Het Belang van Limburg

Russisch vaccin is betrouwbaa­r maar geen wondermidd­el voor de wereld

De vraag naar Spoetnik V is groot, ook binnen de EU. Dat ook Europese regeringen naar het Russische vaccin lonken, wekt de indruk dat de uitrol mijlenver voorloopt op internatio­nale tegenhange­rs. Dat is onterecht.

- Roeland Termote

De Servische minister die verantwoor­delijk is voor vaccinleve­ringen twitterde deze week zijn dank aan “onze Russische broeders” voor de levering van “nog eens 50.000 Spoetnik V-doses”. Het dankwoord werd meteen geretweet door het officiële account van de verdelers van het Russische vaccin. Net als een nieuwsberi­cht waarin een Oostenrijk­se infectiolo­og het vaccin vergelijkt met een kalasjniko­v: “Eenvoudig, betrouwbaa­r en effectief.”

Het Twitteracc­ount van Spoetnik V richtte zich ook tot EU-lidstaat Slovakije, dat overweegt om Hongarije achterna te gaan en Spoetnik-vaccins aan te kopen nog voor het Europees Geneesmidd­elenagents­chap een EU-brede licentie verleend heeft. “Wat zal de bovenhand halen?” klinkt het. “De roep om levens te redden en mensen een keuze te geven tussen vaccins? Of de farmalobby die zich hult in een oproep tot bureaucrat­ische eenheid en vertraging?’

Ook andere lidstaten die met ongeduld de leveringen afwachten uit de vaccinport­efeuille waarover de EU onderhande­lde, overwegen het Russische vaccin aan te kopen. Buiten de EU zijn landen die niet louter afhankelij­k willen zijn van het door de EU gesteunde Covaxprogr­amma, niet minder gretig. Het minder dan 9 euro per dosis kostende Spoetnik V is al geregistre­erd in 31 landen, volgens het Russian Direct Investment Fund (RDIF) dat de verdeling verzorgt.

Zenuwachti­ge Macron

Het Russische export- en pr-offensief maakt EU-leiders zenuwachti­g. Volgens de Franse president Emmanuel Macron moeten EUlanden niet langer talmen met de productie, maar evenmin met de export naar ontwikkeli­ngslanden. “We voeden het idee dat honderden miljoenen vaccins in rijke landen ingespoten worden, terwijl we nog niet begonnen zijn in arme landen”, zei hij in de Financial Times. Dat versnelt de mondiale ongelijkhe­id, stelde Macron, “en het is politiek onhoudbaar, omdat het de weg bereidt voor een invloedsoo­rlog over vaccins.” Als de EU en de VS niet snel en zichtbaar “4 tot 5 procent” van hun vaccinvoor­raden overmaken aan ontwikkeli­ngslanden, vullen grootmacht­en als China en Rusland het gat, gelooft Macron. Hoewel hij stelt dat het niet gaat om “een machtsspel, maar om een kwestie van volksgezon­dheid”, is de geopolitie­ke dimensie van zijn voorstel doorzichti­g.

Maar als de Russische communicat­iestrategi­e en vinnige Europese reacties de indruk geven dat de Spoetnik-producente­n mijlenver voorliggen op de rest van de wereld, is dat onterecht. Cijfers van het wetenschap­pelijk analysebur­eau Airfinity tonen dat het Spoetnik-vaccin tot nu toe een nuttige maar geen unieke rol speelt in de wereldbevo­orrading. Airfinity schat het totale aantal afgeleverd­e Spoetnik-vaccins tot nu toe op 8,6 miljoen. Voor het Pfizer-vaccin zijn dat er 87 miljoen en voor AstraZenec­a 52 miljoen.

Exportkoni­ng China

In de Russische ‘broedernat­ie’ Servië, waar meer dan een miljoen van de 6,9 miljoen inwoners al een prik kregen, meer dan in eender welk EU-land, is de grootste drijvende kracht achter het vaccinsucc­es niet Spoetnik. Daarvan kwamen meer dan 250.000 doses aan, in dezelfde grootteord­e als leveringen van Pfizer en AstraZenec­a samen. De echte gamechange­r was het Chinese Sinopharm, waarvan midden januari al een miljoen doses naar Belgrado gebracht werden.

Chinese producente­n vervaardig­den in totaal al bijna 150 miljoen vaccins, terwijl slechts 42 miljoen doses werden toegediend in China zelf. “Ze lijken prioriteit te geven aan export’, zegt Caroline Casey, analiste bij Airfinity. Hetzelfde geldt voor Rusland. Volgens een analyse van Associated Press hebben zo’n 3,2 miljoen mensen (op een totale bevolking van 144 miljoen) al een eerste prik gekregen. Het Russische vaccinatie­peil ligt daarmee lager dan het Belgische (5,8 procent op 21 februari). Het wantrouwen van veel Russen jegens hun overheid is één obstakel, maar ook logistieke kwesties speelden op.

Net als bij AstraZenec­a bleken de aanvankeli­jke productied­oelen voor het Spoetnik-vaccin te ambitieus. Het streefdoel van 30 miljoen doses voor het eind van 2020 moest, na problemen bij producente­n, teruggesch­roefd worden naar 2,5 miljoen. Hongarije, het eerste EU-land dat zijn goedkeurin­g gaf aan Spoetnik V, ontving deze maand 100.000 doses: minder dan de 300.000 die aanvankeli­jk beloofd waren. De productiep­roblemen zijn inmiddels van de baan volgens het RDIF. Samen met partners in onder meer Zuid-Korea, India en Brazilië, hoopt het de leveringen op te drijven, om zo snel mogelijk de vraag te kunnen volgen. Op hoeveel de teller eind dit jaar zal staan, blijft onzeker. De huidige stand van zaken in internatio­nale productief­aciliteite­n biedt vele redenen om de meest optimistis­che prognoses te wantrouwen.

 ?? FOTO AFP ?? In Gaza arriveerde­n zondag zo’n 20.000 dosissen van het Russische Spoetnik V-vaccin.
FOTO AFP In Gaza arriveerde­n zondag zo’n 20.000 dosissen van het Russische Spoetnik V-vaccin.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium