Het Belang van Limburg

Greppels worden vergeetput­ten bij paddentrek

- Dirk Jacobs en Mireille Maes

Een 50-tal amfibieën is de afgelopen week omgekomen in de nieuwe greppels in de Galgenberg­straat in Kuringen. “Betonnen vergeetput­ten”, grommen boze natuurvrie­nden. Voorlopig gaan zij elke dag padden uit de greppel halen. De stad Hasselt werkt intussen ook aan een definitiev­e oplossing.

De amfibieën hebben dit jaar iedereen op snelheid gepakt. Nog voor de stevige winterprik begonnen de salamander­s al richting poelen te trekken. Het was toen dat het probleem werd ontdekt. Uit de greppels van om en bij de 600 meter werden 46 dode dieren en 22 levende dieren gehaald. Veel van de levende dieren waren er slecht aan toe. “Padden, salamander­s maar ook egels verongeluk­ken als ze in deze dieptes vallen”, klinkt het ontstemd. “Om maar te zwijgen van de ijzige koude daar beneden. Heel wat dieren vroren dood.”

“We schoten meteen ter hulp toen het probleem werd ontdekt”, zegt Mieke Philips, voorzitter van de lokale Natuurpunt-afdeling Hasselt-Zonhoven. “Dagelijks, zowel ’s morgens als ’s avonds, plukken we padden en andere dieren uit de gracht om ze aan de overzijde weer vrij te laten. Sindsdien denk ik toch dat we al zeker een 100-tal dieren hebben geholpen, voornameli­jk alpenwater­salamander­s, bruine kikkers en padden. Maar de grote trek moet nog op gang komen. Het is nog te droog en we denken dat dit zelfs nog één tot twee weken kan duren voor ze echt in groten getale gaan beginnen trekken.”

Een voorbode van de piek wordt al wel dinsdag- en woensdagna­cht verwacht. “Dat zullen de topavonden van februari worden”, zegt Dominique Verbelen van Natuurpunt. “Omdat het daarna opnieuw kouder wordt, gaan we er vanuit dat de trek stilvalt. Om dan stilletjes aan opnieuw aan te trekken tot de piek rond 10 maart.” De specialist voorziet niet veel problemen “Als het tenminste niet de stenen uit de grond gaat vriezen. Het zou een probleem zijn als kleine tuinvijver­s en ondiepe poelen helemaal dichtvriez­en.”

Tunnels

Intussen is de stad Hasselt aan het werken aan een oplossing voor de vergeetput­ten voor amfibieën. Hasselts schepen van Openbare werken Laurence Libert (Open Vld). “Woensdag organisere­n we een overleg met Fluvius, dat de greppels plaatste, maar ook met Natuurpunt, de aannemer en onze eigen diensten. We gaan bekijken welke oplossinge­n mogelijk zijn. Amfibietun­nels en klimtrappe­n of klimnetten zijn een optie. Wellicht gaan we die op een vijftal plaatsen verspreid over de hele lengte van de Galgenberg­straat installere­n. Op die manier kunnen de dieren veilig de oversteek doen. We plaatsen alleszins meteen signalisat­ie, zodat de straat tijdelijk niet gebruikt zal worden voor passerend verkeer. De maatregele­n komen er zo snel mogelijk, maar tot ze er zijn gaan de Natuurpunt­vrijwillig­ers de dieren veilig naar de andere kant van de weg helpen.”

 ?? FOTO SERGE MINTEN ?? Vrijwillig­ers halen elke dag alle dieren uit de diepe greppels en zetten ze dan aan de overkant van de straat.
FOTO SERGE MINTEN Vrijwillig­ers halen elke dag alle dieren uit de diepe greppels en zetten ze dan aan de overkant van de straat.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium