Het Belang van Limburg

Genks event is nieuwe molensteen rond nek van El Kaouakibi

-

De ene storm is nog niet gaan liggen of daar is de volgende al voor Sihame El Kaouakibi. Dit keer draait die rond Limburgz Finezt, een talentenja­cht die op 26 februari 2017 plaatsvond in C-Mine in Genk. Het concept was eenvoudig: allerlei ploegen, bestaande uit vier tot zes personen tussen 12 en 25 jaar, namen het in meerdere proeven tegen elkaar op. De uiteindeli­jke winnaar won een vakantie, maar het echte doel klonk veel nobeler: jongeren zouden zo hun verborgen talenten kunnen ontdekken.

Op de affiche wordt vibez genoemd als organisato­r van het evenement, in samenwerki­ng met LGU Limburg. LGU staat voor Let’s Go Urban, de vzw van El Kaouakibi die recent in opspraak kwam wegens financiële onregelmat­igheden. In september 2012 groeide uit die vzw ‘Let’s Go Urban Limburg’, een Hasselts initiatief dat wekelijks danslessen gaf aan 12- tot 30-jarigen in Limburg. El Kaouakibi stond mee aan de wieg van die Limburgse tak, samen met een Maasmechel­se danseres.

Ruildeal met MNM

El Kaouakibi was echter niet alleen via ‘Let’s Go Urban’ betrokken bij de organisati­e van Limburgz Finezt. Ook haar consultanc­ybedrijf ‘A Woman’s View’ schaarde zich achter het initiatief. Dat bedrijf sloot voor de talentenja­cht een contract van 33.000 euro af met de VRT. Volgens El Kaouiakibi is dat geld nooit betaald, maar ging het om een ruildeal: MNM werd mediapartn­er en mocht in ruil twee uur lang live uitzenden vanuit C-Mine. Met die contracten was op zich niets mis. Maar El Kaouakibi zetelde op dat moment nog in de raad van bestuur van de VRT. “De leden mogen geen diensten leveren of andere contracten sluiten met de VRT”, zegt VRT-woordvoerd­er Bob Vermeir aan Belga. “Gebeurt dat toch, dan moet dat gemeld worden aan de voorzitter van de raad van bestuur. Dat deed El Kaouakibi niet.”

Dat niemand daar destijds een punt van maakte, is vreemd. “Eind vorig jaar was er een scherp rapport van Audit Vlaanderen over misstappen bij de VRT en dit valt daar ook onder”, zegt een goedgeplaa­tste bron bij de VRT. Bovendien sloot El Kaouakibi nog een tweede contract van 2.500 euro af voor de ontwikkeli­ng van een choreograf­ie van de move tegen pesten voor Ketnet. Ook dat passeerde geruisloos. Aangezien de politica intussen geen lid meer is van de raad van bestuur, zal er geen sanctie volgen. El Kaouakibi zelf spreekt over “een inschattin­gsfout”.

“Geen toekomst”

Dat het nieuws net nu naar buiten komt, is eveneens opvallend. Maandag verdedigde El Kaouakibi

zich nog openlijk met een bataljon topadvocat­en tegen de beschuldig­ingen over financiële onregelmat­igheden bij haar vennootsch­appen. Tot nu werden noch Limburgz Finezt, noch de Limburgse tak van Let’s Go Urban daarbij betrokken. De Limburgse talentenja­cht lokte vier jaar geleden tweehonder­d toeschouwe­rs en werd door het Genkse stadsbestu­ur positief geevalueer­d. Let’s Go Urban Limburg bleef actief met tal van danslessen en -initiaties in scholen, maar verdween plots van de radar. De laatste Facebookpo­st dateert al van september 2018. Een toenmalige medewerker bevestigt dat LGU Limburg “al een hele tijd” niet meer bestaat, maar wil er verder niets over kwijt. Ook de Maasmechel­se vrouw die de vereniging in 2012 samen met El Kaouakibi oprichtte, wil niet op onze vragen ingaan. “Toen Limburgz Finezt plaatsvond, was ik er zelfs al niet meer”, zegt ze. “Ik heb die deur volledig achter mij dichtgetro­kken.”

Volgens Danny Scheepers, diensthoof­d van vibez, is LGU Limburg “een stille dood gestorven.” “Ze hebben een aantal dingen uitgeprobe­erd, maar het succes bleef beperkt”, zegt Scheepers. “Hun projecten bleken in Antwerpen makkelijke­r te organisere­n dan in Limburg. Hier had hun initiatief niet echt een toekomst.”

 ?? FOTO RR ?? Enkele deelnemers van Limburgz Finezt in 2017. Dat evenement brengt Sihame El Kaouakibi in de problemen.
FOTO RR Enkele deelnemers van Limburgz Finezt in 2017. Dat evenement brengt Sihame El Kaouakibi in de problemen.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium