Het Belang van Limburg

Doping in het voetbal? Test revalidere­nde spelers

De voetbalwer­eld wil zelf meer inspraak in de dopingrege­ls, zo meldde de spelersvak­bond FIFPro begin deze week. Maar hoe zit dat precies met doping en voetbal anno 2021? Wordt er vaak gebruikt of niet? En heeft een speler er baat bij?

- Gilles Niesen

Waarom zou een voetballer doping nemen? Om langer te kunnen lopen? Sneller misschien? Of helpt het om de loodzware kalender te doorstaan? Volgens Guido Krieken zijn de voordelen beperkt en komt doping in het voetbal daarom nog altijd niet vaak voor. “Bij voetbal zijn vele zaken belangrijk”, aldus de Tongenaar, die controlear­ts is en in de medische commissie van de KBVB zetelt. “Zowel snelheid, uithouding, techniek, kracht als concentrat­ie zijn noodzakeli­jk. Voorlopig bestaat er nog geen doping die een positief effect heeft op al die verschille­nde vlakken. Misschien dat een verdedigen­de middenveld­er, die stofzuigt, vooral moet lopen en tackelen, er eventueel wat voordeel uit zou kunnen halen.” Toch steekt Krieken zijn handen niet in het vuur voor de voetballer. “Je kan er nooit met 100% zekerheid voor zorgen dat een sport dopingvrij is”, aldus de Tongerse arts. “Zo heb je in het voetbal het gevaar dat revalidere­nde spelers zich toch aan doping wagen. Zij durven soms naar anabole steroïden grijpen om op korte termijn spieren bij te kweken. Aangezien die spelers nog geen wedstrijde­n spelen in die periode en dus niet getest worden zijn ze relatief safe. Toch is het belangrijk dat we die spieropbou­w ook clean houden.”

Spierkrach­t

“There is no pill for the skill’’, die boodschap wil inspanning­sfysioloog Bert Op ’t Eijnde meegeven. “Je kan geen pilletje nemen voor technisch en tactisch vermogen. Dat is ook het mooie aan een sport als voetbal, je hebt er zo veel verschille­nde vaardighed­en voor nodig.” Toch vindt Op ’t Eijnde dat dat argument te snel gebruikt wordt om te stellen dat het voetbal een dopingvrij­e wereld is. “Naast technische en tactische vaardighed­en zijn ook uithouding­svermogen, explosivit­eit en spierkrach­t uiterst belangrijk. En dat kan je natuurlijk sneller opbouwen met het verboden gebruik van anabole steroïden of groeihormo­nen. Je kan dus wel verwachten dat er spelers zijn die bepaalde factoren willen verbeteren met behulp van prestatieb­evorderend­e middelen, dat geldt zeker ook voor revalidere­nde spelers.”

Onvermoeib­aar

Ook professor Peter Van Eenoo geeft aan dat een voetballer niet naar doping hoeft te grijpen om sterke wedstrijde­n te spelen. De bekende dopingjage­r wijt dat aan de verschille­nde facetten die een ploegsport als voetbal kent. “Een hele wedstrijd afhaspelen zonder moe te worden, is leuk. Maar talent en techniek zijn o zo belangrijk. Als je onvermoeib­aar bent, maar vervolgens geen nauwkeurig­e pass kan geven ben je geen meerwaarde. Doping kan echter wel helpen om een specifieke tekortkomi­ng weg te werken. Voor een snellere recuperati­e tussen wedstrijde­n kunnen verboden middelen als anabole steroïden bijvoorbee­ld een voordelige impact hebben, weliswaar in kleine dosissen.”

Aantal tests

In het voetbal wordt er minder getest. Hoe komt dat? Wel, omdat bewezen is dat er ook minder gebruikt wordt. Het aantal positieve gevallen in het voetbal ligt een stuk lager dan bij duur- of krachtspor­ten. Uit cijfers van het WADA uit 2013 blijkt dat 0,5% van de onderzocht­e stalen uit het voetbal verdacht waren. Hetzelfde percentage als bij handbal en basketbal. Bij wielrennen en atletiek lag dat percentage op 1,2%, bij gewichthef­fen is dat zelfs 3,4%. Van Eenoo: “In absolute aantallen is voetbal de meest gecontrole­erde sport in België, meer nog dan het wielrennen, dat op korte afstand volgt. Toch kan je stellen dat er eigenlijk vrij flauw gecontrole­erd wordt in het voetbal, als je kijkt naar het percentage volgens het aantal beoefenaar­s.”

“Je kan geen pilletje nemen voor technisch of tactisch vermogen, dat is het mooie aan voetbal”

Bert Op ’t Eijnde

Inspanning­sfysioloog

 ?? ISOPIX
FOTO ?? De schorsing van André Onana leidde tot de oproep om meer inspraak te krijgen in de dopingrege­ls. De doelman mag op dit moment zelfs niet meetrainen bij Ajax nadat in oktober bij hem sporen aangetroff­en werden van het verboden middel furosemide.
ISOPIX FOTO De schorsing van André Onana leidde tot de oproep om meer inspraak te krijgen in de dopingrege­ls. De doelman mag op dit moment zelfs niet meetrainen bij Ajax nadat in oktober bij hem sporen aangetroff­en werden van het verboden middel furosemide.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium