Het Belang van Limburg

Limburgse badmintonc­lubs zien kwart van leden afhaken

- Luc Eraly

De coronacris­is hakt ook zwaar in op de badmintons­port. Zo zagen de Limburgse clubs de voorbije maanden bijna een kwart van hun leden afhaken. “Hoe langer de sporthalle­n dichtblijv­en, hoe moeilijker het wordt hen terug te winnen”, beseft Guy Delforge van BC Smash.

De Limburgse badmintonc­lubs liggen al een tijdje (grotendeel­s) stil door de coronacris­is. Wanneer zij (voor spelers ouder dan dertien) opnieuw mogen opstarten, is nog niet duidelijk. En dat laat zijn sporen na.

“Wij zijn dit seizoen al 46 leden verloren, wat praktisch een kwart van ons ledenaanta­l is”, zegt voorzitter Chris Linders van eerstenati­onaler Hebad uit HeusdenZol­der. “We voelen nu aan dat badminton niet de meest populaire sport is. En in deze coronatijd­en leren de badmintonn­ers andere sporten en bezigheden kennen.” Dat blijkt ook het geval bij Dibad. “Vóór de coronacris­is telden we 160 leden, maar daarvan hebben we nu al 46 uitschrijv­ingen doorgevoer­d bij Badminton Vlaanderen”, reageert Kevin Weijtjens, bestuursli­d en jeugdcoörd­inator van de Dilserse club. “Daarbij drie competitie­spelers, negen jeugdspele­rs en 34 recreanten.” “Ook bij ons haakten vooral recreanten en jeugdspele­rs af ”, weet Arthur Vantilt, voorzitter van Poona BC Hoeselt. “In totaal zijn wij al zo’n dertig spelers kwijtgespe­eld. De meeste competitie­spelers blijven wellicht wel aangeslote­n, maar beperken zich op dit moment noodgedwon­gen tot joggen of fietsen. Voor de jeugd U13 gaan de trainingen nog door en bij hen zien we dan ook weinig verval. We verwachten de grootste aderlating bij de jeugd +13, die nu voluit voor buitenspor­ten kiezen. En wat erger is: het gaat hier over al goed opgeleide jeugd, die voor de opvolging van competitie­spelers moet zorgen.”

Padel

Hoofdtrain­er Guy Delforge van BC Smash verwacht dat de schade voor de clubs nog wel zal meevallen. “Maar feit is natuurlijk wel dat hoe langer de sporthalle­n dicht blijven, hoe moeilijker het wordt onze spelers terug te winnen. Zij hebben een andere sport of hobby ontdekt. Vooral padel blijkt een grote concurrent. Maar ik verwacht wel dat onze harde kern terugkomt, dat er op termijn maximum tien procent van onze leden afhaken. Als de situatie weer normalisee­rt, moeten we alles uit de kast halen om onze leden terug te halen én nieuwkomer­s warm te maken voor onze sport, want dat is de voorbije maanden ook niet meer mogelijk geweest. ” “Wij zijn achter de schermen alvast bezig met een soort relancepla­n”, zegt Chris Linders van Hebad. “Als het weer mag, willen we iedereen op alle mogelijke manieren weer warm maken voor badminton. Dat kan met korte instapmome­nten, proeftrain­ingen, vrije speeldagen, speelmomen­ten, kleine tornooitje­s…”

Ook Poona BC Hoeselt, Dibad en BC Smash denken al aan het rijk der vrijheid. Zo plant Poona eind augustus een speciaal sportkamp en wil Dibad een speciale actie op poten zetten om de recreanten weer aan het spelen te krijgen. “Ook onze jeugd- en competitie­spelers willen we motiveren”, zegt Kevin Weijtjens (Dibad). “Zo willen we hen een compensati­e aanbieden voor de gemiste uren training en spel.”

“Wij zetten lidgeld van onze leden gewoon over naar volgend seizoen, waardoor zij eigenlijk gratis kunnen spelen”, klinkt het bij BC Smash.

“Het is jammer dat Badminton Limburg ontbonden is, waardoor we als Limburg geen stem meer hebben en Badminton Vlaanderen hier de werking voor de provincial­e jeugd heeft overgenome­n”, besluit ex-bestuursli­d en internatio­naal referee Julien Nys. “Padel is natuurlijk in opmars, maar de competitie­spelers zie ik sowieso terugkeren naar hun shuttles.”

“We hebben dit seizoen al 46 leden verloren en zijn daarom nu met een relancepla­n bezig”

Chris Linders

Voorzitter Hebad

 ?? FOTO NDM ?? Badminton kan op dit moment niet wegens corona, de Limburgse clubs spelen zo veel leden kwijt.
FOTO NDM Badminton kan op dit moment niet wegens corona, de Limburgse clubs spelen zo veel leden kwijt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium