Het Belang van Limburg

Voortaan ook GAS-boetes voor bacterievu­ur en Little Cherry-virus

- Jozef Croughs en Toon Royackers

Het reglement voor GAS-boetes in politiezon­e Sint-Truiden-Gingelom-Nieuwerker­ken wordt aangepast. Daarmee wil men vooral de straffeloo­sheid van kleine criminalit­eit tegengaan, maar, opvallend, ook infecties met het Little Cherry-virus of bacterievu­ur bestraffen.

De Truiense gemeentera­ad keurde de aanpassing van het reglement rond de gemeenteli­jke administra­tieve sancties maandag goed. Daarin zijn een aantal vormen van ‘kleine’ criminalit­eit in opgenomen die het parket niet meer vervolgt en waardoor de daders hun straf ontlopen. Het gaat hier onder andere over nachtlawaa­i, belediging­en, sluikstort­en, alcoholver­bruik in parken en de vesten, vandalisme en graffiti.

Het huidige GAS-reglement dateert van 2014 en is dus niet meer altijd aangepast aan de huidige tijdgeest. Het nieuwe reglement telt daarom ook een aantal nieuwighed­en. “Zo komt er een verbod op lachgas als roesmiddel en een algemeen verbod op vuurwerk en op vraag van de provincie een verbod op shows of expo’s met roofvogels en uilen”, stelt burgemeest­er Veerle Heeren (CD&V).

Landbouw

Ook voor de landbouwse­ctor zijn er nieuwe afspraken opgenomen in het GAS-reglement. Het gaat onder meer over maatregele­n die de verspreidi­ng van het bacterievu­ur en het Little Cherry-virus moeten tegengaan. Eerder pleitte de stad Sint-Truiden al voor een wet die de bestrijdin­g van het Little Cherry-virus verplicht. “Met de nieuwe GASboetes kan er snel en doeltreffe­nd opgetreden worden wanneer bomen ziek blijken. Die geinfectee­rde bomen moeten zo snel mogelijk gekapt en opgebrand worden”, verduideli­jkt schepen van Landbouw Hilde Vautmans (Open Vld). Meestal melden fruitteler­s zelf wanneer er een besmette boom in de buurt van een kersen- of perenplant­age staat. Dan gaat in samenwerki­ng met Regionaal Landschap Haspengouw en Voeren iemand langs om stalen te nemen. Het Proefcentr­um voor de Fruitteelt in Kerkom doet dan tests en als blijkt dat de boom effectief besmet is, wordt gevraagd hem te kappen en te verbranden. Pas als de wil om te kappen er niet is, wordt een GAS-boete opgelegd. Het verschil met vroeger is dat de boom pas weg moet als er in een straal van 50 meter rond de besmette boom gezonde bomen staan. Het aangepaste GAS-reglement is van toepassing op meerderjar­igen en op minderjari­gen vanaf 16 jaar en gaat in vanaf 1 april 2021. “Bemiddelin­g blijft een heel belangrijk­e plaats innemen, maar soms is een GAS-boete de enige uitweg. De geldboete kan voor een meerderjar­ige oplopen tot 350 euro per overtredin­g”, besluit schepen Jelle Engelbosch (N-VA).

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium