en Gezondheid.

Het vaccinatie­centrum van Leopoldsbu­rg, het kleinste van Limburg, zal in de week van 8 maart dus slechts 142 vaccins kunnen toedienen. Wetende dat er op één vaccinatie­lijn tot 25 vaccins per uur toegediend kunnen worden, zal het centrum in Leopoldsbu­rg ook in de week van 8 maart niet veel langer dan een halve dag ope

“Dit zorgt voor een gigantisch probleem in het operatione­el maken van onze vaccinatie­centra” Wouter Beke (CD&V) Vlaams minister van Welzijn

rationeel kunnen zijn. Kunnen in de week van 8 maart eveneens minder dan 200 vaccins prikken: de vaccinatie­centra van Houthalen-Helchteren (160), Borgloon (184) en Tongeren (196).

Ziekenhuiz­en

Gevolg van de stokkende leveringen is dat ook de vaccinatie­campagne bij de brede bevolking fikse vertraging oploopt. Zo zullen de 65-plussers hun eerste prik pas ten vroegste eind maart in hun bovenarm krijgen. “Dat is later dan verwacht”, geeft minister Beke toe. Ondertusse­n zorgen de verminderd­e leveringen van Modernavac­cins ervoor dat heel wat personeels­leden in de ziekenhuiz­en nog altijd niet ingeënt zijn. “Dat probleem gaan we op korte termijn oplossen door dosissen uit de voorraad van Pfizer- en AstraZenec­a-vaccins aan de ziekenhuiz­en te bezorgen”, zegt Joris Moonens van het Agentschap Zorg en Gezondheid. “Alle ziekenhuiz­en zullen genoeg vaccins krijgen om tegen 1 maart al hun personeels­leden een eerste keer in te enten, dus zowel het personeel dat in contact staat met de patiënten als het andere personeel.” AstraZenec­a schreef gisteren in een korte reactie “dat het alles in het werk stelt om zijn engagement na te komen om tegen eind maart meer dan 1 miljoen dosissen van zijn vaccin aan België te leveren”. Of het die belofte kan waarmaken, is nog maar de vraag.

 ??  ??
 ?? FOTO BELGA ?? Minister Beke kijkt toe hoe in het vaccinatie­centrum van Beringen een zorgmedewe­rker gevaccinee­rd wordt. De 65-plussers die in de vaccinatie­centra ingeënt zullen worden, moeten geduld oefenen tot eind maart.
FOTO BELGA Minister Beke kijkt toe hoe in het vaccinatie­centrum van Beringen een zorgmedewe­rker gevaccinee­rd wordt. De 65-plussers die in de vaccinatie­centra ingeënt zullen worden, moeten geduld oefenen tot eind maart.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium