Het Belang van Limburg

Buurt protesteer­t tegen aanleg overstromi­ngsgebied in Berg

De Vlaamse Milieumaat­schappij wil langs de Bosbeek in Berg een wachtbekke­n inrichten om komaf te maken met overstromi­ngen in het centrum van Neeroetere­n. Buurtbewon­ers vrezen hinder van dat overstromi­ngsgebied.

- Guy Thuwis

“Dat is weer typisch”, reageert Katrien Smet van de Vlaamse Milieumaat­schappij. “In 2010, 2014 en 2016 overstroom­den de Bosbeek en Witbeek met wateroverl­ast tot gevolg in het centrum van Neeroetere­n. Als we dan een wachtbekke­n willen aanleggen, kan dat niet voor de mensen in de buurt. Maar als het een volgende keer overstroom­t in Neeroetere­n, verwijt men ons dat we niets doen.”

Het overstromi­ngsgebied is gepland aan de Broekziepe­nstraat. Volgens studies van de Vlaamse Milieumaat­schappij is het daar het best gelegen om de overstromi­ngsrisico’s van de Bosbeek en Witbeek verder stroomafwa­arts te vermindere­n langs de SintLamber­tuskerkstr­aat, Langerenst­raat en Kloosterst­eeg.

Overstorte­n

“We hebben niets tegen een overstromi­ngsgebied, maar waarom kon het niet in natuurgebi­ed zoals aanvankeli­jk gepland en moet dat op onze weilanden komen?”, vraagt buurtbewon­er Jacky Verlaak zich af. Volgens hem waren er na de overstromi­ngen van 2010 plannen om aan de Volmolen een overstromi­ngsgebied in te richten. “Omdat er vervuild water bij kan zijn van de overstorte­n van rioleringe­n, mag dat echter niet in het beschermde natuurgebi­ed. Daarom wil men dat nu in de weilanden achter onze huizen aanleggen”, zegt Verlaak, die eigenaar is van een van de weilanden. “Volgens ons hoort een overstromi­ngsgebied met vuil water ook niet thuis in woongebied. We hebben daar paarden staan, andere mensen hebben er schapen lopen. Er zitten ook veel wilde dieren. Wat bijvoorbee­ld met het afval dat door het hoog water wordt meegevoerd en nadien achterblij­ft in het overstromi­ngsgebied?” De buurtbewon­ers maken zich ook zorgen over de hoogte van de dijken van het wachtbekke­n. “Het zal moeilijk zijn om onze weiden nog te bereiken als er een dam komt van 2 meter hoog. En het gebied is al zo drassig.” Een 100-tal gezinnen uit de buurt heeft de petitie tegen het wachtbekke­n al onderteken­d.

Inspraak

De Vlaamse Milieumaat­schappij wijst erop dat de plannen nog lang niet definitief zijn. “Het gaat in dit geval om een gecontrole­erd overstromi­ngsgebied. Dat betekent dat er alleen water zal staan als er overstromi­ngen dreigen en nadien trekt dat water weer de beek in”, aldus woordvoerd­er Smet. De plannen zullen die de komende jaren nog uitgewerkt worden. “We gaan ze dan nog eerst in detail uitleggen en voorzien nog een periode van overleg en inspraak voor de betrokken eigenaars en gebruikers.”

 ?? FOTO DICK DEMEY ?? Buurtbewon­ers Willy Stukken, Tom Lenders en Jacky Verlaak zien het overstromi­ngsgebied aan de Bosbeek niet zitten.
FOTO DICK DEMEY Buurtbewon­ers Willy Stukken, Tom Lenders en Jacky Verlaak zien het overstromi­ngsgebied aan de Bosbeek niet zitten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium