Het Belang van Limburg

Vlaams wolvenbele­id kostte vorig jaar 150.000 euro

De kostprijs voor het wolvenbele­id in Vlaanderen liep vorig jaar op tot ruim 150.000 euro. Open Vld waarschuwt dat er veel geld wordt geïnvestee­rd in één diersoort. “Het mag niet buitenspor­ig worden.”

- Timmie van Diepen

Sinds de terugkeer van de wolf met wolvin Naya in 2018, heeft Vlaanderen een uitgebreid wolvenbele­id op poten gezet. De totale kostprijs van al die maatregele­n bedroeg vorig jaar 152.207 euro. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams Parlements­lid Steven Coenegrach­ts (Open Vld) opvroeg bij minister van Omgeving Zuhal

Demir (N-VA). De kost is toe te schrijven aan de roedel van August, Noëlla en hun vijf welpen, waarvan er vandaag nog drie in leven zijn.

Zonder personeels­kost

De helft van de kosten (76.789 euro) ging naar subsidies voor wolfwerend­e omheininge­n. De schadeverg­oedingen voor wolvenaanv­allen liepen in 2020 op tot 16.229 euro, een forse stijging in vergelijki­ng met 2018 (2.990 euro) en 2019 (10.287 euro). Ook het wetenschap­pelijk onderzoek heeft zijn kostprijs. De DNA-analyses die bij schadegeva­llen moeten uitmaken of het daadwerkel­ijk om een wolf ging, kostten vorig jaar 27.150 euro. De aankoop van wildcamera’s en het onderhoud van bestaande fotovallen is goed voor 26.348 euro. En dan is er nog de communicat­ie rond de wolf (met een nieuwe wolvenwebs­ite van het Agentschap Natuur en Bos, folders en onder andere een wolvenexpo). Dat kostte nog eens 5.691 euro.

In totaal komt dat neer op ruim 150.000 euro. Dat is nog zonder de personeels­kost. Zo zijn bij het Instituut voor Natuur- en Bosonderzo­ek (INBO) twee voltijdse medewerker­s (1 niveau A, 1 niveau B) bezig met het onderzoek naar de wolf, is het DNA-onderzoek goed voor 0,3 voltijdse medewerker en werken ook de boswachter­s van het ANB tijdens hun dagelijkse bezigheden mee aan de monitoring van de wolf.

Veel geld en moeite

“We steken heel veel tijd, geld en moeite in één diersoort”, zegt Coenegrach­ts. “De kosten lopen op, dat moeten we goed in de gaten houden, het mag niet buitenspor­ig worden. Terecht steken we veel geld in wolfwerend­e omheininge­n, we moeten de wolf aanleren op wild te jagen en geen schapen dood te bijten, maar er is buiten de wolf nog zoveel meer te doen op het vlak van biodiversi­teit. En de mens leeft hier ook nog, de wolf moet zich ook aan ons aanpassen.”

“We steken heel veel tijd, geld en moeite in één diersoort. De kosten lopen op, dat moeten we goed in de gaten houden, het mag niet buitenspor­ig worden”

Steven Coenegrach­ts (Open Vld) Vlaams Parlements­lid

 ??  ??
 ?? FOTO BELGA ??
FOTO BELGA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium