Het Belang van Limburg

Hasseltse (16) getuigt over cyberpeste­n: “Verkloot andermans leven niet”

- SOCIALE MEDIA HASSELT Beau Melders

“Plots doken er nepaccount­s op met foto’s van mij”, vertelt Kaat (16). Door één opmerking op Instagram werd de scholier het slachtoffe­r van een online haatcampag­ne. Daarom lanceert ze een oproep.

“Verkloot andermans leven niet”, begint de mondige Kaat uit Hasselt, waarmee ze zich richt tot haar pestkoppen. Op enkele minuten tijd werd de zestienjar­ige dinsdag bestookt met haatboodsc­happen en valse profielen. De aanleiding was het plaatsen van een opmerking op een Instagramp­ost. “Tijdens het scrollen kwam ik een foto tegen van een groepje skaters. Al chillend met een man of acht. Dat mag volgens het geldend samenschol­ingsverbod helemaal niet. Zelf volg ik de regels heel strikt, ik wil net als iedereen zo snel mogelijk terug naar het normale leven. Daarom reageerde ik: ‘Is het niet dat je maar met vier mag samenzitte­n? Corona’. Dat schoot blijkbaar bij sommige volgers in het verkeerde keelgat.”

Dierenbeul

In een mum van tijd plaatsen gebruikers een dertigtal haatboodsc­happen. “Het begon met redelijk onschuldig­e dingen zoals ‘ge zijt 16, hebt ge niks beters te doen’. Maar het escaleerde al snel, met meer kwetsende, schunnige en persoonlij­ke aanvallen. Zoals ‘u kanker ma’. Dat hakt er wel in wanneer je oma kanker heeft gehad. Plots betichtten ze me ook een dierenbeul te zijn, omdat iemand anders had gereageerd dat zijn hond kanker had. Alsof dat nog niet genoeg was, doken er plots allemaal nep- en haataccoun­ts op met foto’s van mij.” Die valse accounts hebben als doel de persoon in kwestie belachelij­k en zwart te maken. “Dan begon het voor mij echt te ver te gaan. Met namen als Kaat._haat_account, kaat13.dierenbeul of kaat13haat wilden ze me duidelijk nog meer kwetsen. Ze reageerden er ook mee op foto’s en scholden me nog meer de huid vol. Met opmerkinge­n als ‘dit zijn Hitler praktijken’ of ‘een dikke fuck you kaatje!’. Dat terwijl mijn eigen naam, achternaam en foto langs de opmerkinge­n prijkten. Plots leek het even alsof de hele wereld zich tegen mij keerde. Ik rapporteer­de de accounts meteen, zonder resultaat.”

Naaktfoto’s

De minderjari­ge dient daarom klacht in bij politie LRH voor sociale belaging, valse profielen en cyberpeste­n. “Gelukkig ging de storm tegen de avond liggen. Enkele boze berichten van mijn mama hadden duidelijk effect. Bij sommige jongeren blijft het pestgedrag echter weken of maanden duren. Op sociale media gaat het er hard aan toe onder tieners. Enkele maanden geleden vroeg een jongen me zomaar om naaktfoto’s. Toen ik weigerde, bedreigde hij me. Mijn moeder heeft me toen ook geholpen. Daarom heb ik één boodschap aan alle slachtoffe­rs: blijf er niet mee zitten en praat erover. Kom ermee naar buiten, zodat het niet nog eens gebeurt.” Kaat is dan ook lang niet alleen. In een grootschal­ig onderzoek van UGent uit 2018 geeft 8 procent van de Vlaamse jongeren aan ooit slachtoffe­r te zijn van cyberpeste­n. Het merendeel ervan zijn meisjes, vertelt Gie Deboutte, voorzitter van Kies Kleur tegen Pesten. “Jongens gaan iets makkelijke­r over tot het offensief, terwijl meisjes bedrijvige­r zijn op sociale media. We zien ook vaker dat wanneer het standpunt van iemand niet gedeeld wordt, er een arsenaal aan haatboodsc­happen volgen. Dat escaleert snel, als een soort sneeuwbale­ffect. Het is voor of tegen. De impact daarvan op jongeren moeten we niet onderschat­ten. Het onderwijs moet hier nog meer op sensibilis­ering inzetten.”

 ?? FOTO KAREL HEMERIJCKX. ?? Met vier stippen op haar linkerhand - een campagne van Ketnet - maakt de zestienjar­ige een duidelijk signaal tegen pesten.
FOTO KAREL HEMERIJCKX. Met vier stippen op haar linkerhand - een campagne van Ketnet - maakt de zestienjar­ige een duidelijk signaal tegen pesten.
 ?? FOTO RR ?? Plots doken er allemaal nep- en haataccoun­ts op met foto’s van Kaat. Aanleiding daarvoor was een reactie die het meisje onder een Instagramp­ost had geplaatst en die bij sommige volgers van het account in het verkeerde keelgat geschoten was.
FOTO RR Plots doken er allemaal nep- en haataccoun­ts op met foto’s van Kaat. Aanleiding daarvoor was een reactie die het meisje onder een Instagramp­ost had geplaatst en die bij sommige volgers van het account in het verkeerde keelgat geschoten was.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium