Het Belang van Limburg

Bert Ostyn trad uit zijn comfortzon­e voor ‘Liefde voor muziek’

- Wout Desmytere

Met z’n kop op televisie komen, het zei hem niets. Te veel gedoe. Maar toch veroorzaak­t Bert Ostyn al twee weken op rij furore in het VTM-programma Liefde voor

muziek. Zijn nummers vielen zowel bij zijn collega’s als bij de kijkers in de smaak. “Ik bereik nu een publiek dat ik voordien niet bereikte.”

Hij stapte naar voren, deed een oranje Chet Atkins-gitaar om en begon te spelen. De eerste noten deden bij niemand een belletje rinkelen. Bert Ostyn (40) had van het melancholi­sche Zeven anjers, zeven rozen immers een swingende rocker gemaakt. Toch viel het resultaat in de smaak, niet in het minst bij Willy Sommers zelf. “Als ik nog eens op Pukkelpop mag staan, zing ik die versie”, klonk het. Maandagavo­nd wist de frontman van rockband Absynthe Minded zijn collega’s dan weer te ontroeren met een broze versie van Horizon van Tourist LeMC. Om maar te zeggen: Ostyn valt op in Liefde voor muziek. Dat blijkt uit de reacties op sociale media, maar de frontman van Absynthe Minded mocht het de afgelopen dagen ook aan den lijve ondervinde­n. Aan de kassa van de supermarkt, bijvoorbee­ld, of gewoon wanneer hij over straat loopt. “Mensen spreken me nu rechtstree­ks aan. ‘Het is mooi, wat je daar doet op televisie’. En eigenlijk is dat nieuw.”

“Want Absynthe Minded is nooit een band geweest voor het grote publiek”, zegt de zanger. “We zijn bekend bij festivalga­ngers, denk ik, bij mensen die bovengemid­deld veel met muziek bezig zijn. Maar nu bereik ik, en de band straks hopelijk ook, een publiek dat ik voordien niet bereikte.”

Blik verruimd

Sowieso was Ostyn niet het type dat om de haverklap op het scherm verscheen. In het verleden liet hij zich regelmatig ontvallen dat hij zich niet zo lekker voelt in het wereldje van televisie. “Ik vond het allemaal nogal veel gedoe. Het leek alsof je een entertaine­r moest worden, terwijl ik gewoon een zanger wou zijn.” Wat hem overstag deed gaan? “Het was al de derde keer op rij dat ik gevraagd werd voor Liefde voor muziek. Afgelopen zomer bracht ik met de band een nieuwe plaat uit, maar qua optredens lagen we al ettelijke maanden stil omwille van corona. Maar ik heb een creatieve uitlaatkle­p nodig. Contact met een publiek.”

En toen kwam VTM aankloppen. “Tijdens de eerste lockdown was er al eens een cameraploe­g bij mij over de vloer gekomen en ik had daar fijne reacties op gekregen. Dat heeft me doen beseffen: ‘misschien moet ik ’s wat vaker ja zeggen’. Daar heb ik intussen de juiste leeftijd voor, denk ik. En ik heb me bij Liefde voor muziek nooit op m’n ongemak gevoeld. 10 jaar geleden had ik mijn draai wellicht niet gevonden. Heel de tijd zou ik liggen piekeren: zit ik hier wel juist, klopt dit wel? Nu dacht ik: fuck it, let’s go. En het doet me deugd dat zoveel mensen ervan genieten.”

Het heeft ook zijn blik op de muziekwere­ld verruimd, vertelt hij. “Ronny Mosuse met The Radios, Willy Sommers in Tien om te zien, die mannen hebben belangrijk­e bakstenen gelegd in de bouw van de Belgische muziekscen­e. Als ‘alternatie­f’ artiest stond ik daar eigenlijk nooit bij stil. Dat ik die oogkleppen moest afzetten, vond ik best waardevol.”

In het Nederlands

Nog een nieuwe stap voor Ostyn: hij zingt niet in het Engels, maar in zijn moerstaal. “Het gaat mij af, zeiden mijn collega’s. Nu zing ik niet alles in het Nederlands, hoor. Maar soms kon ik gewoon niet anders. Aan de tekst van Horizon heb ik sowieso wat geprutst, omdat het een rapnummer was. Maar in het Engels zouden heel wat nuances inboeten aan kracht. En Zeven anjers, zeven rozen vertalen, daar is gewoon geen beginnen aan. Ook al omdat anjer in het Engels dianthus is, dus probeer dat maar ’s goed te laten klinken.” (lacht)

 ?? FOTO RR ?? Al twee weken op een rij laat Bert Ostyn zich opmerken in ‘Liefde voor muziek’.
FOTO RR Al twee weken op een rij laat Bert Ostyn zich opmerken in ‘Liefde voor muziek’.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium