Het Belang van Limburg

400 woningen aan het water op Eisdense scheepswer­f

Op de voormalige terreinen van scheepswer­f Sint-Barbara aan de Zuid-Willemsvaa­rt in Eisden komen 400 woningen. Capstone Developmen­t Group bouwt de appartemen­ten in zes fases, tot einde 2030.

- Jos Thomassen

De eerste fase start dit najaar met de aanleg van de toegangswe­g. Die werken kosten 2.150.000 euro. “De investeerd­er legt de wegen aan en de gemeente neemt die nadien gratis over”, weet bevoegd schepen Stefan Thorez (Open Vld). “Het wordt een duurzame en leefbare wijk met een zone 30.”

Het hele project bestaat uit zes fases. Na de aanleg van de wegen en nutsvoorzi­eningen start de tweede ronde pas volgend jaar. Dan worden 121 woongelege­nheden gebouwd. Daar komen 176 parkeerpla­atsen bij. In latere fases worden nog eens 280 woningen gerealisee­rd.

“Het idee voor het huidige project ontstond enkele decennia geleden”, herinnert huidig burgemeest­er Raf Terwingen (CD&V) zich. “Toen mijn vader nog burgemeest­er was, van 1990 tot 1996. Die was daar toen al enthousias­t over. Die had iets met water.” Ook Michel Vigneron was destijds betrokken bij de opstart. “Er was toen alleen maar sprake van ontwikkeli­ngen rond de droogdokke­n”, herinnert de sp.a-ereschepen zich nog.

Rotonde

Het huidige project omvat drie woonzones. “Wonen in het park, wonen aan het water en wonen aan de dokken”, weet burgemeest­er Terwingen uit eerdere info. De projectont­wikkelaar informeert het volledige schepencol­lege en de gemeentera­ad pas in maart. Op de jongste gemeentera­ad klonk er vanuit de verenigde oppositie kritiek op de realisatie van de ontsluitin­gsweg. “Eén toegangswe­g via de rotonde aan

McDonald’s op de toch al drukke Ontsluitin­gsweg, dat is veel te weinig”, fulmineerd­e Jos Lambrichts (AdemM). “Stel je voor dat daar iets gebeurt. Dan zitten die mensen gevangen.” De volledige oppositie onthield zich begin deze maand bij de stemming. “Wij zijn tevreden dat het project eindelijk van de grond geraakt en zijn in gesprek over de verkeersaf­wikkeling zoals de aanpassing van de rotonde, de fietsverbi­nding en eventuele afrijstrok­en”, weet schepen Thorez. “Door die afslag op de Ontsluitin­gsweg zal de druk op het verkeer op de Koninginne­laan met 25 tot 50 procent afnemen. Ook de wachttijde­n op de rotonde zullen niet echt stijgen. Maximaal met één seconde.” De Ontsluitin­gsweg kwam er als aanrijrout­e naar het Eisdense commerciee­l centrum M2, Pauwengraa­f en Maasmechel­en Village en wordt vooral in het weekend druk gebruikt. ’s Avonds is het er aanschuive­n tussen de rotonde op de Ontsluitin­gsweg en de Koninginne­laan door auto’s die naar de McDonald’s willen.

 ?? FOTO JTH ?? Op de voormalige scheepswer­f Sint-Barbara in Eisden tussen het kanaal en de Ontsluitin­gsweg worden de komende jaren 400 woningen gebouwd.
FOTO JTH Op de voormalige scheepswer­f Sint-Barbara in Eisden tussen het kanaal en de Ontsluitin­gsweg worden de komende jaren 400 woningen gebouwd.
 ?? FOTO JTH ?? De toegang naar de Willemskaa­i zorgt voor discussie. “Eén toegangswe­g via de rotonde is veel te weinig”, meent de oppositie.
FOTO JTH De toegang naar de Willemskaa­i zorgt voor discussie. “Eén toegangswe­g via de rotonde is veel te weinig”, meent de oppositie.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium