Het Belang van Limburg

Geen vaccin voor 5.800 mensen in dagcentra: “Oma van 90 wil spuitje afstaan”

- Thomas Jansen en Chris Nelis

ZORGINSTEL­LINGEN

AS/ZONHOVEN/DIEPENBEEK

Vanessa Broekmans (40) uit As lijdt aan een diep verstandel­ijke en motorische beperking. Praten lukt niet, lopen evenmin. En dus is ze qua verzorging erg afhankelij­k van anderen. Overdag gaat ze naar begeleidin­gscentrum Ter Heide, op de campus in Zonhoven. ’s Avonds en in het weekend is ze thuis, bij haar ouders Marc en Ria. “Dat gaat al jaren goed”, zegt Marc. “Vanessa heeft ook veel goede momenten en we vinden het fijn om haar vaak dicht bij ons te hebben.”

Dat Marc en Ria de zorg voor hun dochter al jaren deels op zich nemen, zorgt er nu echter voor dat Vanessa nog geen uitzicht heeft op het coronavacc­in. Vorige week startte de vaccinatie­campagne in de zorginstel­lingen voor mensen met een beperking. Behalve de personeels­leden komen enkel meerderjar­igen die dag en nacht in zo’n centrum verblijven in aanmerking voor een prikje. Voor wie sinds het begin van de pandemie thuis verblijft, maar voorheen in een zorginstel­ling overnachtt­e, wordt er een uitzonderi­ng gemaakt. Maar wie enkel van de dagopvang gebruikmaa­kt, valt uit de boot. “We vinden dat onbegrijpe­lijk”, zucht Marc. “Als Vanessa getroffen wordt door het virus, heeft ze geen schijn van kans. We vinden het heel goed dat de instelling­en voorrang krijgen, maar wat dan met de dagopvang? Hoelang moet Vanessa nog wachten? Onlangs werd mijn schoonmoed­er negentig jaar. Zij zou niets liever willen dan haar spuitje afgeven aan haar kleindocht­er, maar dat kan natuurlijk niet.”

Meer contacten

In totaal hoopt de Vlaamse overheid tegen midden maart 15.120 meerderjar­igen met een beperking en 25.900 personeels­leden in de zorginstel­lingen te vaccineren. Voor 5.800 mensen die, net als Vanessa, gebruikmak­en van dagopvang, is er nog geen perspectie­f. Ook 1.400 personeels­leden die geen contact hebben met de overnachte­nde bewoners moeten nog wachten. In Ter Heide, dat campussen heeft in Genk, Zonhoven, Borgloon en Tongeren, mogen vanaf dinsdag 2 maart 290 bewoners en 670 personeels­leden aanschuive­n voor een prikje. 34 anderen in de dagopvang moeten nog geduld hebben. “Het is een absurde situatie”, zegt Frank Smits, directeur zorg. “Mensen in dagopvang zijn even kwetsbaar als de bewoners die hier overnachte­n. Wie nog elke dag naar huis gaat, heeft bovendien meer contacten. Wij hadden dus graag gezien dat ook zij meegenomen zouden worden in de huidige campagne.” Veronik Truyens, algemeen directeur van zorgcentru­m Sint-Gerardus in Diepenbeek, deelt die mening. “In normale tijden organisere­n wij tal van activiteit­en voor de mensen in de dagopvang. De personen die hier wonen, kunnen daar dan bijvoorbee­ld twee keer per week een activiteit van kiezen. Maar doordat de mensen in de dagopvang geen vaccin krijgen, kunnen we die activiteit­en niet opnieuw opstarten en blijft alles beperkt tot de leefgroep.”

TECHNISCHE PROBLEMEN

WOUTER BEKE

 ?? FOTO SVEN DILLEN ?? Marc Broekmans en zijn dochter Vanessa (40):
FOTO SVEN DILLEN Marc Broekmans en zijn dochter Vanessa (40):

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium