Het Belang van Limburg

“In maart stevig op de rem gaan staan zal in april en mei renderen”

-

Er raken weer meer mensen besmet, en dat komt omdat we met meer mensen afspreken. Dat is de conclusie van experts na de nieuwste coronacijf­ers. “Er is veel moeheid in geslopen”, zegt Steven Van Gucht van Sciensano. Versoepeli­ngen worden daarom beter uitgesteld.

12 procent minder tests en toch 20 procent meer besmetting­en. Een Britse, besmetteli­jke variant die al 44 procent van de markt inpalmt. Experts kijken bezorgd toe. “De stijging is er vooral bij de actieve bevolking, zeker bij 45- tot 60-jarigen”, zegt viroloog Steven Van Gucht. “De contactond­erzoekers stellen vast dat mensen meer en meer contacten onderhoude­n. Enkele weken geleden gaven besmette mensen gemiddeld 2,5 dichte contacten op, nu gemiddeld 3,2. Als individu lijkt dat weinig, één persoon extra, maar over de hele populatie betekent dat 30 procent meer kans om mensen te besmetten.”

Van Gucht roept daarom op om toch voorzichti­g om te springen met versoepeli­ngen. “Als we in februari en maart nog stevig op de rem staan, kunnen we onze inspanning­en laten renderen in april en mei. Alles wat we nu lossen, kan de derde golf veroorzake­n en de échte versoepeli­ngen in de problemen brengen.”

Jonge mensen op intensieve

Intussen hebben grote Vlaamse ziekenhuiz­en deze week weer meer Covid-patiënten opgenomen op intensive care na een heel stabiele periode. Het valt op dat het nu meestal niet meer om rusthuisbe­woners boven 80 jaar gaat. Die zijn gevaccinee­rd. Wel om mensen onder de 60, vaak met onderligge­nde aandoening­en, maar niet altijd, klinkt het in het UZ in Antwerpen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium