Het Belang van Limburg

Europa maakt voorzichti­g werk van vaccinatie­paspoort

De Europese regeringsl­eiders zijn het erover eens dat vaccinatie­paspoorten kunnen helpen om veiliger te reizen, maar er mogen zeker geen voorrechte­n aan gekoppeld worden.

- Roeland Termote en Dominique Minten

Dat het coronaviru­s Europa ook in 2021 nog altijd in een wurggreep zou houden, hadden weinig regeringsl­eiders een jaar geleden durven denken. Toch lijkt er sinds de uitbraak van de crisis weinig veranderd. Goed, de vaccins kwamen er sneller dan verwacht, maar de uitrol verloopt zo moeizaam dat de meeste landen nog altijd in lockdown zijn en reizen tussen landen ten zeerste afgeraden is. Als de grenzen al niet gesloten zijn.

Omdat Europa de voorbije maanden geen al te best parcours heeft gereden, is de druk op de regeringsl­eiders én Commissiev­oorzitter Ursula von der Leyen groot om de EU meer slagkracht te geven. Evident is dat niet. Zelfs in deze gezondheid­scrisis lopen de belangen tussen de lidstaten niet altijd parallel. Dat bleek gisteren opnieuw op een speciaal ingelaste Europese top die alweer online moest verlopen.

Geen tweedeling

Twee problemen stonden hoog op de agenda: de vaccinatie­paspoorten (al spreekt men liever van certificat­en) die het reizen veiliger moeten maken, en het tekort aan vaccins.

Vooral de lidstaten in ZuidEuropa zijn erop gebrand deze zomer opnieuw volop toeristen te kunnen ontvangen en stellen hun hoop op een vaccinatie­certificaa­t: een bewijs dat reizigers geen besmetting­srisico vormen omdat ze getest en/of gevaccinee­rd zijn. Voor de premiers van Kroatië en Griekenlan­d kan zo’n paspoort er niet snel genoeg komen.

Dat zo’n certificaa­t bijzonder nuttig kan zijn, daarover is iedereen het eens. Maar veel leiders waarschuwe­n dat het niet zomaar ingezet kan worden. “Dat ze snel technisch uitgewerkt moeten worden, is duidelijk”, zegt premier Alexander De Croo (Open Vld). “Maar we kunnen er niet zomaar voorrechte­n aan verbinden.” Het kan niet zijn dat er een tweedeling komt tussen gevaccinee­rden die op vakantie kunnen gaan en de niet-gevaccinee­rden die moeten thuisblijv­en. Bovendien moeten ook alle twijfels over de besmetteli­jkheid van gevaccinee­rde personen weggenomen zijn. Daarom is afgesproke­n dat de lidstaten tegen de zomer de nodige technologi­sche voorbereid­ingen treffen om - minimale - vaccinatie­data te delen. Ondertusse­n worden de politieke en wetenschap­pelijke vragen verder uitgeklaar­d. Volgens Von der Leyen en de Duitse bondskanse­lier Angela Merkel moet dat mogelijk zijn.

Hoofdpijnd­ossier

Een nog groter hoofdpijnd­ossier is de stokkende vaccinprod­uctie. Die maakt dat de lidstaten weinig snelheid kunnen maken bij de inentingsc­ampagnes. Verschille­nde regeringsl­eiders werden zelfs al benaderd door schimmige vaccinmake­laars. Die bieden grote aantallen doses aan waarvan niet duidelijk is of ze echt zijn of überhaupt bestaan. Het Europese antifraude­agentschap Olaf is al een onderzoek begonnen. Een taskforce geleid door Europees commissari­s van Interne Markt en Digitalise­ring Thierry Breton moet erop toezien dat de EU meer greep krijgt op het productiep­roces. De taskforce zoekt mee naar grondstoff­en en producties­ites, probeert samenwerki­ng tussen producente­n te bevorderen en flessenhal­zen op te sporen. Ze gaat farmabedri­jven in de eerste plaats ondersteun­en, maar zal er ook strenger op toezien dat bedrijven hun afspraken nakomen. De problemen met AstraZenec­a hebben die nood pijnlijk duidelijk gemaakt. “Met meer toezicht op de productie zullen we de kortetermi­jnprobleme­n niet meteen oplossen”, zegt een diplomaat. Een even belangrijk­e uitdaging is om fabrieken aan te passen, zodat ze vlug nieuwe vaccins kunnen afleveren die goed beschermen tegen oprukkende nieuwe varianten van het virus. Om die varianten sneller te kunnen opsporen, maakt de Commissie 200 miljoen euro vrij voor het ondersteun­en van genetische ‘sequencing’.

De Croo en zijn Deense collega Mette Frederikse­n willen dat de initiatiev­en van de Commissie uitmonden in een volwaardig­e Europese ‘biodefensi­e-autoriteit’. Die zou, naar het voorbeeld van het Amerikaans­e federale agentschap Barda, functioner­en als een operatione­le cockpit die de hele keten van financieri­ng, ontwikkeli­ng, testen en produceren van vaccins aanstuurt. Volgens De Croo is het voorstel positief onthaald. Maar ook dit is geen plan voor meteen: zo’n agentschap kan volgens een EU-bron ten vroegste een rol spelen “bij de volgende crisis”. Restte nog het idee van de Franse president Emmanuel Macron. Hij wilde, bovenop het Covax-programma dat de EU al heeft, zo snel mogelijk een klein percentage van de Europese vaccinvoor­raden doneren aan armere landen. Macron maakt zich zorgen over uitgesteld­e vaccinatie in die landen, maar is er ook voor beducht dat de Unie het onderspit zou delven in een proorlog rond vaccinleve­ringen met China en Rusland. Het voorlopige Europese antwoord bestaat uit de verdubbeli­ng, enkele dagen geleden, van het EU-budget voor Covax, tot 1 miljard euro.

 ?? FOTO BELGA ?? Vooral de lidstaten in Zuid-Europa (foto Kroatië) zijn erop gebrand deze zomer opnieuw volop toeristen te kunnen ontvangen. Ze stellen hun hoop op een vaccinatie­certificaa­t.
FOTO BELGA Vooral de lidstaten in Zuid-Europa (foto Kroatië) zijn erop gebrand deze zomer opnieuw volop toeristen te kunnen ontvangen. Ze stellen hun hoop op een vaccinatie­certificaa­t.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium