Het Belang van Limburg

Digitaal Troje

-

Technologi­e verandert beschaving­en. De revolutie die de boekdrukku­nst in vier eeuwen tijd realiseerd­e, lanceert de digitale technologi­e nu in een razend tempo. Big Tech Google, Facebook en anderen - heeft de nieuwsstro­om radicaal veranderd. En dus ook het nieuws. En finaal ook ons, de user. Geweten is hoeveel keer we een online artikel lezen, liken en delen. Ontleed wordt wat wij users graag onder de pupillen krijgen. En in welke vorm, met welke woorden, op welk tijdstip. Geregistre­erd wordt op welke platformen we delen. En al die kennis wordt gebruikt en vermarkt. De mens als een grondstof. Deze vorm van surveillan­cekapitali­sme betekende het einde van de ‘oude’ journalist­iek. Het licht dat schijnt in alle hoeken van de fabriek die mensengeme­enschap heet, schijnt nu in en op ons. De digitale reuzen kennen onze diepgewort­elde voorkeuren soms beter dan wijzelf. Ze kennen onze verleiders, bepalen ons gedrag en verdienen eraan.

Ooit in een studentenk­amer gestart als toevluchts­oord van vrije meningsuit­ing, lijken sociale media nu eerder een gevaar voor onze vrijheid en democratie. Gebruikers ploeteren in een moeras van fake nieuws, toxische reacties, non-nieuws en manipulati­e. Alleen al via Facebook bereiken deze boodschapp­en dagelijks meer dan 3 miljard gebruikers. Ze worden gestuurd door commerciël­e mechanisme­n die gemakshalv­e de nodige achtergron­d en kritische kaders achterwege laten. Nepnieuws verspreidt zich zes keer sneller dan echt nieuws. Fake news is big business.

Vaak denk ik aan Yuval Noah Harari’s woorden, vorig jaar in de Lotto Arena: vrije meningsuit­ing betekent niet dat alles wat er zich in je hoofd ontwikkelt, ook via je mond naar buiten moet. Kennis delen mag niet tot uitwassen leiden. En het online universum mag niet verworden tot een vuilnisbak van het ongefilter­de. Maar wie zijn hiervan de hoeders? De recente oprichting van een onafhankel­ijke raad door Facebook die toezicht moet houden op de content moderation is ogenschijn­lijk een stap in de goede richting. De raad bestaat uit een diverse groep deskundige­n onder wie juristen en mensenrech­tenexperts. Buitenstaa­nders die fungeren als een soort hooggerech­tshof. Al snel rezen er vragen over de onafhankel­ijkheid van deze raad, en niet onterecht. Maar het lijkt mij toch vooral een dankbaar experiment waar we uit kunnen en moeten leren. Een eerste poging om nieuwe spelregels te definiëren, voor digitale technologi­e als een Trojaans paard de stad doet vallen.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium