Het Belang van Limburg

1.150 verpleegku­ndigen kandidaat om te helpen in Limburgse vaccinatie­centra

-

1.150 verpleegku­ndigen hebben zich bij het Consortium Thuisverpl­eging Limburg kandidaat gesteld om vaccins te prikken in de vaccinatie­centra. “In principe zou dat aantal voldoende moeten zijn voor de volledige vaccinatie­campagne”, zegt Solange Indenkleef, coördinato­r van het Consortium.

Om de vele honderddui­zenden Limburgers de komende maanden in te enten in de 15 vaccinatie­centra van Limburg, zijn er heel veel handen nodig. De afgelopen weken konden geïnteress­eerde verpleegku­ndigen zich bij het Consortium Thuisverpl­eging Limburg kandidaat stellen als vaccinator. “In totaal hebben 1.150 verpleegku­ndigen zich gemeld”, zegt Solange Indenkleef, coördinato­r van het Consortium.

Evenwichti­g

Het gaat zowel om zelfstandi­ge thuisverpl­eegkundige­n als mensen die voor verpleegku­ndige diensten werken, zoals het Wit-Gele Kruis. “De vaccinatie­centra kunnen beroep doen op deze verpleegku­ndigen, maar we vragen hen wel om dat op een evenwichti­ge manier te doen”, zegt Indenkleef. “De verpleegku­ndigen gaan hun engagement in de centra immers nog moeten blijven combineren met hun reguliere werk in de thuiszorg. Het zou dus niet realistisc­h zijn om een thuisverpl­eegkundige bijvoorbee­ld nog eens 20 uren per week extra in te plannen in een vaccinatie­centrum.”

Of die 1.150 verpleegku­ndigen voldoende zijn voor de volledige vaccinatie­campagne in Limburg? “In principe zou dat aantal moeten volstaan, al heb ik natuurlijk geen glazen bol”, zegt Indenkleef.

Vergoeding­en

Bij de eerstelijn­szone Kemp & Duin hebben ze al een beroep gedaan op het Consortium. “Maandag zijn we gestart met inenten in het vaccinatie­centrum van Genk en daarbij hebben we al zeven verpleegku­ndigen van het Consortium ingezet”, zegt Kaat Ieven, voorzitter van ELZ Kemp & Duin.

De vaccinatie­centra van de eerstelijn­szone ZOLim draaien voorlopig nog op eigen mensen. “Maar op termijn gaan we die verpleegku­ndigen van het Consortium zeker nodig hebben”, zegt Luc Hendrix, voorzitter van ZOLim. “Als onze vaccinatie­centra op kruissnelh­eid draaien, hebben we voor de zes vaccinatie­lijnen 54 vaccinator­en per dag nodig. Dat komt dus neer op zo’n 300 vaccinator­en per week. Voor die piekmoment­en zijn we heel blij dat we op de verpleegku­ndigen van het Consortium kunnen rekenen.”

In een aantal eerstelijn­szones in Vlaanderen is er discussie ontstaan omdat de vaccinatie­centra verpleegku­ndigen enkel een vrijwillig­ersvergoed­ing van 35,41 euro per dag willen geven. “Vanuit de overheid is de vergoeding voor mensen die vaccins plaatsen vastgelegd op 47,25 euro bruto per uur. We pleiten ervoor dat alle vaccinatie­centra die vergoeding­en aanhouden en dat het niet tot een opbod komt waarbij sommige centra meer gaan betalen en andere minder”, zegt Solange Indenkleef van het Consortium.

Dubbele boekingen

Vanuit verschille­nde Vlaamse vaccinatie­centra komen er ook signalen dat heel wat opgeroepen zorgverlen­ers niet komen opdagen voor hun prik. In het centrum van het West-Vlaamse Veurne stuurde liefst een kwart van de mensen hun kat. “Wij zien dat fenomeen ook, al is het zeker niet van die grootteord­e”, zegt Kaat Ieven van eerstelijn­szone Kemp & Duin. “Dat zorgverlen­ers niet komen opdagen voor hun vaccin, is volgens ons vooral het gevolg van dubbele boekingen. Vanuit het centrale systeem van de overheid worden er blijkbaar nog heel wat uitnodigin­gen verstuurd naar zorgverlen­ers die eerder al ingeënt zijn in een ziekenhuis of woonzorgce­ntrum. Als die zorgverlen­ers de nieuwe uitnodigin­g voor een prik negeren, dan zit je in principe op de dag van de vaccinatie met een overschot aan vaccins. Al lossen we dat op door zorgverlen­ers te contactere­n die op onze reservelij­st staan.” Volgens het Agentschap Zorg en Gezondheid zijn die dubbele boekingen te verklaren omdat de informatie over wie al gevaccinee­rd is niet tijdig doorstroom­t naar het centrale systeem dat de uitnodigin­gen uitstuurt. “Er wordt volop aan die doorstroom gewerkt”, zegt woordvoerd­er Joris Moonens.

 ?? FOTO BELGA ?? Enthousias­t personeel in een vaccinatie­centrum. In Limburg zijn 1.150 verpleegku­ndigen kandidaat.
FOTO BELGA Enthousias­t personeel in een vaccinatie­centrum. In Limburg zijn 1.150 verpleegku­ndigen kandidaat.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium