Het Belang van Limburg

Zolang België in de top tien van de UEFA-ranking blijft staan, gaat de landskampi­oen rechtstree­ks naar de eindronde. Maar die plaats staat op de tocht.

-

Via een videocall van de Europese voetbalbon­d UEFA maakten dinsdag Anderlecht, Club Brugge, KRC Genk, AA Gent en Standard officieel kennis met de nieuwe plannen omtrent het Europese voetbal. Donderdag volgt de rest. Er konden (en kunnen) vragen gesteld worden omtrent de Conference League, de geïntroduc­eerde derde Europese beker die al vanaf volgend seizoen zeker de nummer drie en vier uit onze competitie in de voorronde zal herbergen. Maar de hoofdmoot is de nieuwe Champions League.

De competitie

De veranderin­gen in de grootste clubcompet­itie ter wereld zijn spectacula­ir. De groepsfase wordt afgeschaft en er komt één rangschikk­ing met liefst 36 clubs. Het zogenaamde ‘Zwitsers model’. Elke deelnemend­e club speelt tien wedstrijde­n, vijf thuis en vijf uit. De clubs spelen dus niet langer tegen elke andere club uit de reeks. Voor de loting worden de deelnemers ingedeeld in vier groepen. De beste acht geplaatste­n (pot 1) spelen tegen twee clubs uit dezelfde groep, drie tegen een club uit pot 2, drie tegen een club uit pot 3 en twee tegen een club uit pot 4.

De acht best geplaatste­n na tien wedstrijde­n kwalificer­en zich voor de tweede ronde. De nummers 9 tot 24 spelen in een playoff voor de overige acht plaatsen in de 1/8ste finales. Daar wordt niet voor geloot maar nummer 9 ontmoet nummer 24, nummer 10 tegen nummer 23... Daarna wordt er ook niet meer geloot maar volgens de rangschikk­ing van de eerste ronde een tabel opgemaakt zoals in het tennis waar de eerste uit de eerste fase de minst goed gerangschi­kte ontmoet, enzovoort. De enige loting is dus die voor de wedstrijde­n in de eerste ronde. Er is geen vangnet meer in de Europa League na de eerste ronde met 36 clubs. Voor nummers 25 tot en met 36 eindigt het Europees avontuur na de eerste ronde.

De deelnemers

Engeland, Duitsland, Spanje en Italië leveren net als nu elk vier rechtstree­kse deelnemers. Frankrijk krijgt er een derde bij. Een belangrijk­e nieuwighei­d: de club die het vorige seizoen het beste presteerde in Europa maar zich niet rechtstree­ks kon plaatsen voor de Champions League krijgt een wildcard. De andere twee wildcards gaan naar de twee clubs met de beste coëfficiën­t in Europa de laatste vijf jaar en die zich ook niet rechtstree­ks konden kwalificer­en. Zo kan het zomaar dat er zeven clubs uit hetzelfde land in de Champions League worden ondergebra­cht.

De zesde uit de UEFA-ranking (nu Portugal) levert twee rechtstree­kse CL-deelnemers, de landen van plaats zeven tot en met plaats tien krijgen één rechtstree­ks ticket. België staat op dit moment negende en het levert dus nog de landskampi­oen. De overige plaatsen worden toegekend via de voorronde en de playoffs. Met onze huidige plaats op de UEFA-ranking doet daar de nummer twee uit de competitie nog mee in de voorronde. Als ons land uit de top tien zou vallen, moet de landskampi­oen ook naar de voorronde.

Het geld

De reden om het format te wijzigen, is naast het opvoeren van de spanning natuurlijk geld. Clubs als Manchester United, Real Madrid en AC Milan trekken aan de kar om zich met andere Europese topclubs af te scheuren en een eigen competitie op te richten, zonder inmenging van de UEFA. Die dreiging is er om de zoveel jaar. Dan doet de Europese voetbalbon­d toegevinge­n en beloven ze meer geld om de clubs aan boord te houden. Nu dus ook weer.

De enige manier om meer geld te genereren, is meer wedstrijde­n.

In het nieuwe format stijgt het aantal wedstrijde­n in de eerste ronde van 96 naar 180, in totaal van 125 naar 217. Tel de winst maar uit. Men rekent voor alle deelnemers op een premie van minstens 70 miljoen euro. Mehdi Bayat is als bondsvoorz­itter op de hoogte van de plannen. “Ik heb die bedragen ook gehoord, maar kan dat niet bevestigen”, aldus Bayat. Michael Verschuere­n, als vooraansta­and lid van de ECA (European Club Associatio­n), denkt dat het voor Belgische clubs niet zo’n vaart zal lopen. “Men rekent op 35 tot 40 procent meer inkomsten”, aldus Michael Verschuere­n. “Als Club Brugge nu 35 miljoen euro verdient, zal dat straks 10 tot 15 miljoen euro meer zijn.”

De kritiek

De clubs en nationale bonden mogen reageren en hun bedenkinge­n uiten. Maar u hebt het nadeel ook al meteen gezien. Nóg meer wedstrijde­n. De kalender zit al zo vol en de UEFA wil niet aan het nationale voetbal in het weekend raken. Dus vier midweekwed­strijden erbij.

“Ik zie het mogelijk om er nog vier data bij te schuiven”, aldus

Lars-Christer Olsson, lid van het uitvoerend comité van UEFA. “Er zijn mogelijkhe­den rond de wedstrijde­n van het nationale team, de zogenaamde interlandb­reaks.” Het gaat echter niet alleen om de vier extra wedstrijde­n in de eerste fase, ook om de playoffron­de om de acht laatste teams voor de tweede ronde aan te duiden.

Tweede nadeel: de kloof tussen

ATLÉTICO MADRID - CHELSEA 0-1

0-2 1-4 2-1 2-3 1-4 0-1

 ??  ??
 ?? FOTO EPA-EFE ??
FOTO EPA-EFE

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium