Het Belang van Limburg

Premie autoverzek­ering op vijf jaar tijd 10 procent lager

- Guido Cloosterma­ns

De premies voor de verplichte autoverzek­ering zijn de voorbije vijf jaar gemiddeld met zo’n tien procent gedaald. Dat blijkt uit het jaarversla­g over 2020 van sectororga­nisatie Assuralia. Of de premies ook dit jaar zullen dalen, wordt pas later dit jaar duidelijk.

VERZEKERIN­GSSECTOR BRUSSEL

Voor de autoverzek­eringen was 2020 een atypisch jaar, zo blijkt uit het jaarversla­g van Assuralia, de koepel van de verzekerin­gssector. Door de lockdown reden er immers veel minder auto’s rond, vooral tijdens het voorjaar. “Of dit ook leidt tot een premieverl­aging zal pas later op het jaar duidelijk worden”, aldus woordvoerd­er Barbara Van Speybroeck. Autoverzek­eringen zijn een erg concurrent­iële sector. Uit het jaarversla­g van de verzekeraa­rs blijkt dat de premies voor de verplichte autoverzek­ering tussen 2016 en 2020 met gemiddeld 10 procent zijn gedaald. “De premie van een autoverzek­ering hangt echter niet alleen af van het aantal ongevallen of het aantal gereden kilometers”, legt Van Speybroeck uit. “Maar ook van de ernst van de schade en de prijs van de wisselstuk­ken. Auto’s worden immers steeds geavanceer­der en complexer, waardoor ook de kosten van een herstellin­g oplopen.” Ook de manier waarop we in de toekomst onze auto gebruiken, zal het bedrag van de premies mee bepalen. Uit het jaarversla­g blijkt bijvoorbee­ld het succes van de kilometerv­erzekering. In 2020 maakte dit type verzekerin­g, dat interessan­t is voor mensen die weinig kilometers afleggen, al 15 procent uit van de contracten. De daling van de verkoop van nieuwe auto’s heeft dan weer impact op het aantal omniumverz­ekeringen dat wordt afgesloten.

Minder premies

De coronacris­is liet zich vorig jaar al goed voelen. De Belgische verzekerin­gsmaatscha­ppijen zagen hun premie-inkomen vorig jaar met 2,6 procent dalen ten opzichte van 2019. In totaal incasseerd­en zij 28,4 miljard euro aan premies, tegenover 29,2 miljard in 2019. De eerste daling in vier jaar was volledig te wijten aan de daling van de verkoop van levensverz­ekeringen ten gevolge van de lage rente. Terwijl de schadeverz­ekeringen nog 1 procent meer opbrachten, daalden de premies uit levensverz­ekeringen met 5,4 procent. Wegens de lage rentevoet waren de tak 21 spaarprodu­cten minder in trek (-14,6 procent). Tak 23 beleggings­producten gingen nog met 1,2 procent omhoog. “Wij blikken terug op een ongetwijfe­ld moeilijk jaar”, zegt CEO Hein Lannoy. “En de uitdaginge­n blijven torenhoog.” Assuralia wil onder meer werk maken van een betere communicat­ie met de klanten en zoeken naar producten en diensten die dicht staan bij het dagelijkse leven van de klant. Volgens voorzitter Hilde Vernaillen zal de reële impact van de coronacris­is op de sector pas de komende maanden goed voelbaar zijn. “Ook in 2021 zijn er een aantal onzekere factoren die impact zullen hebben op de verzekerin­gssector de komende maanden. Zo worden er bijvoorbee­ld minder auto’s verkocht, verwachten we een weerslag van de vele ondernemin­gen in moeilijkhe­den en blijft het economisch klimaat zeer onzeker.” Of dat gevolgen heeft voor de premies, valt af te wachten.

 ?? FOTO STEFAAN BEEL ?? Door de lockdown reden er veel minder auto’s rond, vooral tijdens het voorjaar. “Of dit ook leidt tot een premieverl­aging zal pas later op het jaar duidelijk worden”, aldus woordvoerd­er Barbara Van Speybroeck.
FOTO STEFAAN BEEL Door de lockdown reden er veel minder auto’s rond, vooral tijdens het voorjaar. “Of dit ook leidt tot een premieverl­aging zal pas later op het jaar duidelijk worden”, aldus woordvoerd­er Barbara Van Speybroeck.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium