Het Belang van Limburg

Limburgs voorbeeld in strijd tegen criminalit­eit krijgt nationale navolging

- Timmie van Diepen

Het ARIEC, het Arrondisse­menteel Informatie- en Expertisec­entrum, helpt gemeenten om criminelen te ontmaskere­n die via bijvoorbee­ld handcarwas­hes, massagesal­ons, nachtwinke­ls of wedkantore­n hun misdaadgel­d proberen wit te wassen. Als er aanwijzing­en zijn in die richting, kan de gemeente een uitbatings­vergunning weigeren, maar vandaag hebben de lokale besturen zelf vaak onvoldoend­e middelen of informatie om de criminelen het werken te beletten.

Ongeloofli­jk grote bedragen

Het ARIEC wint op vraag van gemeenten informatie in en adviseert vervolgens hoe ze kunnen optreden. Tegelijk brengt het ARIEC ook bredere criminalit­eitsfenome­nen in kaart. Aan de hand daarvan worden gecoördine­erde acties op poten gezet, de zogenaamde flexacties, waarbij politie, parket en brandweer samen met verschille­nde inspectied­iensten ter plaatse gaan.

Tot nu toe was het Limburgse ARIEC net als de centra van Antwerpen en Namen een proefproje­ct, maar de werking wordt nu structuree­l verankerd. Minister van Binnenland­se Zaken Annelies Verlinden (CD&V): “We willen in de andere provincies een gelijkaard­ig centrum uitbouwen. Het werk van het ARIEC is enorm belangrijk, want het gaat

De strijd tegen ondermijne­nde criminalit­eit wordt opgedreven. Naar het voorbeeld van het ARIEC in Limburg krijgen alle provincies een expertisec­entrum dat gemeenten helpt om criminelen te ontmaskere­n.

om ongeloofli­jk grote bedragen die via deze weg worden witgewasse­n.”

Wettelijk kader

Verlinden werkt ook aan een nieuw wettelijk kader. Dat moet ervoor zorgen dat de informatie beter wordt gedeeld en dat er ook effectief kan worden opgetreden. Vandaag werken sommige gemeenten al met lokale verordenin­gen, zoals bijvoorbee­ld Genk dat doet om nachtwinke­ls voorwaarde­n op te leggen, maar door de wet op bestuurlij­ke handhaving uit te breiden, krijgen ook andere gemeenten daar de mogelijkhe­id toe.

Tegelijk komt er een nieuwe ‘Directie voor integritei­tsbeoordel­ingen voor openbare besturen’ (DIOB). Bij vergunning­saanvragen zal die een moraliteit­sonderzoek kunnen voeren op basis van informatie van onder andere politie en justitie en niet-bindend advies geven aan de gemeenten. “Het ARIEC zal zich richten op het coördinere­n van acties en op de bredere beeldvormi­ng”, legt Annemie De Boye uit, de coördinatr­ice van het Limburgse ARIEC. “We gaan breder dan de vergunning­saanvragen en zullen op vraag van gemeenten zaken in het oog kunnen houden.”

Zo breed mogelijk

Tegelijk werkt ook Vlaanderen aan een eigen decretale basis, aangezien sommige inspectied­iensten en beleidsdom­einen een uitsluiten­d Vlaamse bevoegdhei­d zijn. Vlaams Justitiemi­nister Zuhal Demir (N-VA) liet ook al uitschijne­n dat ze de data van energiebed­rijven wil gebruiken als bijkomende informatie, bijvoorbee­ld om cannabispl­antages bloot te leggen. Minister Verlinden juicht toe dat ook Vlaanderen actie onderneemt. “We willen het beste beeld krijgen van de situatie. Dat betekent ook gebruikmak­en van grensovers­chrijdende informatie.”

 ?? FOTO KAREL HEMERIJCKX ?? Minister Annelies Verlinden (CD&V) in gesprek met Marino Keulen (Open Vld), burgemeest­er van Lanaken.
FOTO KAREL HEMERIJCKX Minister Annelies Verlinden (CD&V) in gesprek met Marino Keulen (Open Vld), burgemeest­er van Lanaken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium