Het Belang van Limburg

Ghys en Thijssen koersen dit weekend in de Omloop over hun trainingsw­egen: “Koers passeert bijna aan mijn voordeur”

De liefde voor de piste lokte hen naar Gent. Waarna de liefde voor een vrouw hen weerhield naar Limburg terug te keren. Vandaar dat men Robbe Ghys zaterdag en Gerben Thijssen zondag mag catalogise­ren als ‘streekrenn­er’.

- Rob Rodiers

Robbe Ghys (24, Sport Vlaanderen-Baloise) is sinds kort de trotse eigenaar van een pand langs de Geraardsbe­rgsestraat in Brakel. Op een steenworp van het ‘fietsenmon­ument’ dat de overbekend­e rotonde opluistert. “De Omloop Het Nieuwsblad passeert hier praktisch langs de voordeur”, weet Robbe, die dinsdag bij milde lentetempe­raturen de finale ging verkennen. “Zo’n opfrissing kan immers nooit kwaad, ook al fiets je over trainingsw­egen.” De uitgeweken Linkhouten­aar debuteert zaterdag in de Belgische openingskl­assieker.

“De voorbije jaren had ik een intensieve winter met tal van zesdaagsen in de benen, waardoor het openingswe­ekend meestal te vroeg kwam. Door de coronapand­emie waren er echter geen pistemeeti­ngs en pikte ik de draad weer op met een oude liefde van me, het wegwielren­nen. Als jeugdrenne­r kwam ik goed voor de dag op de weg. Door de combinatie pisteweg heb ik die kwaliteite­n de voorbije twee seizoenen nog niet kunnen tonen. In die mate dat de buitenwere­ld wel eens durft te zeggen: ‘Die Robbe is toch niet meer wat het geweest is’. Wel, de conditie is top nu. Dus ik maak me sterk dat ik me dit voorjaar zal kunnen tonen. Ik heb er alvast heel veel zin in.” grote geldingsdr­ang maakt dat Ghys met de regelmaat van de klok mee springt in ontsnappin­gen. Maar laat net dat hetgeen zijn wat hij niet meer wenst te doen. De blonde Lummenaar wil immers resultaten boeken. “Klopt, maar toch is het soms sterker dan mezelf. Ik reed tot dusver één koers, de Clasica de Almeria, en ik was toch weer niet mee, zeker? Op een gegeven moment zag ik het peloton de rug rechten, waarna ik het gat naar de vluchters dicht knalde. Ik kon het niet laten. Zaterdag zal ik mezelf moeDie ten intomen, wil ik een uitslag rijden. Dat blijft dé manier om ervaring op te doen in dit soort wedstrijde­n. Ik heb één geluk: ik kan redelijk makkelijk de koers lezen. Wie weet kies ik er wel voor om te anticipere­n? Mee glippen met een groep net voordat de favorieten aan de boom beginnen te schudden, dat lijkt me een ideaal scenario.”

Thijssen: thuis in Bellegem

Een dag na Omloop Het Nieuwsblad staat traditione­el KuurneBrus­sel-Kuurne op het programma. Een wedstrijd die de laatste 54 kilometer geen helling meer telt. De finale ontvouwt zich sinds vorig jaar op de smallere, golvende wegen van Sint-Denijs en Bellegem, waar ook de wind vrij spel heeft en het peloton nog een pittige kasseistro­ok te verteren krijgt. “De Beerbosstr­aat”, noemt Genkenaar Gerben Thijssen (22, Lotto Soudal) het onding met naam. “Het is eigenlijk een oplopend stuk kassei van twee keer niks en het ligt op amper tweehonder­d meter van Shari (Bossuyt, Thijssens vriendin en zelf ook wielrenste­r/pistier, nvdr) haar thuis. Ik ken die straat als mijn broekzak. Als ik de hond uitlaat, passeer ik daar en na mijn val heb ik er wel 25 keer de KOM op Strava aangevalle­n. (Wie het snelste is in een bepaald segment mag zich King of the Mountain noemen, nvdr) Toen ik hem eindelijk te pakken had, besloot de organisati­e van KuurneBrus­sel-Kuurne de kasseiweg in het traject op te nemen, met als gevolg dat ik de besttijd alweer kwijt ben”, grinnikt Thijssen, die naar eigen zeggen zeventig procent van de tijd in Bellegem vertoeft als hij in het land is. “Omdat de deelgemeen­te van Kortrijk dichter bij Gent ligt, waar Shari en ik nog geregeld op de wielerpist­e gaan trainen.”

Door zijn pisteverle­den komt ook Thijssen dit weekend als debutant aan de start.

“Ik ga de komende dagen alle wegen in de finale nog eens goed visualiser­en en voorts hoop ik dat mijn grote goesting om te oogsten de rest doet. Met de GP La Marseillai­se en Ster van Bessèges heb ik zes koersdagen op de teller staan. Dat is - gezien de omstandigh­eden - niet slecht. Alleen heb ik in Bessèges last gehad van een ontsteking aan de tanden, wat me naar antibiotic­a deed grijpen. Nu, dankzij de eindzege van Tim (Wellens, nvdr) konden we in een winning mood Zuid-Frankrijk verlaten. Laat ons hopen dat we komend weekend de draad weer oppikken waar we hem hebben achtergela­ten.”

“Ik ga alles nog eens visualiser­en en voorts hoop ik dat mijn grote goesting om te oogsten de rest doet”

Gerben Thijssen

Debutant Kuurne-Brussel-Kuurne

“Zaterdag zal ik mezelf moeten intomen, wil ik een uitslag rijden”

Robbe Ghys

Debutant Omloop Het Nieuwsblad

 ??  ??
 ?? FOTO BELGA ?? Robbe Ghys op de Kapelmuur.
FOTO BELGA Robbe Ghys op de Kapelmuur.
 ?? FOTO INGE KINNET ?? Gerben Thijssen en Shari Bossuyt.
FOTO INGE KINNET Gerben Thijssen en Shari Bossuyt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium