Het Belang van Limburg

Voor het eerst sinds 1988 geen Limburgse springruit­er op de Spelen?

- Marc Cornelisse­n

PAARDENSPO­RT

GLOBAL CHAMPIONS TOUR IN DOHA In Doha slaan onze jumpingrui­ters woensdag de laatste rechte lijn naar Tokio in. Liefst tien Belgen prijken in de top honderd van de wereld, maar de bondscoach mag er maar drie opstellen. Olivier en Nicola Philippaer­ts moeten zich reppen, of we krijgen voor het eerst sinds 1988 geen Limburger op de Spelen.

De Duitser Peter Weinberg is de Roberto Martinez van de jumping: als bondscoach beschikt hij over een gouden generatie en hij zal een paar toppers moeten thuis laten. België heeft in 2019 het EK in Rotterdam gewonnen en weet sindsdien dat het – in tegenstell­ing tot in Rio - een team mag afvaardige­n. Maar het IOC heeft die teams gereduceer­d van vier naar drie ruiters (plus één reserve). De plaatsen worden dus duur. Peter Weinberg: “Met zoveel goede ruiters op topniveau is mijn job moeilijker dan ooit. Des te meer doordat er een plaats minder is dan vroeger. Maar anderzijds is die weelde natuurlijk ook heel goed. Ik ken andere landen waar ze moeite hebben om drie volwaardig­e kandidaten te vinden. Wij gaan naar Tokio om voor een medaille te strijden. Ik ga niet zeggen welke medaille, maar een medaille is het doel.”

Geen Limburger?

De drie Belgen die momenteel het hoogst staan op de FEI-ranking, zijn Pieter Devos (6), Niels Bruynseels (15) en Jos Verlooy (17). Als dat het trio voor Tokio wordt, zou voor het eerst sinds Seoel in 1988 geen Limburger in actie komen. Sinds Barcelona 1992 had Limburg altijd een ijzer in het vuur met Ludo Philippaer­ts (4x), Dirk Demeersman (3x), Jos Lansink (3x) en Nicola Philippaer­ts.

Maar de weg naar Tokio is nog lang. Paarden kunnen geblesseer­d, verkocht of uit vorm geraken en die wereldrank­ing is ook niet het selectiecr­iterium. Weinberg. “Voor die rangschikk­ing tellen alle paarden mee. Er zijn ruiters die wel één toppaard hebben, maar geen vijf om overal op hoog niveau mee te doen. Daardoor staan ze minder hoog. Ik baseer mijn selectie in de eerste plaats op de vijfsterre­njumpings waaraan iedereen mag meedoen die dus niet op uitnodigin­g zijn en waar ik als chef d’équipe kan bepalen wie in actie komt. De Global Champions Tour, die dit weekend in Doha begint, hoort daar niet bij. Het niveau ligt er hoog, maar niet iedereen mag meedoen. Ik baseer me vooral op Rome (eind mei), Sopot (half juni) en Rotterdam (eind juni). De officiële deadline voor de selectie ligt in de week na Rotter- dam, begin juli.”

Jonge generatie

De Limburgse twins Olivier en Nicola Philippaer­ts (27) heeft dus nog wat tijd om hun kandidatuu­r kracht bij te zetten. Nicola (FEI 60) verblijft momenteel in Florida, maar Olivier (FEI 29) komt vanaf woensdag in actie in Doha. “Het is nog wat vroeg, de cruciale landenweds­trijden beginnen in april, mei”, zegt hij.

“Voor mij zijn deze vijfsterre­nwedstrijd­en voorbereid­ing. Nadat we in 2020 grotendeel­s hebben stil gelegen door corona, wil ik mijn paarden vroeg genoeg in vorm krijgen. Mijn planning is samengeste­ld met het oog op de Olympische Spelen, want dat is toch het hoogste in de sport. Ik was al eens reserve in Londen, maar hoop nu ook in actie te komen. Ik heb twee goeie paarden, dat zit goed.”

“De ranking is niet zo bepalend, omdat die ook afhangt van het aantal paarden dat je hebt. Je kan perfect 65ste staan met één goed paard en daarmee even veel kans maken. Maar dat er tien Belgen in de top honderd staan, zegt natuurlijk wel iets over ons niveau. Ik denk dat het nooit eerder gebeurd is en weinig landen doen beter (enkel Frankrijk, Ierland en de VS, nvdr.). Bovendien gaat het bij ons om een jonge generatie ruiters die de laatste vijf jaar is geklommen en die normaal nog heel lang kan meegaan. De top vijf moet zeker kunnen in Tokio en wie weet ook meer.”

FEI-ranking

1 Steve Guerdat (Zwi) 2 Martin Fuchs (Zwi) 3 Daniel Deusser (Dui) 6 Pieter Devos

15 Niels Bruynseels 17 Jos Verlooy

29 Olivier Philippaer­ts 33 Gregory Wathelet 36 Jérôme Guery 60 Nicola Philippaer­ts 72 Pieter Clemens 74 Gudrun Patteet 91 Wilm Vermeir 3627 3373 3362 2935 2609 2555 2199 2110 2070 1838 1750 1735 1605

 ?? FOTO BELGA ?? Bondscoach Peter Weinberg met het kwartet dat ons land via de Europese titel plaatste voor de Spelen: (v.l.n.r.) Jos Verlooy, Pieter Devos, Gregory Wathelet en Jerome Guery.
FOTO BELGA Bondscoach Peter Weinberg met het kwartet dat ons land via de Europese titel plaatste voor de Spelen: (v.l.n.r.) Jos Verlooy, Pieter Devos, Gregory Wathelet en Jerome Guery.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium