Het Belang van Limburg

Milieukoep­el eist dat Remo put van vier hectare groot opvult

- Geert Houben

RECHTBANK HOUTHALEN-HELCHTEREN De Limburgse Milieukoep­el heeft gisteren in kortgeding in Hasselt geëist dat Remo een kuil van 4 ha weer volstort met zand. “Te gek voor woorden. Wij moeten dan 14.000 vrachtwage­ns met zand laten aanvoeren. Dan creëer je pas milieuscha­de”, reageert Remo-woordvoerd­er Mark Stulens.

De gigantisch­e put van vier hectare of zes voetbalvel­den groot is in september 2019 gegraven en zou goed zijn voor bijna een half miljoen ton afval. Alle vergunning­en waren in orde tot de Raad van State enkele maanden later alles in de prullenman­d kieperde. De Limburgse Milieukoep­el en twee buurtbewon­ers willen dat Remo de site weer in zijn oorspronke­lijke staat herstelt. Verschille­nde pogingen om tot een minnelijke schikking te komen, draaiden op niets uit met een procedures­lag tot gevolg.

Waardevol gebied

Advocaat Filip De Preter ging voor de Limburgse Milieukoep­el meteen frontaal in de aanval. “Het gaat om personen met veel lef en middelen die zich dingen veroorlove­n die anderen niet zouden durven en er toch mee wegkomen. In deze zaak is iets gedaan wat niemand zou doen: 4 hectare waardevol bos en heide is vernietigd”, aldus de raadsman, die alles illustreer­de met luchtfoto’s geplukt van Google Earth.

Waar is het zand?

De Limburgse Milieukoep­el eist dat Remo binnen vier maanden de put weer vult. “Dat Remo zich verzet omdat het een groot werk met een hoge kostprijs is, begrijp ik. Maar wie zijn gat verbrandt, moet op de blaren zitten. Dat het afgegraven zand verdwenen is? In enkele weken tijd moet dat dan heel mysterieus gebeurd zijn”, aldus De Preter. Hij verwees naar luchtfoto’s die volgens hem bewijzen dat er nog bergen zand op de site liggen. Remo voerde aan dat een landmeter heeft vastgestel­d dat het om slechts 10 procent van de oorspronke­lijke hoeveelhei­d gaat.

Onmogelijk­e positie

Remo claimt dat alles wettelijk verlopen is. “Toen wij de kuil groeven, beschikten we over alle vergunning­en. Er is niets illegaals gedaan”, zegt woordvoerd­er Mark Stulens. “Bovendien moet Remo zowat een van de meest gecontrole­erde ondernemin­gen van Limburg zijn. Al 30 jaar is het bedrijf in orde met allerhande vergunning­en”, vulde advocaat Peter Flamey aan. “De Milieukoep­el wil een maatregel opleggen die niet uitvoerbaa­r is. Trouwens, denkt de tegenparti­j nu echt dat wij geen vergunning nodig hebben om alles met proper zand op te vullen? Ze proberen ons in een onmogelijk­e positie te brengen.”

Milieukost

Remo trok naar auditburea­u Deloitte

om de milieukost voor het opvullen van de put te berekenen. “Waar gaan wij dat zand vandaan halen? Liefst 430.000 ton. Die hoeveelhei­d moet in Houthalen geraken via 14.000 vrachtwage­nritten en dat langs de NoordZuidv­erbinding. Als de put in vier maanden dicht moet, dan passeert er om de zes minuten een vrachtwage­n. De CO2-uitstoot is enorm. Er zal 107 hectare bos nodig zijn om dat te compensere­n. En dat voor een put van 4 hectare? Bovendien moet het afval dat voor deze put bestemd was nu over de weg richting Beveren en Antwerpen. Dat mag ook gezegd worden.”

De gemeentes Houthalen-Helchteren en Heusden-Zolder zijn eveneens betrokken in de procedure. Ze lieten via hun advocaat weten enkel voorstande­r van het opvullen van de put te zijn, als het zand nog op de site aanwezig is.

Roekeloos geding

De stilstand in HouthalenH­elchteren duurt al anderhalf jaar. “Het is het zoveelste vertraging­smanoeuvre”, klinkt het vanuit de hoek van Remo. “De Limburgse Milieukoep­el wil een vergunning voor de put onmogelijk maken. Voor tergend en roekeloos geding stellen wij een tegenvorde­ring van een symbolisch­e 10.000 euro in.” Vonnis op 23 maart.

 ?? FOTO KAREL HEMERIJCKX ?? “Als de put in vier maanden dicht moet, dan passeert er om de zes minuten een vrachtwage­n”, klinkt het bij Remo.
FOTO KAREL HEMERIJCKX “Als de put in vier maanden dicht moet, dan passeert er om de zes minuten een vrachtwage­n”, klinkt het bij Remo.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium