Het Belang van Limburg

KRC Genk gaat door met Van den Brom, woord is aan spelers

De Genkse raad van bestuur bevestigde maandagavo­nd laat het vertrouwen in coach John van den Brom. De Nederlande­r staat dus vrijdag langs de zijlijn tijdens alweer een cruciale wedstrijd op Charleroi.

-

Het blijft eigen aan de Belgische voetbalcul­tuur: als de resultaten uitblijven, gaat de stoel van de trainer aan het wankelen. Zeker als, zoals zondagavon­d in Genk na de thuisneder­laag tegen Beerschot (1-2), een delegatie supporters zijn ongenoegen komt uiten.

Strijdbare coach

Maandagavo­nd werd het functioner­en van John van den Brom bijgevolg in vraag gesteld op de raad van bestuur. Daar bleek een nachtje slapen de gemoederen een beetje te hebben bedaard. Ook al omdat uit nieuwe gesprekken bleek dat de Nederlands­e coach zelf strijdbaar blijft en zijn band met zowel zijn staf, spelersgro­ep als technisch directeur Dimitri de Condé intact is.

De neuzen wijzen nog in dezelfde richting, een nog nauwere samenwerki­ng tussen trainer en TD moet het tij de volgende dagen en weken helpen doen keren. Die slaagkans is groter dan deze van een herstart met een vierde hoofdcoach dit seizoen. Dat scenario houdt te veel nadelen in. Niet alleen zou zo’n opvolger onder grote druk en zonder inloopperi­ode meteen resultaten moeten boeken. Het gevaar is ook reëel dat hij, wanneer hij daar niet in zou slagen, meteen verbrand wordt naar volgend seizoen toe.

Geen publieke communicat­ie

Ook het alternatie­f van een overname door de huidige assistente­n Olivieri en Ribeiro is verre van ideaal. Mogelijk staan er dit seizoen nog vijftien matchen op de Genkse kalender, zo’n programma afwerken is iets heel anders dan pappen en nathouden tijdens een korte interim.

Nee, dan lag het meer voor de hand om het vertrouwen in Van den Brom te bevestigen en hoop te putten uit de prestatie tegen Beerschot. Die was een stuk beter dan het pijnlijke resultaat doet vermoeden.

De bevestigin­g kwam dinsdagoch­tend alleen informeel. De club koos ervoor om niet publiek te communicer­en. Dat hoefde ook niet, Van den Brom ligt nog onder contract ligt tot medio 2023. Maar een openlijke steunbetui­ging was een sterk signaal geweest en had de druk een beetje kunnen wegnemen. Anderzijds houdt men nu een stok achter de deur: men wil vrijdag eerst de reactie van coach én spelers zien in Charleroi, vooraleer een nieuwe evaluatie te maken.

Gesprek met supporters

In elk geval zal er, zoals tegen Beerschot, opnieuw een strijdbaar geheel op het veld moeten staan. Minstens even belangrijk wordt na de huidige 8 op 30 het resultaat op Mambourg. Want in een korte periode staat er heel veel op het spel, zes dagen later volgt al de kwartfinal­e van de beker tegen KV Mechelen.

Met andere woorden: het is nu aan de spelers. Het nieuws van de deliberati­e is natuurlijk ook tot in de kleedkamer doorgedron­gen. TD Dimitri de Condé en voorzitter Peter Croonen waren op de club om een woordje te plaatsen, dinsdagavo­nd stond er zelfs een gesprek met een delegatie supporters op het programma.

Extra gif

De centrale boodschap was duidelijk: er wordt van iedereen een straffe eindspurt verwacht. Eentje waarin extra gif steekt. Niet dat er zondag iemand een gebrek aan inzet te verwijten viel, maar vanaf vrijdag mogen ook de laatste remmingen overboord. Dat wil zeggen: nog meer beweging zonder bal, nog meer vuile meters, nog meer grinta, nog meer overgave in elk duel en bij elke rebound of andere tweede bal. Want ook dát maakt deel uit van het DNA van de club.

Daarbij zullen Van den Brom en zijn spelers één groot voordeel moeten uitspelen: ze hebben hun lot nog steeds volledig in eigen handen. Op zes speeldagen van het einde prijkt KRC Genk op de derde plaats én staat het in de kwartfinal­es van de beker. Die sterke uitgangspo­sitie moet in de hoofden de twijfels na een miserabele reeks verdringen.

 ??  ??
 ?? FOTO JEFFREY GAENS ?? TD Dimitri de Condé en voorzitter Peter Croonen waren dinsdag op de club om een woordje te plaatsen.
FOTO JEFFREY GAENS TD Dimitri de Condé en voorzitter Peter Croonen waren dinsdag op de club om een woordje te plaatsen.
 ??  ??
 ?? FOTO BELGA ?? Voorzitter Peter Croonen in gesprek met Cyriel Dessers.
Vrijdag tegen Charleroi zal er in elk geval, zoals tegen Beerschot, opnieuw een strijdbaar geheel op het veld moeten staan.
FOTO BELGA Voorzitter Peter Croonen in gesprek met Cyriel Dessers. Vrijdag tegen Charleroi zal er in elk geval, zoals tegen Beerschot, opnieuw een strijdbaar geheel op het veld moeten staan.
 ?? FOTO JEFFREY GAENS ??
FOTO JEFFREY GAENS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium