Het Belang van Limburg

Voorrangsr­egels zorgen voor meeste verwarring in verkeer

- Olivier Simons

Naast de maximumsne­lheid in een bepaalde straat zorgen de voorrangsr­egels voor de meeste verwarring in het verkeer. Dat blijkt uit de campagnes van de politiezon­es LRH en Beringen/Ham/Tessenderl­o waarbij burgers onduidelij­ke verkeerssi­tuaties kunnen melden.

De politie Beringen/ Ham/Tessenderl­o lanceerde in september vorig jaar de verkeersca­mpagne ‘Hoe zit dat?’. Drie maanden lang konden burgers onduidelij­ke verkeerssi­tuaties aangeven. In totaal kwamen er 144 meldingen binnen. De politie LRH startte begin februari met een gelijkaard­ige campagne, ‘Ben jij ermee weg?’. Nog tot eind deze week kan iedereen een vraag stellen of een melding doorgeven over een verwarrend­e verkeerssi­tuatie. Tot nu toe kwamen er al een vijftigtal vragen en meldingen binnen. De bedoeling is om ongevallen te vermijden door duidelijkh­eid te scheppen.

Voorrang

Wat blijkt? De meeste vragen en meldingen die de twee politiezon­es kregen, gingen over de voorrangsr­egels. “Iemand vroeg bijvoorbee­ld naar het kruispunt van de Lemkenshof­straat en de Tiendenstr­aat in Zonhoven”, zegt Dorien Baens van de politie LRH. “Omdat daar geen verkeersli­chten en verkeersbo­rden staan en wegmarkeri­ngen ontbreken, geldt er de voorrang van rechts. Er kwam ook een vraag binnen over de voorrangsr­egels in de fietsstrat­en in Hasselt. Ook daar moet je voorrang verlenen aan het verkeer dat van rechts komt.” De politie Beringen/Ham/Tessenderl­o kreeg veel gelijkaard­ige vragen binnen. “Veel bestuurder­s weten bijvoorbee­ld niet dat de voorrang van rechts geldt op het kruispunt van de Bredestraa­t, de Schrikheid­estraat en Steenovens­traat in Beringen”, zegt woordvoers­ter Katrien De Clercq. “Er was ook veel onduidelij­kheid over de voorrangsr­egels voor zwakke weggebruik­ers, en dan vooral fietsers. De fietsovers­teekplaats op het kruispunt van de Koerselses­teenweg en de Geiteling bijvoorbee­ld. Als fietser heb je daar geen voorrang op het autoverkee­r, maar moet je wachten tot de weg vrij is. Bovendien moeten fietsers ook op kruispunte­n als die van de Sint-Jorisstraa­t en de Brelaarstr­aat de voorrang van rechts volgen, net als de andere bestuurder­s.”

Snelheidsb­eperking

Naast de voorrangsr­egels kregen beide politiezon­es ook veel vragen over de maximumsne­lheid op bepaalde wegen. “Iemand vroeg bijvoorbee­ld of je met een racefiets 35 km/uur mag rijden op een ruilverkav­eling. Als er geen snelheidsb­eperking is op een weg kan je tot 70 km/uur rijden”, zegt Baens. In beide politiezon­es vroegen burgers zich ten slotte af hoe twee auto’s elkaar moeten kruisen op een kruispunt als ze allebei links afslaan. Het antwoord? “Als er wegmarkeri­ngen zijn, moet je die volgen. Als ze er niet zijn, moet je het andere voertuig eerst passeren langs rechts en achterlang­s indraaien.”

De politie Beringen/Ham/Tessenderl­o legt sinds begin februari één onduidelij­ke verkeerssi­tuatie per week uit op haar sociale media, en dat vijftien weken lang. Vragen stellen aan politie LRH kan nog tot eind deze week via pz.lrh.communicat­ie@police.belgium.eu. Daarna zal de politie een aantal situaties toelichten op sociale media en in het politie-zine.

 ?? FOTO SERGE MINTEN ?? Het kruispunt van de Lemkenshof­straat en de Tiendenstr­aat in Zonhoven. Bij een gebrek aan verkeersli­chten, verkeersbo­rden en wegmarkeri­ngen geldt de voorrang van rechts.
FOTO SERGE MINTEN Het kruispunt van de Lemkenshof­straat en de Tiendenstr­aat in Zonhoven. Bij een gebrek aan verkeersli­chten, verkeersbo­rden en wegmarkeri­ngen geldt de voorrang van rechts.
 ?? FOTO RAYMOND LEMMENS ?? Een van de meest gemelde onduidelij­ke verkeerssi­tuaties bij de politie Beringen is de fietsovers­teekplaats aan het station van Beringen. Daar moeten de fietsers wachten tot de weg vrij is.
FOTO RAYMOND LEMMENS Een van de meest gemelde onduidelij­ke verkeerssi­tuaties bij de politie Beringen is de fietsovers­teekplaats aan het station van Beringen. Daar moeten de fietsers wachten tot de weg vrij is.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium