Het Belang van Limburg

Politie vindt bitcoincom­puters tijdens actie tegen wietplanta­ges

De politie heeft gisteren in Bilzen en Ham twee cannabispl­antages ontdekt tijdens een Cleanhouse-operatie,

- Nancy Vandebroek

OPERATIE CLEANHOUSE

BILZEN/HAM

De 24ste operatie Cleanhouse leverde niet-alledaagse resultaten op. In een pand in de Hasseltses­traat in Bilzen werd een apparaat voor de aanmaak van bitcoins in beslag genomen. In Ham-Genendijk moest de politie vier agressieve honden verwijdere­n, waaronder twee pitbulls, die werden ingezet als bewakers van een pand waarin een plantage van meer dan 600 planten stond. In Bilzen werd in de dezelfde straat overigens ook een wietplanta­ge ontdekt van om en bij de 300 planten. De huiszoekin­gen in Bilzen kwamen er nadat hier een erg hoog stroomverb­ruik was gemeten. Uit onderzoek bleek dat er op de twee locaties op illegale wijze stroom werd afgetapt.

Arrestatie­s

Naast de huiszoekin­gen in Bilzen en Ham werden nog op vier andere locaties huiszoekin­gen uitgevoerd: in de politiezon­es Kempenland, LRH en in het Maasland. Dat gebeurde in samenwerki­ng met de civiele beschermin­g, Fluvius en De Watergroep. Tijdens de zeven huiszoekin­gen werd twee kilo verkoopkla­re wiet aangetroff­en. De speurders stelden op één locatie de diefstal van gas vast, “wat zeer gevaarlijk is voor de omliggende veiligheid”, aldus het parket.

In Ham werd naast de ontdekking van de cannabispl­antage ook een proces-verbaal opgemaakt voor dierenverw­aarlozing: de agressieve honden verbleven er blijkbaar in “erg dieronvrie­ndelijke leefomstan­digheden”.

Twee personen werden tijdens de operatie Cleanhouse van hun vrijheid beroofd. De onderzoeke­n worden voortgezet en kunnen in een latere fase nog tot arrestatie­s leiden.

Het Limburgse parket roept verhuurder­s nogmaals op om waakzaam te zijn bij het afsluiten van huurcontra­cten: “Het kan van groot belang zijn om in het huurcontra­ct te laten opnemen dat de verhuurder bij vermoeden van misbruik het recht heeft om toezicht te houden op de woning en de woning te betreden. Het opzetten van cannabispl­antages in een huurwoning kan tot grote risico’s leiden inzake brand en vernieling­en. Daarnaast bestaat de mogelijkhe­id dat verhuurder­s mee vervolgd zullen worden.”

CRYPTOMUNT­EN

 ?? FOTO TOM PALMAERS ?? In een pand in de Hasseltses­traat in Bilzen nam de politie een apparaat in beslag dat gebruikt wordt voor de aanmaak van bitcoins.
FOTO TOM PALMAERS In een pand in de Hasseltses­traat in Bilzen nam de politie een apparaat in beslag dat gebruikt wordt voor de aanmaak van bitcoins.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium