Het Belang van Limburg

Vooral in Limburg zorgt Saharazand voor fijn stof en ademhaling­sproblemen

- Guy Thuwis

Gisterenmi­ddag zijn overal in Vlaanderen hoge concentrat­ies fijn stof gemeten. De Europese dagnorm is op vele plaatsen overschred­en, met pieken in Houthalen, Genk en Hasselt.

De Vlaamse Milieumaat­schappij (VMM) waarschuwd­e gisteren voor hoge fijnstofwa­arden. Ze zijn daartoe verplicht als de waarden voor fijn stof van het grovere type PM10 hoger liggen dan 50 microgram (μg) per m3 lucht. Gisterenmi­ddag lagen de waarden op de meeste meetpunten in Vlaanderen boven die drempel. De hoogste piek lag in Doel (100 μg/ m3). In Limburg zijn donderdag pieken gemeten in Houthalen (96 μg/m3), Genk (89 μg/m3) en Hasselt (82 μg/m3). Boosdoener is de Saharastof­wolk die afkomstig is uit de NoordAfrik­aanse woestijn en via zuidelijke luchtstrom­ingen naar het noorden van Europa waait. Deze stofwolk hangt ongeveer 2 kilometer hoog, maar een deel ervan is in de onderste luchtlagen terechtgek­omen. De VMM heeft geen verklaring voor het feit dat de fijnstofwa­arden vandaag het hoogst liggen in Limburg.

Geen inspanning­en

De VMM verwachtte gistermidd­ag dat de fijnstofco­ncentratie­s nog minstens 24 uur hoger zullen zijn dan de informatie­drempel. Mogelijke gevolgen zijn verminderi­ng van de ademhaling­sfuncties, toename van respiratoi­re aandoening­en en van symptomen bij personen met chronisch obstructie­f longlijden en astma. Mensen die bijzonder gevoelig zijn voor luchtvervu­iling (jonge kinderen, ouderen, personen met COPD, personen met hart- en vaatziekte­n enz.) doen best geen ongewone lichamelij­ke inspanning­en. Omdat de stofdeeltj­es zo klein zijn (met een diameter kleiner dan een honderdste van een millimeter) dringen ze gemakkelij­k overal binnen en zijn de concentrat­ies ervan binnenshui­s niet significan­t lager dan in de buitenluch­t. Vanaf vandaag dalen de fijnstofco­ncentratie­s dankzij de wind uit het noorden.

 ??  ??
 ?? FOTO DD, VMM ?? De fijnstofwa­arden lagen gisterenmi­ddag het hoogst in Limburg. Op de meetpost in Houthalen is de hoogste waarde gemeten.
FOTO DD, VMM De fijnstofwa­arden lagen gisterenmi­ddag het hoogst in Limburg. Op de meetpost in Houthalen is de hoogste waarde gemeten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium