Het Belang van Limburg

Café Anoniem krijgt niet alleen nieuw gebouw maar ook andere naam

- Dirk Jacobs

Er komt een andere naam voor de Hasseltse ontmoeting­splek voor kansarmen Café Anoniem. Dat zegt schepen Dymfna Meynen (N-VA). “Ondanks de talrijke constructi­eve en positieve initiatiev­en, blijft de naam Café Anoniem een negatieve bijklank hebben. We zoek een naam die beter vertaalt wat er daar allemaal gebeurt voor de kansarme Hasselaren.”

Daar, dat is binnen afzienbare tijd het nieuwe gebouw voor Café Anoniem aan de Oude Statie, vlakbij de Truierbrug in Hasselt. Daarvoor heeft de gemeentera­ad een ontwerper aangesteld. “Het gebouw zal in niets te vergelijke­n zijn met de huidige locatie in de Mouterijst­raat”, zegt schepen Meynen. “Er zal, naast een ontmoeting­splek, meer ruimte komen voor de specifieke werking. Zo komen er aparte consultati­eruimtes voor straathoek­werkers, de straatverp­leegkundig­en en de hulpverlen­ers van CAW en CAD. Op die manier kunnen de gasten beter opgevolgd worden en wordt de dak- en thuislozen­problemati­ek beter aangepakt. De mensen die er te gast zijn, zullen ook actiever begeleid worden in de atelierrui­mte. Naast deze dagopvang, wordt ook nachtopvan­g voorzien. De buren hebben inspraak gehad inzake de vergroenin­g van de buurt en ook de passerelle onder de spoorlijn en de fietsdoors­teek ernaast moeten worden aangepakt. Daarnaast zal er uiteraard oog zijn voor de veiligheid en de zichtbaarh­eid.”

“De inspraak die we gekregen hebben, was erg beperkt”, klinkt het bij de bezorgde buren. “Eén vergaderin­g kan je bezwaarlij­k inspraak noemen. Daarnaast is iedereen hier erg bekommerd om zijn privacy en om de veiligheid. Wij kijken dan ook met belangstel­ling uit naar het ontwerp en zullen dan onze commentare­n aan de stad overmaken.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium