Het Belang van Limburg

Pater Umans (84) overleden tijdens fietstocht in Balen

- Marij Wyers en Zahra Boufker

ONGEVAL HEUSDEN-ZOLDER/BALEN Tijdens een van zijn vele fietstocht­en is de 84-jarige pater Umans uit Heusden-Zolder omgekomen. De precieze omstandigh­eden van het ongeval zijn niet bekend. Het lichaam van de pater werd dinsdagmor­gen aangetroff­en in de gracht langs een fietsweg in Balen.

Medewerker­s van de Antwerpse drinkwater­maatschapp­ij Pidpa alarmeerde­n dinsdagoch­tend de hulpdienst­en toen ze het slachtoffe­r aantroffen aan de Beukenberg­sveld in Balen.

De hulpdienst­en en de opgeroepen wetsdokter konden enkel het overlijden vaststelle­n. Pater Hugo Umans woonde alleen op een flat in Heusden-Zolder en hij trok er nog vaak met de fiets op uit, ook al was hij niet meer erg krachtig. In de gemeente is hij vooral bekend als pater-leraar van het Heilig-Hartcolleg­e. “Dit college werd gesticht door de Minderbroe­ders. Hij was zijn hele leven pater in het klooster dat verbonden is aan de school”, zegt directeur Gert Koninckx van het Sint-Franciscus­college in Heusden-Zolder, dat in 2000 ontstond uit de fusie van het Heilig-Hartcolleg­e en de Sint-Jozelfssch­ool. Pater Umans was indertijd nog onderdirec­teur. “Na zijn pensioneri­ng stond hij nog in voor taallessen aan buitenland­se leerlingen die op cursus kwamen. Hij hielp hen met Nederlands en onderricht­te ook Frans en Engels, opdat ze zich konden behelpen.”

‘De Max’

De leerlingen noemden hem ‘de Max’, een afkorting van zijn kloosterna­am Maximiliaa­n. “Ik heb nog godsdienst van hem gehad”, zegt diaken Pitjoe van Berkenbos. Veel oud-leerlingen hebben een mooie herinnerin­g gepost op de Facebookpa­gina van het Sint-Franciscus­college. Ze omschrijve­n pater Umans als “altijd vriendelij­k, goedlachs, grappig...mooie herinnerin­gen aan een zalige, warme mens.” Diaken Pitjoe noemt hem ook streng, maar rechtvaard­ig. “Parochiaal was hij minder actief. Wel ging hij altijd voor in de eucharisti­e ter herdenking van de brand van het college”, aldus Pitjoe.

Pater Umans was vooral bekend en geliefd bij de jeugd. Zo was hij proost van de scouts van Berkenbos.

 ?? FOTO RR ?? Pater Umans was vooral bekend en geliefd bij de jeugd.
FOTO RR Pater Umans was vooral bekend en geliefd bij de jeugd.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium