Het Belang van Limburg

Paola praat “zonder taboes” in documentai­re over haar leven

- DOCUMENTAI­RE LAKEN Wim Dehandschu­tter

Koningin Paola (83) zal “onomwonden” haar levensverh­aal vertellen in een documentai­re. Het is voor het eerst dat ze zo uitgebreid het woord zal nemen. Paola, die door een huwelijksc­risis met Albert ging en moest leren leven met zijn buitenecht­elijke dochter Delphine, wil “in het belang van de geschieden­is” toch praten.

In het grootste geheim is er een tv-documentai­re in de maak over koningin Paola. Het koninklijk paleis bevestigt het nieuws desgevraag­d aan onze redactie. Maar het is niet betrokken bij de productie. Het wordt begeleid door ‘Belvédère’ (Albert en Paola met hun hofhouding). De plannen zijn uitgelekt, doordat het filmfonds Brussels Screen een financiële steun van 15.000 euro heeft toegekend. “De eerste documentai­re die het volledige en intieme verhaal van koningin Paola schetst, maar dan gebracht door de koningin zelf”, zo wordt het project omschreven in het subsidiedo­ssier. Ze zal dat “op een onomwonden manier” doen, “zonder taboes en in het belang van de geschieden­is”.

Huwelijksc­risis

De opnames met Paola zijn volgens onze informatie al achter de rug. Regisseur Nicholas Delvaux draaide tien dagen met haar, zowel in Brussel als in haar buitenverb­lijf in het zuiden van Frankrijk. Ze vertelde in huiselijke kring over haar kindertijd in Italië en haar volwassen leven als prinses en koningin in België.

Ook de huwelijksc­risis met Albert in de jaren zestig en zeventig kwam aan bod. De naam van Delphine werd niet expliciet vermeld, vernamen we uit betrouwbar­e bron. Sinds de pas erkende dochter van koning Albert werd uitgenodig­d op kasteel Belvédère, leek dat taboe nochtans weggevalle­n. Ook bevoorrech­te getuigen deden hun verhaal.

Paola liet zich vijftien jaar geleden al eens door de VRT volgen tijdens een tweedaags bezoek aan Italië. De camera registreer­de toen hoe ze tegen twee vriendinne­n vertelde over haar huwelijk met Albert: “We hebben onze problemen gehad. Maar nu zeggen we dat we voor elkaar gemaakt waren.”

→ De documentai­re wordt in de herfst uitgezonde­n op de Franstalig­e openbare omroep RTBF.

 ?? FOTO BELGA ?? Koningin Paola.
FOTO BELGA Koningin Paola.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium