Het Belang van Limburg

15-koppig team moet leerkracht­en helpen leerstof te schrappen

In een interne bevraging gaven leerkracht­en aan dat ze hulp kunnen gebruiken bij het selecteren van de essentiële leerstof.

- Thomas Jansen

LEERACHTER­STAND HASSELT

WOUTER HOEBERS, LEERKRACHT WISKUNDE 5 ASO

In januari peilde Katholiek Onderwijs Vlaanderen bij 1.515 leerkracht­en uit het basis- en secundair onderwijs naar een stand van zaken in de klas. De resultaten bevestigen dat veel leerlingen door de coronacris­is een leerachter­stand hebben opgelopen. Bovendien gaven de leerkracht­en aan dat ze hulp kunnen gebruiken bij het wegwerken van die leerachter­stand. Zo is het voor hen niet altijd duidelijk welke leerstof essentieel is en welke niet, met het oog op de volgende jaren.

Verschille­nde expertises

Een team van vijftien personen moet daarvoor de nodige ondersteun­ing bieden. Die leden hebben verschille­nde expertises, zoals digitale didactiek of mentaal welbevinde­n. “Dat gebeurt telkens op maat van de school”, zegt pedagogisc­h begeleider Birja Steeno, die deel zal uitmaken van het team. “De school kan ons contactere­n, waarna wij het lerarenkor­ps zullen coachen en op hun noden zullen inspelen.”

Die specifieke aanpak is volgens Birja essentieel. “Het heeft geen zin om vanuit Brussel te dicteren wat essentieel is en wat niet. Elke school heeft immers gelijkaard­ige doelen, maar bereikt die op een andere manier. Denk bijvoorbee­ld aan een les wiskunde in de lagere school over oppervlakt­e. Als daar dan toevallig in de buurt van de school een verbouwing bezig is, kan het interessan­t zijn voor de leerkracht om daar eens te gaan kijken. Een andere school zal dat niet doen, maar streeft wel naar hetzelfde doel. Net daarom moeten we school per school, of zelfs klas per klas, kijken welke doelen al gehaald zijn en welke nog niet.”

Oppervlakk­ige kennis

Ludo Elsen, directeur van het Spectrumco­llege in Beringen, verwacht niet dat veel leerstof niet gezien zal worden dit jaar. “Maar de kennis ervan is bij veel leerlingen wel oppervlakk­iger door de coronacris­is. De leerstof reproducer­en, dat lukt nog. Maar zodra ze die kennis moeten toepassen, wordt het opvallend moeilijker. Bij thuisonder­wijs is het ook moeilijker om hen te motiveren en goed op te volgen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium