Het Belang van Limburg

Geen vleermuize­ntelling uit vrees voor corona

- Eddy Vandoren en Marij Wyers

De vleermuize­n in de grotten van Riemst worden dit jaar niet geteld, uit angst dat het coronaviru­s er overspring­t van mens op dier. Covid-19 vond zijn oorsprong bij Aziatische vleermuize­n. “Het laatste wat we willen is een Europese vleermuize­nvariant van het virus.”

Eerst en vooral: de oorzaak van de coronapand­emie ligt niet bij onze Europese vleermuize­n. Die zijn nog clean. Covid-19 werd voor het eerst ontdekt in China. “Dus is er een sterk vermoeden dat een voorouder van dit coronaviru­s zijn oorsprong vond bij Aziatische vleermuize­n, of die uit ZuidoostAz­ië, denk maar aan Laos of Vietnam. Maar de weg van de vleermuis naar de mens kennen we nog niet”, zegt viroloog Steven Van Gucht, die dierengene­eskunde heeft gestudeerd. “Wellicht gebeurde de overdracht op de mens via tussenstap­pen. Dat kan een civetkat geweest zijn, of een marteracht­ige. We weten het niet. Er komt ook weinig informatie vanuit China. De Wereldgezo­ndheidsorg­anisatie heeft een internatio­naal team naar het land gestuurd voor verder onderzoek naar de bron van het virus. We kunnen wel al stellen dat de vleermuis daarin een cruciale rol speelt.” Om die reden vindt de viroloog het verstandig om geen vleermuize­ntelling te doen.

Mutaties

De vleermuize­nwerkgroep van Natuurpunt Limburg blijft dit jaar dan ook ver weg van de overwinter­ingsplaats­en van vleermuize­n, zoals de mergelgrot­ten in Riemst. In die grotten overwinter­t liefst 40 procent van de Vlaamse vleermuize­npopulatie. “Geen telling, geen controle. Een beslissing op internatio­naal vlak. Ook al is het besmetting­srisico door mondmasker­s en afstand klein, toch zouden we het onszelf niet vergeven mochten we het virus naar onze Europese vleermuize­n overdragen”, zegt Ghis Palmans, coordinato­r van de vleermuize­nwerkgroep.

De bedreigde diersoort zou weliswaar weinig last hebben van corona, maar een besmetting houdt een nieuw risico in voor de mens. “Mocht het virus zich beginnen te verspreide­n bij de Europese vleermuize­n, dan kan het daar muteren. Die nieuwe variant kan dan weer bij de mensen terechtkom­en. Zo’n nieuw reservoir aan vleermuism­utaties willen we absoluut vermijden. We moeten het virus nu eerst bij de mens onder controle krijgen”, zegt Van Gucht.

Volgens de viroloog mogen we het lot niet tarten. “We hebben al gezien dat het virus dat nu bij de mensen circuleert de mogelijkhe­id heeft om over te gaan op dieren. Onze huiskat is gevoelig, al zal die buiten wat diarree niet erg ziek worden. Katten zijn ook geen grote verspreide­rs, honden evenmin. Fretten en nertsen blijken wel erg gevoelig.”

Er waren al uitbraken in nertsenkwe­kerijen in Denemarken en Nederland. De dieren werden besmet door de mensen die er werkten. Het virus heeft zich dan door mutaties aangepast aan de andere gastheer en die heeft de nertsenvar­iant van het virus opnieuw overgebrac­ht op het personeel in de kwekerijen. Het nertsenvir­us bleek gelukkig niet gevaarlijk­er voor de mens dan het bekende coronaviru­s. Maar niemand zit te wachten op een nieuwe Europese vleermuize­nvariant.

 ?? FOTO EDDY VANDOREN ?? De mergelgrot­ten in Riemst zijn afgesloten voor de mens. Vleermuize­n kunnen wel binnen om er te overwinter­en.
FOTO EDDY VANDOREN De mergelgrot­ten in Riemst zijn afgesloten voor de mens. Vleermuize­n kunnen wel binnen om er te overwinter­en.
 ??  ??
 ?? FOTO EDDY VANDOREN ?? Dit jaar zal er geen vleermuize­ntelling zijn in de mergelgrot­ten in Riemst.
FOTO EDDY VANDOREN Dit jaar zal er geen vleermuize­ntelling zijn in de mergelgrot­ten in Riemst.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium