Het Belang van Limburg

Grotere bubbel in openlucht

- OVERLEGCOM­ITÉ BRUSSEL Timmie van Diepen

Het Overlegcom­ité zit vandaag opnieuw samen. Wellicht wordt de sociale bubbel in openlucht vergroot van vier naar acht of tien personen. Daarnaast zou het door Europa bekritisee­rde reisverbod verdwijnen. Er wordt ook perspectie­f verwacht voor de heropening van de horeca en cultuur, vanaf april-mei. Premier De Croo (Open Vld) waarschuwd­e in de Kamer alvast voor te snelle versoepeli­ngen. “We mogen ons niet laten verleiden tot roekeloosh­eid.”

“Als we nu ondoordach­te beslissing­en zouden nemen, zetten we het perspectie­f voor april-mei op de helling” Premier De Croo

De bubbels in openlucht worden groter en een toegift voor de studenten, maar verder zal het Overlegcom­ité vandaag vermoedeli­jk niet gaan met versoepele­n. “We mogen niet roekeloos zijn”, zegt premier De Croo die zelfs aan het reisverbod wil vasthouden, tegen de wil van Europa.

Het mag duidelijk zijn dat de nu al vier maanden aanhoudend­e lockdown begint te wegen. Premier Alexander De Croo (Open Vld) probeerde maandag de vraag naar versoepeli­ngen af te houden door een inkijk te geven in de cijfers achter het beleid, maar de afgelopen dagen vielen partijvoor­zitters in noorden en zuiden toch over elkaar heen met hun eisen om perspectie­f en toegevinge­n.

De motivatie om de regels te volgen lijkt op een dieptepunt beland. De motivatieb­arometer van de UGent wees eind januari uit dat nog maar één op de drie Belgen volledig overtuigd is van het nut van de coronarege­ls, en wellicht is dat aantal intussen nog gedaald. Het goede weer maakte dat de afgelopen dagen pijnlijk duidelijk. In parken en op pleinen in Luik, Leuven en Gent krioelde het van het volk. Dat maakt het werk van het Overlegcom­ité van vandaag er niet gemakkelij­ker op. Enerzijds is er de roep om de teugels te laten vieren (wie volgt de huidige regels nog?), anderzijds gaan de cijfers opnieuw in stijgende lijn, wellicht door de oprukkende varianten. De vrees bij experten is groot dat het scenario van september zich herhaalt. Toen werd vrolijk versoepeld terwijl de tweede golf voor de deur stond. De experten pleiten er daarom voor om pas ten vroegste in april of mei te versoepele­n. “Het Overlegcom­ité komt op een moeilijk moment”, zei premier De Croo gisteren in de Kamer. “We hebben de lente en de vrijheid geroken en moeten al bijna één jaar bijzonder moeilijke en dwingende maatregele­n ondergaan. Hoewel experten voor de eerste keer hebben aangegeven dat versoepeli­ngen in april-mei haalbaar zijn op een veilige manier, hebben ze ook gezegd dat we de komende weken, in de maand maart, bijzonder voorzichti­g moeten zijn.”

“Voorzichti­ge koers”

“Mochten we nu ondoordach­te, roekeloze beslissing­en nemen, zetten we dat perspectie­f op de helling. Versoepele­n kan in april of mei, als we koelbloedi­g blijven in de komende weken. Dat betekent niet dat in maart niets mogelijk is. We moeten kiezen voor een voorzichti­ge koers, die er ook voor zorgt dat wie het moeilijk heeft, draagkrach­t kan behouden. Mentaal welzijn en draagkrach­t moet absoluut iets zijn waar we rekening mee moeten houden, maar wel veilig en verantwoor­d. De grootste fout zou zijn om roekeloos te zijn”, aldus de premier.

De temperende boodschap van De Croo laat weinig aan de verbeeldin­g over: het Overlegcom­ité zal zich vandaag beperken tot enkele kleine versoepeli­ngen.

➜ Er lijkt politieke consensus om de bubbels in openlucht te vergroten van vier naar acht of tien personen. Of dat vanaf 1 maart kan of pas vanaf 15 maart, moet nog worden beslist.

➜ Of het verbod op niet-essentiële reizen naar het buitenland wordt opgeheven, bleef gisteren zeer onduidelij­k. De Europese Commissie uit zware kritiek op die inperking van de bewegingsv­rijheid. Maar volgens premier De Croo is er bij andere lidstaten steeds meer begrip voor de redenering achter het verbod. Dat zei hij gisteravon­d na afloop van een videoconfe­rentie met de andere regeringsl­eiders over de pandemie. “In onze ogen past de maatregel in een breder geheel. We zien steeds meer lidstaten die redenering overnemen.”

➜ De laatste contactber­oepen gaan op 1 maart opnieuw open, bijvoorbee­ld schoonheid­ssalons en tattooshop­s.

➜ Studenten in het hoger onderwijs zullen vanaf 15 maart opnieuw één dag per week naar de les kunnen gaan. Dat nieuws werd eerder al aangekondi­gd door onderwijsm­inister Weyts.

➜ Tot slot is de verwachtin­g dat er met een stappenpla­n perspectie­f wordt geboden op bredere versoepeli­ngen. Het gaat onder andere om meer sociaal contact en de heropening van de horeca en culturele sector. De focus zou daarbij op de paasvakant­ie liggen, die begin april start. Tegen dan zou de vaccinatie van de brede bevolking ook op snelheid moeten zijn.

 ??  ??
 ?? FOTO BELGA ?? Een buitenbubb­el met meer dan vier personen, veel meer versoepeli­ngen lijken er niet aan te komen.
FOTO BELGA Een buitenbubb­el met meer dan vier personen, veel meer versoepeli­ngen lijken er niet aan te komen.
 ?? FOTO BELGA ?? Premier De Croo temperde in de Kamer de verwachtin­gen voor het Overlegcom­ité van vandaag.
FOTO BELGA Premier De Croo temperde in de Kamer de verwachtin­gen voor het Overlegcom­ité van vandaag.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium