Het Belang van Limburg

Clijsters hervat Kimback in maart

De jongste berichten suggereren dat Kim Clijsters volgende maand voor het eerst sinds 2 september 2020 weer de baan zal betreden. De 37-jarige Breese is alvast fit en blessurevr­ij aan het trainen. Voor de rest alleen maar vraagteken­s.

- Marc Vermeiren

Toen eind december 2020 duidelijk werd dat Kim Clijsters paste voor de Australian Open 2021, leek dat een ernstige aanwijzing dat Kim III een voortijdig einde zou kennen. Op 4 januari counterde Clijsters’ management echter met de boodschap dat ze wel degelijk aan het trainen was en dat haar agenda te gepasten tijde bekendgema­akt zal worden, een statement dat dinsdag herhaald werd. Door het wegvallen van het Australisc­he luik kwamen Dubai (7-13 maart) en Miami (23 maart-3 april) toen al in beeld als opties.

Zouden reisbeperk­ingen, virale zorgen en quarantain­ebeslommer­ingen ook dit jaar haar keuzes beïnvloede­n? Dat Clijsters die wenkende wildcard voor de eerste grand slam van 2021 liet schieten, steunt die stelling. Alle buitenland­se deelnemers kregen een veertienda­agse ophokplich­t in een hotel in Melboune. Net als familieman Roger Federer wilde de viervoudig­e grandslamw­innares haar gezin die kwelling besparen. Clijsters probeerde vanaf dag één in de Kimback haar familie zo veel mogelijk te laten meedelen in het avontuur.

Veel obstakels

Op zowat alle vlakken is Clijsters’ missie moeilijker geworden. Ze is alweer een jaartje ouder. Ze zal bij de comeback van de comeback minstens zes maanden roest verzameld hebben, terwijl ze na die break van zeven jaar snakt naar competitie­ritme. Ze zal uitkomen tegen concurrent­en die al minstens drie toernooien in de benen hebben. Ze heeft in januari ook een coronabesm­etting – met weliswaar milde symptomen – doorworste­ld en zal door die lage ranking (1.041ste) weer moeten rekenen op wildcards voor de betere toernooien, waar ze alweer meteen tegen een tegenstand­er van formaat dreigt uitgeloot te worden. In haar drie officiële matchen van 2020 leidde dat telkens tot een nederlaag. En met die bittere herinnerin­g wil een fiere atlete niet stoppen.

Vraag is waar en wanneer ze straks de draad weer zal opnemen. Als Clijsters ondanks al die obstakels de Kimback tot een goed einde kan brengen – wat dat dan ook mag betekenen –, zal dat niet alleen een van de strafste prestaties uit een loopbaan vol straffe prestaties zijn, maar zal dat ook een afscheid zijn haar naam en reputatie waardig.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium