Het Belang van Limburg

Europees geld voor vier mobipunten op Noord-Zuid

- Guy Thuwis

Nog voor de zomer van 2022 komen er vier mobipunten op de Noord-Zuidverbin­ding. Aan het station van Neerpelt, de Stationsst­raat in Peer, het Cuppensple­in In Houthalen en de treinhalte in Kiewit zullen mensen dan comfortabe­l van vervoersmi­ddel kunnen wisselen.

Een mobipunt is een plaats verschille­nde vervoersmo­gelijkhede­n samenkomen en waar mensen vlot van de auto of fiets op een bus of trein kunnen stappen. Er zijn digitale infoborden, uitgebreid­e parkeermog­elijkheden voor auto’s en fietsen en worden ook vaak deelauto’s of deelfietse­n aangeboden. Het is de bedoeling dat er overdekte fietsstall­ingen zijn met kluizen voor de erg dure fietsen, herstelpos­ten en elektrisch­e oplaadpunt­en. In principe kunnen gemeenten bij de aanleg van mobipunten een beroep doen op Vlaamse middelen en worden de plaatsen aangeduid door de vervoersre­gio’s.

Cluster

Voor de Noord-Zuidverbin­ding tussen Hasselt en Noord-Limburg heeft men nog een speciaal Europees project ingediend om versneld te kunnen inzetten op de zogenaamde ‘combimobil­iteit’. Samen met de provincie, het EFRO-fonds en vier partnergem­eenten worden uiterlijk tegen eind vorig jaar vier mobipunten aangelegd op de Noord-Zuid. EFRO subsidieer­t deze mobipunten­cluster met 736.000 euro, de vier gemeenten betalen 730.000 euro en de provincie 375.000 euro. De gemeentera­ad van Hasselt heeft de overeenkom­st dinsdag goedgekeur­d. Vandaag en morgen volgen de provincier­aad en drie andere gemeenten.

Complex project

Hasselt krijgt een mobipunt onder de brug aan de treinhalte van Kiewit, vlakbij de Cordacampu­s. Ook in Neerpelt komt het mobipunt aan het station. In Peer is er gekozen voor de plaats in Wijchmaal waar de N73 (Stationsst­raat) de fietssnelw­eg F74 kruist. Fietsen staat hier centraal, maar de bushalte zal ook verschoven worden naar dit mobipunt. In het centrum van Houthalen tot slot is er gekozen voor een mobipunt aan het John Cuppensple­in. Zoals bekend moet in het kader van het complex project NoordZuid nog een wegtracé gekozen worden door Houthalen-Helchteren. Of dat nu de bestaande Grote Baan wordt of een oostelijke omleidings­weg, maakt voor het mobipunt blijkbaar niets uit. Het overstappe­n van auto naar openbaar vervoer of fiets wordt in het centrum van Houthalen voorzien aan het plein langs de Grote Baan.

Indien de gemeenten maximaal willen profiteren van de Europese subsidies, moeten de werken ten laatste eind 2022 uitgevoerd zijn. Doel is zelfs voor de zomer klaar te zijn. (Deel)gemeenten die nu uit de boot gevallen zijn - waaronder Zonhoven, Hechtel-Eksel of Overpelt - kunnen via de Vervoersre­gio Limburg nog een project indienen voor de inrichting van een mobipunt.

 ?? FOTO DICK DEMEY ?? Aan de kruising van de Stationsst­raat N73 en fietssnelw­eg F74 in Wijchmaal komt volgend jaar een mobipunt.
FOTO DICK DEMEY Aan de kruising van de Stationsst­raat N73 en fietssnelw­eg F74 in Wijchmaal komt volgend jaar een mobipunt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium