Het Belang van Limburg

Gouverneur en Defensie willen (nog) meer samenwerke­n

In een tweedaagse heeft gouverneur Jos Lantmeeter­s maandag en dinsdag het garnizoen van Leopoldsbu­rg bezocht. “Een warme en leerrijke kennismaki­ng. Onze diensten gaan voorbereid­en hoe Defensie en de Limburgse overheden nog beter kunnen samenwerke­n.”

- Jan Bex en Zahra Boufker

Maandag was gouverneur Jos Lantmeeter­s al in Leopoldsbu­rg om daar het vaccinatie­centrum, dat door Defensie ter beschikkin­g is gesteld voor de inwoners van Leopoldsbu­rg en Ham, te bezoeken. “Maandag heb ik ook de structuur van Defensie in het algemeen, en in het bijzonder de manier van werken in Leopoldsbu­rg, mogen leren kennen. Nuttig en leerrijk”, vindt Jos Lantmeeter­s (56). De Limburgse gouverneur heeft een al gezegende leeftijd om ook zijn legerdiens­t gedaan te kunnen hebben, maar hij werd indertijd afgekeurd. “Mijn rug”, glimlacht hij verontschu­ldigend.

Wolven

Dinsdag komen er grotere middelen bij kijken. Twee Agusta-helikopter­s vanuit het Waals-Brabantse Beauvechai­n nemen gouverneur Lantmeeter­s en zijn gastheren coronaproo­f – vandaar twee helikopter­s – mee voor een inspectiev­lucht boven de oefen- en schietterr­einen van het Kamp van Beverlo op het grondgebie­d van Leopoldsbu­rg en Hechtel-Eksel alsook boven Pampa Range, het NAVO-schietterr­ein voor F-16’s op het grondgebie­d van Houthalen-Helchteren, Oudsbergen en Peer. “Als ik onze wolven zie, stuur ik je een foto”, knipoogt de gouverneur.

Na een helikopter­vlucht van een klein uur heeft de gouverneur geen foto van een wolf, maar hij weet nu wel dat het natuurgebi­ed dat Defensie in Limburg beheert in samenwerki­ng met Agentschap Natuur en Bos bijzonder groot is. “Onbekende natuur. Want het is grotendeel­s ontoeganke­lijk omdat het oefenterre­inen zijn. Heel interessan­t om dit te zien op het vlak van natuurbehe­er, maar ook in het kader van rampbestri­jding zoals heidebrand­en. Het gebied is echt enorm. We werken al bijzonder goed samen, maar ook in dit kader zijn er allicht nog mogelijkhe­den. Dat gaan we verder in detail bekijken.” Luitenant-kolonel en provinciec­ommandant van Limburg Philippe Ganne is erbij, samen met kampcomman­dant Marc De Wagter. “De gouverneur kende Defensie niet en was zeer geïnteress­eerd in het reilen en zeilen”, zegt Ganne. “Hij heeft zijn waardering laten blijken over onze profession­aliteit, maar zeker ook over de steun van Defensie aan de natie tijdens de huidige coronapand­emie.”

Crisisbehe­er

Dat bevestigt de gouverneur. “Ik stel een grote openheid vast bij Defensie om te willen helpen. Helpen is hier geen loos woord. Ze hebben al geholpen bij het verdelen van mondmasker­s, ze hebben geholpen bij het ziekentran­sport om coronapati­ënten te vervoeren naar andere ziekenhuiz­en, ze zijn ingesprong­en in woonzorgce­ntra met militaire verpleegku­ndigen en nu helpen ze opnieuw bij het opzetten van vaccinatie­centra. Defensie is als grootste werkgever sowieso al een belangrijk­e partner voor Limburg. Dit is een kennismaki­ng met warme, fijne én profession­ele mensen die hun kennis en kunde graag nog meer ter beschikkin­g stellen van onze Limburgse samenlevin­g. Dat gaan we uitwerken met onze specialist­en, onder meer inzake crisisbehe­er.”

 ?? FOTO ZAHRA BOUFKER ?? Jos Lantmeeter­s en provinciec­ommandant Philippe Ganne vlak voor hun inspectiev­lucht per helikopter over de oefenterre­inen van Defensie.
FOTO ZAHRA BOUFKER Jos Lantmeeter­s en provinciec­ommandant Philippe Ganne vlak voor hun inspectiev­lucht per helikopter over de oefenterre­inen van Defensie.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium